Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy tanie okulary przeciwsłoneczne mogą być szkodliwe?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy tanie okulary przeciwsłoneczne mogą być szkodliwe?

Mężczyzna podczas badania wzroku

Fot: Martin Barraud / gettyimages.com

Odpowiedź eksperta: Jeżeli nie zawierają w sobie filtrów UV, a są tylko przyciemnione, to tak, są bardzo szkodliwe, ponieważ zaciemnienie okularów powoduje, że źrenica ulega rozszerzeniu i większa ilość światła z promieniowaniem UV dociera do siatkówki, uszkadzając ją.

Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, okulista i chirurg, ukończyła studia na Warszawskiej Akademii Medycznej na I Wydziale Lekarskim.

Jest Dyrektorem banku Bank Tkanek Oka w Warszawie. Od 2004 r. jest kierownikiem Kliniki Okulistyki CMKP w SPSK im. W. Orłowskiego, od 2009 r. roku jest konsultantem województwa mazowieckiego ds. okulistyki. Od 2010 r. roku jest członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Okulistycznego a obecnie Prezesem PTO. Prof. jest także Ekspertem Agencji Oceny Technologii Medycznych, Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych. Jest autorem wielu grantów, prac statutowych i własnych. Jest autor lub współautorem ponad 150 publikacji.

W jej dorobku naukowym znajduje się ponad 130 doniesień zjazdowych wygłoszonych na zjazdach krajowych i zagranicznych. Profesor brała czynny udział w przeszło 100 kongresach, sympozjach krajowych i zagranicznych, także o zasięgu ogólnoświatowym.

Kolejne pytania:

Jak ćwiczyć wzrok, żeby się nie psuł? O czym pamiętać, co robić?

Na czym polega korygowanie astygmatyzmu?

Co to jest stożek rogówki, kto jest narażony na tę wadę?

Polecamy: Najczęstsze wady wzroku - nadwzroczność, krótkowzroczność, astygmatyzm i prezbiopia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
123
13
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni