Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19?

Produkty bogate w witaminę K

Fot: ratmaner / gettyimages.com

Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Zdaniem holenderskich naukowców jej niedobór może powodować cięższy przebieg COVID-19, a nawet przyczynić się do śmierci pacjenta. Jaki jest związek między witaminą K a nowym koronawirusem?

Naukowcy z Canisius Wilhelmina w holenderskim miasteczku Nijmegen, po dokładnym przepadaniu pacjentów z COVID-19, którzy do nich trafili, doszli do wniosku, że na przebieg choroby bardzo duży wpływ ma witamina K. W ocenie specjalistów jej niedobór wiążę się nie tylko z ciężkim przebiegiem infekcji, ale także zwiększa prawdopodobieństwo zgonu z powodu COVID-19.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Jak witamina K wpływa na przebieg COVID-19?

Wcześnie badania pokazały, że u osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 mogą się tworzyć groźne dla zdrowia i życia zakrzepy. Prawdopodobieństwo ich powstania jest znacznie większe u osób, które mają niedobór witaminy K - związku, który odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Dodatkowo jest ona niezbędna do produkcji białek, które mogą chronić przed chorobami płuc.

Zdaniem holenderskich badaczy -w obecnej sytuacji - warto rozważyć suplementację tej witaminy. Nawet jeśli dalsze badania wykażą, że nie ma ona wpływu na przebieg COVID-19, to z całą pewnością poprawia działanie układu krążenia, oddechowego, a także wzmacnia kości.

Wpływ witaminy K na przebieg COVID-19 będą także badać naukowcy z Cardiovascular Research Institute w Maastricht, jednego z największych instytutów w Europie zajmujących się badaniami nad sercem i krążeniem. Badacze chcą sprawdzić, czy podawanie witaminy K w wysokich dawkach i zwiększenie produkcji białka odpowiedzialne za ochronę płuc okaże się bezpieczne i wpłynie na przebieg COVID-19.

Witamina K - co trzeba o niej wiedzieć?

Witamina K kontroluje wydzielanie protrombiny, czyli II czynnika krzepnięcia krwi. Dodatkowo odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia - w surowicy krwi występuje także białko o nazwie MGP wiążące ze sobą sole wapniowo-fosforanowe, co sprawia, że nie osadzają się one w naczyniach. Niedobór witaminy K2 powoduje pasywność białka MGP prowadzącą bezpośrednio do zwapnienia naczyń.

Witamina K - gdzie jej szukać?

Doskonałym źródłem witaminy K są warzywa oraz niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina występuje m.in. w szpinaku, brukselce, zielonym groszku, szparagach, kapuście włoskiej, lucernie, ogórku, pomidorze, awokado, sałacie rzymskiej, brokułach, marchwi, ziemniakach, rzepie oraz selerze zwyczajnym, serach oraz produktach powstałych ze sfermentowanej soi.

Dlaczego noworodkom podaje się witaminę K? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Podawanie noworodkom witaminy K Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?