Czy kawa jest zdrowa
Dyskusja na temat wpływu kawy na nasze zdrowie toczy się od wielu lat. Przypisywano jej między innymi niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawarta w kawie kofeina miała przyczynić się do rozwoju nadciśnienia. Jednak wieloletnie badania potwierdzają, że to nieprawda. W rzeczywistości wpływ kawy na ciśnienie krwi jest znacznie mniejszy, niż uważa większość społeczeństwa. Spożywana w określonych ilościach może chronić przed chorobami układu krążenia. Co więcej regularne picie kawy polepsza pamięć, koncentrację, pobudza oraz zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny.
Ja działa kofeina?
Kofeina, a także jej metabolity: teofilina i teobromina zwiększają wydzielanie neuroprzekaźników, czyli dopaminy, adrenaliny, serotoniny. To one pobudzają pracę kory mózgowej. Mówimy wówczas o lepszym nastroju, koncentracji, braku zmęczenia.
Czy kawa podnosi ciśnienie?
Kawa podnosi ciśnienie skurczowe krwi o około 4–5 mmHg (milimetrów słupa rtęci), natomiast rozkurczowe o około 8–10 mmHg. Są to niewielkie wahania, które nie zagrażają zdrowiu czy życiu. Co więcej, wykazano, że codzienne wypijanie filiżanki kawy zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego krwi. Schorzenie to powodują przede wszystkim palenie papierosów, nadużywanie alkoholu oraz złe nawyki żywieniowe, konkretnie nadmiar soli w diecie.
Ile filiżanek kawy nie zaszkodzi?
Organizm osób, które piją regularnie kawę, uodparnia się na działanie kofeiny i innych zawartych w niej substancji. Jednak nie zaleca się przekraczania dziennej dawki kawy, czyli 4-5 filiżanek. Co ciekawe, lepiej pić kawę regularnie, niż okazjonalnie... Osoby pijące kawę raz na jakiś czas mogą odczuwać negatywne skutki działania kofeiny, takie jak drżenie rąk, pobudzenie, przyspieszenie akcji serca. Już po pierwszej godzinie ciśnienie skurczowe wzrasta u nich o 7–8 mmHg, a rozkurczowe o około 6 mmHg.
Osoby ze zdiagnozowanymi chorobami wieńcowymi czy innymi zaburzeniami ze strony układu krążenia, spożywając sporadycznie kawę, powodują przyspieszenie rozwoju nadciśnienia. Wówczas konieczna jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Do takich modyfikacji należą między innymi: zwiększenie aktywności fizycznej dostosowanej do ogólnego stanu zdrowia, ograniczenie spożywania soli do 5 gramów dziennie, zminimalizowanie lub wyeliminowanie z diety alkoholu i innych używek, ograniczenie spożywania czerwonego mięsa oraz potraw bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe a także nieprzekraczanie spożywania 4–5 filiżanek kawy dziennie.
Dodajmy, że w zaleceniach American College of Cardiology (ACC) oraz American Heart Association (AHA) z 2017 roku, dotyczących osób z nadciśnieniem oraz osób bez nadciśnienia, ale z podwyższonym ciśnieniem, również nie ma zalecenia rezygnacji ze spożywania kawy.