Egzotyczne owoce nazywane są również owocami tropikalnymi. Zachwycają zapachem, smakiem, kolorami oraz nazwą. Mogą być z powodzeniem wykorzystywane w kuchni. Dodatkowo wykazują pozytywne działanie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dla przykładu marakuja łagodzi nadciśnienie tętnicze, karambola nawilża skórę, kaki poprawia wzrok, a kumkwat działa przeciwmiażdżycowo.
Czy egzotyczne owoce można kupić w polskich sklepach?
Egzotyczne owoce nie należą już do rzadkości w większości polskich sklepów spożywczych. Zaskakują wyglądem, oryginalną nazwą i smakiem. Dodatkowo mają prozdrowotne właściwości i mogą z powodzeniem urozmaicić codzienne potrawy. Można je zjadać same, wykorzystywać do sałatek, deserów, dań wytrawnych, soków, lodów, sosów, koktajli.
Egzotyczne owoce nazywane są owocami tropikalnymi, ponieważ zdecydowana większość z nich pochodzi z terenów znajdujących się w tropikalnej lub subtropikalnej strefie klimatycznej. Zanim dotrą na polski rynek, muszą przebyć daleką drogę i żeby wolniej ulegały zepsuciu, pokrywa się je specjalnymi preparatami. Dlatego też należy pamiętać, że zanim spożyje się taki owoc, koniecznie trzeba go dokładnie umyć i/lub obrać ze skórki. Owoce tropikalne sprowadzane są z krajów, jak m.in. Indie, Chiny, Tunezja, Tajlandia, Brazylia, Indonezja, Filipiny.
Jakie egzotyczne owoce są w Polsce?
Jakie egzotyczne owoce można kupić w Polsce? Lista dostępnych egzotycznych owoców jest dość długa. W sprzedaży znajdują się m.in.: karambola, kumkwat, rambutan, pomelo, passiflora, marakuja, papaja, ananas, granat, persymona, mango, liczi, guawa, pitaja, kalamondin, dżakfrut, figi, kiwano, tamaryndowiec.
Egzotyczne owoce – marakuja
Marakuja nazywana jest męczennicą jadalną lub passiflorą. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jej rodzimymi krajami są Argentyna, Brazylia, Kolumbia, Ekwador, Paragwaj. Obecnie jest powszechnie uprawiana w Nowej Zelandii, Australii, Hawajach, Galapagos. Marakuja ma kształt okręgu o średnicy 4–6 cm. Jedna sztuka passiflory waży średnio 35–50 g. Wewnątrz znajduje się zielono-żółty miąższ z licznymi ciemnymi nasionami. Można go zjadać wraz z pestkami lub bez nich. Miąższ jest kleisty, orzeźwiający, galaretowaty, o słodko-kwaśnym smaku. Marakuja otoczona jest ciemnopurpurową lub żółtą osnówką.
Jakie wartości odżywcze mają owoce egzotyczne? Dowiesz się tego z filmu:
Wartości odżywcze męczennicy jadalnej w 100 g przedstawiają się następująco: wartość energetyczna 97 kcal, białko ogółem 2,2 g, tłuszcz 0,7 g, węglowodany 23,38, w tym cukry proste wynoszą 11, 2 g, błonnik 10,4 g. Ekstrakt z marakui wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomaga proces gojenia się ran. Dodatkowo łagodzi uporczywy kaszel i usprawnia pracę serca. Zwalcza problem nadciśnienia tętniczego dzięki dużej zawartości potasu. W 100 g marakui znajduje się aż 278 mg tego mikroelementu. Marakuja obniża poziom lipidów, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wykazuje działanie nasenne, uspokajające i poprawia trawienie.
Egzotyczne owoce – persymona
Persymona, nazywana też kaki, pochodzi z Chin i Japonii. Kształtem i wielkością przypomina pomidora. Jest ciemnopomarańczowego koloru, ma gładką i błyszczącą, jadalną skórkę. Po spodniej stronie ma cztery listki. Miąższ ma słodką, galaretowatą konsystencję. Wartości odżywcze persymony w 100 g przedstawiają się następująco: wartość energetyczna 70 kcal, białko ogółem 0,58 g, tłuszcz 0, 19 g, węglowodany 18,59 g, w tym cukry proste stanowią 12,53 g, błonnik 3,6 g. Wykazuje działanie przeczyszczające, przeciwutleniające, kojące. Kaki przykłada się na podrażnioną skórę i miejsca po ugryzieniu owadów. Hamuje rozwój komórek białaczki i powoduje ich apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórkową. Dodatkowo wpływa pozytywnie na narząd wzroku.
Egzotyczne owoce – kumkwat
Kumkwat to owoc pochodzący z Chin, który nazywa się także złotą lub karłowatą pomarańczą. Obecnie uprawiany jest na szeroką skalę w Grecji, a zwłaszcza na wyspie Korfu. Owoce są okrągłe, pomarańczowego koloru i pokryte cienką, gładką, jadalną skórką. Kumkwat osiąga wielkość śliwki. Miąższ podzielony jest na kilka cząstek i jest lekko kwaskowaty. Wartości odżywcze kumkwatu w 100 g przedstawiają się następująco: wartość energetyczna 71 kcal, białko 1,88 g, tłuszcz 0,86 g, węglowodany 15,9 g, błonnik 6,5 g, woda 80,85 g. Kumkwat podnosi odporność organizmu i wykazuje działanie silnie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się skóry. Zwiększa produkcję kolagenu, zapobiega powstawaniu przebarwień skórnych podczas opalania. Ma właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
Dlaczego warto jeść owoce? Dowiesz się tego z filmu:
Egzotyczne owoce – karambola
Karambola to owoc pochodzący z Malezji i z wyspy Jawa w Indonezji. Zwyczajowo nazywana jest gwiaździstym owocem, gdyż w przekroju przypomina gwiazdę. Ma wydłużony kształt i pięć podłużnych żeber. Otoczona jest woskowaną, jadalną, zielono-żółtą skórką. Miąższ jest lekko przezroczysty, z niewielką ilością małych, jadalnych pestek, o słodko-kwaśnym smaku. Wartości odżywcze karamboli w 100 g przedstawiają się następująco: wartość energetyczna 31 kcal, białko 1,04 g, tłuszcze 0,33 g, węglowodany 6,73 g, błonnik 2,8 g. Karambola nawilża skórę, wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i zaparcia, obniża ciśnienie krwi. Nie poleca się jej chorym na kamicę nerkową ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego, który sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.
Bibliografia:
1. Hutton W.G., Handy Pocket Guide to Tropical Fruits, Hong Kong, Periplus, 2004.
2. Lehari G., Egzotyczne owoce i warzywa w kuchni, Warszawa, Multico, 2007.
3. Rohwer J.G., Atlas roślin tropikalnych, Warszawa, Horyzont, 2002.