Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czosnek a ciąża – czy nie jest szkodliwy dla przyszłych mam?
menu
Polub nas na Facebooku

Czosnek a ciąża – czy nie jest szkodliwy dla przyszłych mam?

kobieta w ciąży

Fot: PeopleImages / gettyimages.com

Czosnek w ciąży w dozwolonych, umiarkowanych ilościach nie stwarza żadnego niebezpieczeństwa dla przyszłej matki i rozwijającego się płodu. Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży jest szczególnie zalecane na początku infekcji. Działa rozgrzewająco,przeciwgorączkowo, bakteriobójczo i antywirusowo.

Czosnek określany jest nierzadko jako naturalny antybiotyk. W swoim składzie zawiera liczne substancje o prozdrowotnych właściwościach, które m.in. wspomagają zwalczanie infekcji i regulują procesy trawienne. Jedzenie czosnku w ciąży wywołuje niemałe kontrowersje, jednak według lekarzy nie jest przeciwwskazane.

Czosnek w ciąży – jeść czy nie jeść?

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można jeść czosnek w ciąży. Według lekarzy nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku przez kobiety ciężarne. Warunek jest jeden – wszystko z umiarem. Przyszła mama nie powinna go jeść w ilościach większych, niż przed zajściem w ciążę. Dozwoloną i bezpieczną dawką są 2-4 świeże ząbki czosnku dziennie.

Obawy związane z jedzeniem czosnku w ciąży są związane z tym, że produkt ten w bardzo dużych ilościach może zaburzać procesy krzepnięcia kwi, a tym samym zwiększać ryzyko krwawienia i porodu przedwczesnego. Wskazane jest zrezygnowanie ze spożywania dużych ilości czosnku szczególnie w ostatnich miesiącach ciąży, by uniknąć ryzyka krwotoków i powikłań w trakcie porodu. Stosując się do zasady nieprzekraczania dozwolonej ilości, czosnek w ciąży jest w zupełności bezpieczny i zalecany jako skuteczne, naturalne lekarstwo w walce z przeziębieniem i dolegliwościami trawiennymi.

Zobacz nasz film i przekonaj się czy czosnek naprawdę leczy

Zobacz film: Lecznicze właściwości czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czosnek w ciąży na przeziębienie i infekcje układu oddechowego

Czosnek wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, dzięki zawartości flawonoidów, witamin (z grupy B, beta karotenu), soli mineralnych (np. potas, magnez, wapń) oraz olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę. Ten ostatni związek odpowiada za charakterystyczny, ostry zapach czosnku, a także za jego właściwości antybiotyczne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Za najzdrowszy uznaje się czosnek surowy.

Wykorzystywany jest on w pomocniczym leczeniu przeziębień, infekcji układu oddechowego oraz grypy. Działa rozgrzewająco, obniża gorączkę, ułatwia odkrztuszanie oraz udrażnia drogi oddechowe. Ponadto, regularne jedzenie czosnku w ciąży przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych – reguluje pracę jelit przeciwdziałając uciążliwym wzdęciom i zaparciom, co często dotyka kobiety ciężarne. Codziennie przyjmowanie czosnku przez przyszłe mamy prowadzi do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu chroniąc przez zachorowaniami. Pozytywnym skutkiem jedzenia czosnku w ciąży jest również regulowanie ciśnienia krwi, co zapobiega jego niepożądanych wzrostom lub spadkom, oraz obniżanie poziomu cholesterolu. Czosnek usprawnia także krążenie i łagodzi stres, który w nadmiarze może być szkodliwy dla prawidłowego przebiegu ciąży. Temu niewielkiemu, a zarazem niezwykłemu warzywu przypisuje się również działanie przeciwutleniające (antyoksydacyjne), dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz działa przeciwnowotworowo (m.in. zmniejsza ryzyko raka żołądka, jelita grubego i okrężnicy).

Mleko z czosnkiem w ciąży – jak zrobić?

Mleko z czosnkiem w ciąży jest zalecaną, prozdrowotną miksturą w okresie przeziębienia oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Ten rozgrzewający napój warto dosłodzić miodem – wówczas ma lepszy smak i wykazuje pozytywniejszy wpływ na zdrowie. Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży są doskonałym, domowym lekarstwem na ból gardła i kaszel. Składniki zawarte w tej leczniczej miksturze działają:

  • przeciwbólowo,
  • przeciwgorączkowo,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwwirusowo,
  • bakteriobójczo,
  • uodparniająco.

Przy przygotowywaniu mleka z miodem i czosnkiem należy pamiętać o tym, że temperatura mleka nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka przyczynia się do utraty dobroczynnych właściwości miodu i czosnku. Sposób przyrządzenia tego korzystnego dla zdrowia trunku jest bardzo prosty. Szklankę mleka podgrzewa się w rondelku. Następnie do mleka dodaje się łyżkę miodu oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Miksturę należy spożywać powoli, najlepiej dwa razy w ciągu dnia – rano i wieczorem. Opcjonalnie do mleka z miodem i czosnkiem można dodać łyżkę masła. Związki w nim obecne zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nawilżają błony śluzowe gardła skutkując łagodzeniem bólu i ułatwieniem przełykania.

Jakie są przeciwwskazania do jedzenie czosnku?

Przeciwwskazaniami do jedzenia czosnku, zarówno przez kobiety ciężarne, jak też przez inne osoby są: zaburzenia krzepliwości krwi, niskie ciśnienie oraz z problemy żołądkowe i wątrobowe. U osób z wrażliwym żołądkiem czosnek może powodować dyskomfort i nasilać zgagę. Ponadto istnieje ryzyko interakcji czosnku z lekami przeciwzakrzepowymi.

Przyjmując tego rodzaju preparaty, należy skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania informacji, czy jedzenie czosnku jest dozwolone i bezpieczne. Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do spożywania czosnku. Prawdą jest jednak, że związki zawarte w warzywie, a tym samym jego charakterystyczny smak mogą powodować zmianę smaku mleka kobiecego. Zdarza się wówczas, że dziecko niechętnie ssie pierś, bądź odwrotnie – smak czosnku w mleku karmiącej może pobudzać odruch ssania.

W jakich sytuacjach warto sięgnąć po czosnek? Dowiesz się tego z naszego filmu 

Zobacz film: Prozdrowotna moc czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?