Odpowiedź: Oczywiście każdy weganin/wegetarianin powinien mieć w temacie żywienia ogromną wiedzę w jaki sposób komponować posiłki, aby dostarczały wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a w przypadku dzieci również wzrostu i rozwoju. Dieta wegetariańska, choć ma dużo obostrzeń żywieniowych, to jednocześnie dopuszcza do spożywania produkty odzwierzęce np. jajek czy produktów nabiałowych.
Dieta wegetariańska również może być dobra dla dzieci, ale tutaj trzeba mieć szczególną wiedzę, jak łączyć np. różne produkty roślinne, aby dostarczyć tego, czego maluszek potrzebuje. ”Wąskim gardłem” w przypadku dzieci jest również odpowiednia podaż wartościowego białka. Bez jego udziału w diecie może dojść do poważnego zahamowania wzrostu i rozwoju, co może mieć skutki nieodwracalne, dlatego tym bardziej należy poszukać specjalistycznej wiedzy w tym temacie.
Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.
Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.
Kolejne pytania:
Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?
Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?
Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?
Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem