Wiele osób poszukuje cudownego specyfiku na odchudzanie. Pomocne mogą się okazać naturalne spalacze tłuszczu. Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszy się zwłaszcza synefryna, otrzymywana z pomarańczy gorzkiej, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejsza łaknienie, co ułatwia kontrolę masy ciała. Niemniej jednak najlepiej sprawdzonym sposobem na zrzucenie nadliczbowych kilogramów jest odpowiednio zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.
Czym jest gorzka pomarańcza?
Gorzka pomarańcza (z łac. Citrus aurantium), nazywana również pomarańczą kwaśną, to gatunek rośliny wieloletniej wywodzącej się z terenów południowo-wschodniej Azji. Drzewo to zostało sprowadzone do Europy między X a XI wiekiem. Aktualnie jej głównymi producentami są Hiszpania, Indie i kraje Ameryki Południowej.
Gorzka pomarańcza może przyjmować postać krzewu lub małego drzewa o maksymalnej wysokości 10 m. Daje pomarańczowe owoce o owalnym, lekko spłaszczonym kształcie oraz kwaśno-gorzkim i orzeźwiającym smaku. Znane są one jako Zhi Shi. Pomarańcza gorzka to roślina o szerokim zastosowaniu. Wykorzystywana jest jako środek leczniczy i w aromaterapii. Ponadto znalazła zastosowanie w branży spożywczej, jako składnik marmolad, konfitur, alkoholi (niebieski likier Curaçao), esencji do ciast i słodkich potraw.
Czym jest synefryna?
Synefryna to organiczny związek chemiczny, substancja z grupy stymulantów o wzorze sumarycznym C9H13NO2, którą otrzymuje się ze skórki owoców pomarańczy gorzkiej i w znacznie mniejszych ilościach z innych gatunków cytrusów. Należy do jednych z najskuteczniejszych naturalnych spalaczy tłuszczu, dlatego bywa określana jako lek przeciw otyłości.
Dawkowanie synefryny
W niewielkich dawkach synefryna jest syntetyzowana przez organizm człowieka, ale w celu uzyskania odpowiednich efektów wskazane jest jej suplementowanie. Zalecane dzienne dawkowanie synefryny wynosi 10–30 mg. Konieczne są jednak dalsze badania w celu ustalenia optymalnych dawek, a także dokonania oceny bezpieczeństwa i skuteczności długotrwałego stosowania tej substancji.
W sprzedaży dostępne są tabletki i odżywki w postaci jasnobrunatnego proszku z synefryną do rozrobienia, które można zakupić w aptekach, sklepach dla sportowców i w sprzedaży internetowej. Produkty te zalecane są zarówno dla sportowców i osób aktywnych, jak i tych prowadzących siedzący tryb życia.
Ekstrakt z pomarańczy gorzkiej – właściwości i działanie
W składzie ekstraktu z pomarańczy gorzkiej można znaleźć sympatykomimetyki, n-metyltraminę, hordeninę, tyraminę i oktopaminę. Jednakże w roślinie tej w przeważającej ilości występuje synefryna.
Synefryna jest składnikiem wielu suplementów na odchudzanie. Znana jest przede wszystkim z tego, że działa jak spalacz tłuszczu. Jest to wynik wzmożonej termogenezy, dzięki której proces spalania tłuszczu zachodzi znacznie szybciej. Zaliczana jest do grupy leków α-adrenomimetycznych. Razem z oktopaminą jest agonistą receptorów adrenergicznych i doskonałym środkiem zmniejszającym łaknienie. Wykazuje również pewne powinowactwo do receptorów β3-adrenergicznych, dlatego posiada właściwości lipolityczne, czyli aktywuje procesy rozkładu tłuszczów. Ponadto wspomaga walkę z cellulitem i ma działanie kataboliczne. Zwalcza niestrawność i zaparcia.
Dodatkowo synefryna ma działanie podobne do kofeiny, gdyż pobudza organizm i poprawia samopoczucie. Jest to substytut efedryny, znanej zwłaszcza jako środek dopingujący przyjmowany przez sportowców, ale także stosowanej niegdyś w leczeniu przeziębień. Ponadto usprawnia krążenie krwi i zwiększa przepustowość serca oraz rozszerza oskrzela, udrażnia światło zatok i łagodzi napady astmatyczne.
W medycynie chińskiej jest stosowana od lat w leczeniu stanu zapalnego oskrzeli, krwawienia przewodu pokarmowego, schorzeń wątroby i woreczka żółciowego, a także jako środek ogólnie wzmacniający, łagodnie uspokajający i uszczelniający ścianki naczyń włosowatych. Ponadto stosowana zewnętrznie łagodzi objawy grzybicy.
Przeciwwskazania i skutki uboczne synefryny
Bezpieczeństwo zażywania synefryny i ekstraktów z gorzkiej pomarańczy jest nadal dyskutowane, ale na podstawie dostępnych wyników badań wyciągnięto wnioski, że przyjmowanie ich zgodnie z zalecaną dawką jest najprawdopodobniej bezpieczne dla konsumenta. Wśród skutków ubocznych przyjmowania synefryny wymienia się podwyższenie poziomu ciśnienia tętniczego krwi, zwiększenie temperatury ciała, zaburzenia pracy serca, zawał, udar mózgu, bóle i zawroty głowy, zaburzenia nastroju, ból w klace piersiowej, zaburzenia snu i mdłości.
Wyciągu z gorzkiej pomarańczy nie powinny przyjmować osoby zmagające się z chorobami serca, nadciśnieniem i innymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Ponadto nie zaleca się go osobom w podeszłym wieku z racji zwiększonego w tej grupie ryzyka wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Synefryna nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie powinna być stosowana także w czasie terapii środkami stymulującymi układ nerwowy i antydepresantami.
Bibliografia:
1. Wierzbicka I., Spalacze tłuszczu, „MST”, 2014, 3, s. 38-39.
2. Rossato L. i wsp., Synephrine: From trace concentrations to massive consumption in weight-loss, “Food and Chemical Toxicology”, 2011, 49(1), s. 8-16.
3. Kania M. i wsp., Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących, „Postępy Fitoterapii”, 2013, 2, s. 132-139.