Mikrofalówka to bardzo popularne urządzenie. Można je znaleźć w wielu domach, a także w biurowych kuchniach. Mimo że są dzisiaj bardzo powszechne wiele osób ma obawy przed korzystaniem z nich. Czy słusznie? Czy używanie mikrofalówki może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedź na to pytanie poznacie w najnowszym odcinku programu 36,6°C!
Mikrofalówka to urządzenie, które budzi skrajne emocje. Z jednej strony pozwala w kilka minut podgrzać jedzenie. Po upływie określonego czasu sama się wyłącza, dzięki czemu nie ma mowy o przypalonym jedzeniu. Niektóre urządzenia mają także funkcję pieczenia, tym samym piekarnik nie jest potrzebny i zyskujemy więcej miejsca w kuchni. Jednak zdaniem wielu osób mikrofalówka ma też swoją „ciemną” stronę. Mówi się, że emituje szkodliwe promieniowanie i psuje smak potraw. Nie brakuje też osób, które łączą fale emitowane przez mikrofalówkę z rozwojem nowotworów. Czy faktycznie tak jest? Czy mikrofalówka jest niebezpieczna i może szkodzić naszemu zdrowiu? Odpowiedź na to pytanie poznacie już w sobotę, 30 marca, o godzinie 18.00!
Jak używać mikrofalówki?
Choć takie pytanie może się wydawać absurdalne, bo przecież, aby używać mikrofalówki nie trzeba mieć żadnej specjalnej wiedzy. Wystarczy wstawić jedzenie do urządzenia, zamknąć, nastawić czas, włączyć i po chwili mamy gotowy ciepły posiłek. Zatem, gdzie tu trudność? Sama instrukcja obsługi mikrofalówki jest stosunkowo prosto, to więcej problemów może przysporzyć dobór naczynia, w którym można to jedzenie podgrzać. Czy szklany słoik to dobry pomysł, a może bezpieczne są tylko specjalnie do tego przeznaczone plastikowe opakowania? Co z naczyniami wykonanymi z metalu, czy można je wstawiać do piekarnika?
Zobacz także: Plastikowe opakowania – czy da się jej całkowicie wyeliminować?
Jeśli chcecie poznać całą prawdę o mikrofalówce i jej wpływie na zdrowie oglądajcie program 36,6°C! Emisja najnowszego odcinka odbędzie się już w sobotę, 30 marca, o godzinie 18.00, na antenie stacji TVN!