Cukier a nadpobudliwość u dzieci
Pytanie, czy cukier wpływa na zachowanie dzieci, zaczęło budzić zainteresowanie już w latach 90-tych XX wieku. Wówczas lawinowo zaczęły pojawiać się badania dotyczące cukru w diecie najmłodszych i jego wpływu na ich zdrowie. W 1995 roku czasopismo JAMA opublikowało metaanalizę, w której przeanalizowano wyniki 23 eksperymentów z 16 artykułów naukowych.
Autorzy brali pod uwagę tylko te badania, w których stosowano placebo. Oznacza to, że zaangażowane do badania dzieci, rodzice i nauczyciele nie wiedzieli, kto otrzymał cukier, a komu podano placebo.
Po przeanalizowaniu danych autorzy doszli do wniosku:
Metaanaliza dotychczasowych badań wykazała, że cukier (głównie sacharoza) nie wpływa na zachowanie ani zdolności poznawcze dzieci
Czy niektóre dzieci są bardziej wrażliwe na cukier?
Autorzy powyższych badań zwracają uwagę, że do potwierdzenia ich teorii potrzeba jednak badań na dużo większą skalę.
Naukowcy dodają również, że pewna grupa dzieci może inaczej reagować na cukier. Tym bardziej, że zwracają na to uwagę zaniepokojeni rodzice, którzy obserwując swoje dzieci na co dzień, widzą znaczną różnicę w ich zachowaniu, kiedy spożywają cukier, a kiedy nie.
Czy niektóre dzieci są bardziej wrażliwe na cukier?
Aby sprawdzić, czy tak może być, jedna grupa badaczy porównała dwie grupy dzieci:
- 25 „normalnych” dzieci w wieku 3–5 lat
- 23 dzieci w wieku 6–10 lat, których rodzice opisali je jako wrażliwe na cukier
Każda rodzina stosowała kolejno trzy eksperymentalne diety i każdą przez 3 tygodnie. Diety były:
- bogate w sacharozę, bez sztucznych słodzików
- z małą ilością sacharozy, ale zawierające aspartam jako substancję słodzącą
- z niską zawartość sacharozy, ale z sacharyną - placebo - jako substancją słodzącą
Badanie obejmowało aspartam, ponieważ jak wyjaśniają autorzy, substancja ta została uznana za możliwą przyczynę nadpobudliwości i innych problemów behawioralnych u dzieci.
Dzieci wrażliwe na cukier? Zaskakujące wyniki obserwacji
Dodajmy, że wszystkie trzy diety były wolne od sztucznych barwników i konserwantów.
Co tydzień naukowcy oceniali zachowanie i zdolności poznawcze dzieci. Po analizie autorzy doszli do wniosku:
W przypadku dzieci opisywanych jako wrażliwe na cukier nie było znaczących różnic między trzema dietami w żadnej ze zmiennych behawioralnych i poznawczych. W przypadku dzieci w wieku przedszkolnym tylko 4 z 31 miar różniły się istotnie między trzema dietami i nie było spójnego wzoru w zaobserwowanych różnicach
W 2017 roku powiązane badanie ukazało się w International Journal of Food Sciences and Nutrition. Naukowcy zbadali wpływ spożycia cukru na sen i zachowanie 287 dzieci w wieku 8–12 lat.
Naukowcy zebrali informacje z kwestionariuszy dotyczących częstotliwości pożywienia słodyczy, jakości i długości snu oraz zachowań najmłodszych. co zaskakujące, aż 81% dzieci spożywało więcej cukru niż dopuszczalna norma.
Mimo to naukowcy doszli do wniosku, że:
Całkowite spożycie cukru nie było związane z problemami behawioralnymi lub ze snem, ani nie wpłynęło na związek między tymi zmiennymi.
O wypowiedź zapytaliśmy również dietetyczkę Martę Jachym.
Wiele badań naukowych wskazuje na istnienie możliwości zmiany zachowania po spożyciu cukru, szczególnie u dzieci z nadpobudliwością, jednak ich wyniki nie pozwalają na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków. Faktem jest, że spożywanie dużych ilości cukrów prostych, powoduje, zwiększone wydzielanie insuliny, a co za tym idzie, w konsekwencji może powodować spadki glukozy prowadzące do hipoglikemii, a ta – u każdego, a u dzieci zwłaszcza, może powodować nerwowość, pobudzenie, a nawet agresję. Dzieci, które spożywają dużo cukru, wykazują większe problemy z koncentracją oraz gorsze zachowania – przyczyną jednak nie zawsze jest sam fakt spożywania słodyczy, a brak zbilansowanej diety i zastępowanie nimi posiłków
- tłumaczy Marta Jachym, która wypowiedziała się także w temacie picia soków owocowych. Czy zdaniem dietetyczki prawdziwe soki mogą zapobiegać otyłości u dzieci w przyszłości?
Picie prawdziwych soków owocowych jest lepszym wyborem niż picie soków z kartonu, ale nie idealnym. Owoce zawsze najlepiej spożywać w całości – nie są one wtedy pozbawione błonnika, pektyn i witamin, dzięki czemu zawarta w nich fruktoza, nie jest dla nas szkodliwa. Owoce zapewniają sporą sytość, natomiast przy sokach – bardzo łatwo o spożycie sporej ilości kalorii w krótkim czasie, nie odczuwając sytości. Dwie szklanki soku pomarańczowego, którymi się „nie najemy” to ok. 300 kcal. Aby dostarczyć podobną ilość z owocu, musielibyśmy zjeść 4 sztuki pomarańczy, które zapewniłabym nam kilka godzin sytości. Picie soków owocowych przez dzieci, nie zapobiegnie otyłości w przyszłości, a może kształtować złe nawyki – nie sięganie po wodę, a po sok, aby ugasić pragnienie, co w efekcie może powodować nadwyżkę ogólnego bilansu kalorycznego, a ostatecznie nadwagę lub otyłość
Zobacz film: Picie prawdziwych soków owocowych w dzieciństwie może zapobiegać otyłości w przyszłości
źródło: www.medicalnewstoday.com