Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy można się uzależnić od cukru? Jeśli chcecie poznać odpowiedź oglądajcie program 36,6°C w sobotę, 27 października, o godzinie 18.00!
menu
Polub nas na Facebooku

Czy można się uzależnić od cukru? Jeśli chcecie poznać odpowiedź oglądajcie program 36,6°C w sobotę, 27 października, o godzinie 18.00!

Ile cukru zjadają Polacy?

Fot: kadr z programu 36,6, odcinek 8, sezon 4

Co zrobić, aby pozbyć się bólu kręgosłupa? Czy cukier może uzależniać tak samo jak alkohol czy papierosy? Odpowiedzi na te i inne pytania poznacie już w sobotę, 27 października, o godzinie 18.00. O czym jeszcze będą rozmawiać Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek w najnowszym odcinku programu 36,6°C?

Kręgosłup nie musi boleć

Co ma zrobić człowiek, którego boli kręgosłup, ale żaden specjalista nie potrafi powiedzieć, jaka jest przyczyna dolegliwości? W najnowszym odcinku programu 36,6°C poznacie historię Mateusza, dla którego jedyną szansą na wygranie z bólem było wszczepienie neurostymulatora – urządzenia, które „uczy się” pacjenta. Zapamiętuje jego odczucia bólowe w różnych pozycjach – czyli w pewnym momencie staje się urządzeniem szytym na miarę. Wszczepienie inteligentnego neurostymulatora to pierwsza tego typu operacja w Polsce. Jakie efekty dał zabieg? Czy Mateusz pozbył się bólu? Tego dowiecie się już w najbliższą sobotę!

O czym jeszcze będzie mowa w najnowszym odcinku programu 36,6°C? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie tematy zostaną poruszone w najnowszym odcinku programu 36,6? Źródło: 36,6.

Impuls, który ratuje życie

Pracę serca napędzają impulsy elektryczne. Jeśli przepływają prawidłowo, nasza „pompa” bije spokojnie i miarowo, jeśli nie – dochodzi do rozwoju arytmii. Schorzenie może być bardzo niebezpieczne i pozostawione bez leczenia może przyczynić się do rozwoju migotania przedsionków, a nawet udaru. Jedną z metod zapobiegania takim scenariuszom jest zabieg ablacji z użyciem technologii 3D oraz wysokiej temperatury. Chcecie zobaczyć jak wygląda taki zabieg? Koniecznie oglądajcie program 36,6°C w sobotę o 18.00!

Dlaczego cukier jest niebezpieczny?

Ile kilogramów cukru zjadamy w ciągu roku? Badania – o których więcej usłyszycie w nowym odcinku programu 36,6°C – pokazują, że zjadamy go bardzo dużo, co gorsza większość cukru pochłaniamy nieświadomie, bo producenci żywności lubią dodawać go do żywności. Zaproszeni przez Ewę Drzyzgę i prof. Krzysztofa Łabuzka eksperci podpowiedzą, jak nie przekraczać dziennych racji i czym zastąpić cukier, aby dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.

Tu liczy się czas!

Są w Polsce lekarze, którzy potrafią postawić na nogi pacjentów sparaliżowanych po udarze, potrafią przywrócić im mowę. Jak? Dzięki zabiegowi trombektomii, czyli mechanicznemu usunięciu skrzepu z tętnic mózgowych. Jednak, aby leczenie zadziałało konieczna jest szybka reakcja. Zatem, jak rozpoznać udar i jak udzielić pierwszej pomocy poszkodowanemu? Tego wszystkiego dowiecie się z programu 36,6°C. Oglądaj TVN w sobotę, 27 października, o godzinie 18.00.

Zobacz film i dowiedz się jakie tematy poruszą prowadzący program

Zobacz film: O czym będzie mowa w kolejnym odcinku programu 36,6? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni