Czerwona koniczyna jest składnikiem wielu preparatów, równie dobrze można jednak samemu nazbierać jej kwiaty, aby przyrządzić z nich napar o właściwościach zdrowotnych lub wykorzystać je w kuchni.
Czerwona koniczyna – zdrowotny chwast
Czerwona koniczyna (koniczyna łąkowa, konicz) to roślina z gatunku bobowatych, w Polsce często traktowana jako chwast lub wykorzystywana jako roślina pastewna ze względu na wysoką zawartość białka.
Czerwona koniczyna posiada charakterystyczny wygląd – porasta pola i łąki zielonym kobiercem, stworzonym z podzielonych na 3 części liści, a jej okrągłe kwiaty, zbudowane z małych rureczek, przybierają najczęściej barwę purpurową.
Przy jakich dolegliwościach warto pamiętać o ziołach? Zobaczcie:
Czerwona koniczyna – właściwości i działanie
Kwiaty i ziele koniczyny czerwonej zawierają:
-
flawonoidy,
- barwniki antocyjanowe,
- kwasy fenolowe,
-
garbniki,
- olejki eteryczne,
- witaminy C i E,
-
karoten,
- magnez,
-
żelazo,
- potas.
Wyciągi z kwiatów i ziela stosowane wewnętrznie działają pozytywnie na układ pokarmowy – regulują apetyt, trawienie i wypróżnianie. Mają działanie przeciwświądowe, przeciwzapalne, moczopędne i leczą choroby dróg oddechowych.
Zewnętrznie można je wykorzystywać do robienia płukanek gardła podczas jego nieżytów oraz na zmiany skórne – rany, zapalenia i oparzenia.
Czerwona koniczyna w medycynie
Preparaty z kwiatów czerwonej koniczyny wykazują skuteczne działanie w leczeniu menopauzy. Potwierdziły to liczne badania oraz metaanaliza dokonana w 2017 r. – codziennie przyjmowanie 80 mg ekstraktu z czerwonej koniczyny znacznie zredukowało ilość występujących w ciągu dnia uderzeń gorąca. W wielu przypadkach okazuje się, że preparaty na bazie tej rośliny mogą być stosowane zamiast hormonalnej terapii zastępczej.
Czerwona koniczyna działa również:
-
antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie – dzięki dużej ilości flawonoidów i antocyjanów;
-
wspierająco na układ krwionośny – wzmacnia naczynia krwionośne, tonizuje mięsień sercowy, obniża ciśnienie, zmniejsza ilość cholesterolu;
-
odkażająco – zabija bakterie, wirusy, grzyby;
-
wspierająco na układ nerwowy – uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwbólowo;
-
przeciw osteoporozie – podnosząc ilość estrogenów, ale równocześnie nie zwiększając ryzyka wystąpienia nowotworów, inaczej niż hormonalna terapia zastępcza.
Czerwona koniczyna – zastosowanie w kosmetyce
Czerwona koniczyna dobrze sprawdza się jako preparat na trądzik. Przyjmowana w formie suplementu działa estrogennie i stabilizująco na poziom hormonów, dzięki czemu leczy tę dolegliwość. Dodatkowo napary z tej rośliny użyte do przemywania skóry działają przeciwzapalnie i łagodząco na zmiany. Stosowana wewnętrznie zmniejsza też objawy łojotoku.
Czerwona koniczyna dobra jest także na włosy – zapobiega androgenicznemu łysieniu oraz zmniejsza wypadanie włosów spowodowane zaburzeniami hormonalnymi.
Czerwona koniczyna w kuchni
Wszystkie części czerwonej koniczyny są jadalne, choć obecnie rzadziej wykorzystywane. Jadana była szczególnie w okresach głodu, ze względu na wysoką zawartość białka. Jej liście można jeść na surowo, dodając je na przykład do świeżych sałatek, jednak są łatwiejsze do strawienia po ugotowaniu. Można je przygotować podobnie do szpinaku, dusząc z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku i tłuszczu.
Kwiaty czerwonej koniczyny sprawdzają się w kuchni jako:
- podstawa smacznej i zdrowej herbaty,
- kolorowy i ciekawy dodatek do sałatek lub zup,
- składnik risotto,
- składnik lemoniady z kwiatów,
- dodatek do racuchów,
- ozdoba wypieków,
- podstawa do stworzenia kwiatowej galaretki.
Koniczyna czerwona – dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania
Dawkowanie preparatów z koniczyny czerwonej to 500 mg, 2 razy dziennie. Przez większość ludzi jest dobrze tolerowana, ale u niektórych wywołuje niepożądane skutki uboczne, takie jak:
- reakcje alergiczne – najczęściej wysypka lub pokrzywka,
-
bóle głowy,
- nudności,
- bóle mięśniowe,
- plamienia śródcyklowe lub rozregulowanie cyklu miesięcznego.
Przeciwwskazaniami do stosowania czerwonej koniczyny są okres ciąży i laktacji, uczulenie na tę roślinę oraz słaba krzepliwość krwi, a także niektóre nowotwory.
Przekonajcie się, czy warto jeść produkty witaminizowane:
Bibliografia:
1. Myers S. P. i Vigar V., Effects of a standardised extract of Trifolium pratense (Promensil) at a dosage of 80mg in the treatment of menopausal hot flushes: A systematic review and meta-analysis, “Phytomedicine”, 2017, 24, s. 141–147.
2. Lambert M. N. T., Thybo C. B., Lykkeboe S. i Rasmussen L. M., Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial, ”The American Journal of Clinical Nutrition”, 106 (3), s. 909–920.