Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy glutaminian sodu szkodzi naszemu zdrowiu?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy glutaminian sodu szkodzi naszemu zdrowiu?

Burger

Fot: istetiana / gettyimages.com

Glutaminian sodu to substancja, która wzmacnia smak. Dodawana jest przede wszystkim do gotowych dań i żywności przetworzonej. Związek ten powszechnie uznawany jest za szkodliwy dla naszego zdrowia. Czy słusznie?

Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego. Substancja dodawana jest do gotowych dań czy tzw. żywności przetworzonej. Występuje też naturalnie w niektórych produktach spożywczych, np. suszonych pomidorach, parmezanie czy sosie sojowy. Glutaminian sodu znajduje się także w kobiecym mleku.

Zobacz także: Glutaminian sodu – co to jest, gdzie występuje, jak powstał i czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Dlaczego dodaje się go do żywności?

Glutaminian sodu jest jednym z nośników smaku. Doskonale poprawia i wzmacnia smak potraw, dlatego producenci żywności tak chętnie po niego sięgają. Ten dodatek sprawia, że dany produkt znacznie lepiej nam smakuje, a to często kończy się przejedzeniem.

Warto pamiętać, że glutaminian sodu stosują przede wszystkim producenci żywności, zwłaszcza gotowych dań czy półproduktów. Takich artykułów spożywczych w naszej codziennej diecie powinno być - w miarę możliwości - jak najmniej. Jedzenie tego rodzaju zawiera niewiele substancji odżywczych, za to jest bardzo kaloryczne i spożywane w nadmiarze może przyczynić się do wzrostu masy ciała.

Czy glutaminian sodu jest niebezpieczny dla zdrowia? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz także: Czym jest glutaminian sodu? Źródło: Dzień Dobry TVN

Syndrom chińskiej restauracji

Glutaminian sodu wielu osobom kojarzy się z tzw. syndromem chińskiej restauracji. Termin ten oznacza szereg dolegliwości, które mają się pojawić po zjedzeniu posiłku z domieszką glutaminianu. Wśród dolegliwości, które związek wywołuje wymienia się m.in. bóle głowy, nasilenie objawów astmatycznych czy alergię. Tymczasem żadne badania nie potwierdzają takiego działania glutaminianu sodu.

Mimo że glutaminian sodu nie jest groźny dla zdrowia, to lepiej nie przesadzać z jego ilością. Nadmiar przetworzonej żywności to prosta droga nie tylko do nadwagi czy chorób związanych z nieprawidłową masą ciała, ale także zaburzeń w odczuwaniu smaków. Dlaczego? W powyższym filmie wyjaśnia to Urszula Somow, dietetyk. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?