W okresie karmienia piersią kobiety muszą zwracać szczególną uwagę na rodzaj spożywanych pokarmów. Zjadane produkty mają wpływ na jakość mleka kobiecego i zdrowie dziecka. Jednym z ulubionych przysmaków większości kobiet jest czekolada, na którą w czasie karmienia piersią należy uważać ze względu na działanie alergenne.
Czekolada przy karmieniu piersią - czy można ją jeść?
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych rodzajów słodyczy, po które szczególnie chętnie sięgają kobiety. Jest ceniona nie tylko za swój unikalny smak, ale również korzystny wpływ na ogólne samopoczucie. Czekolada poprawia nastrój oraz działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy wykazując lekkie właściwości pobudzające. Flawonoidy obecne w czekoladzie obniżają poziom “złego” cholesterolu oraz wzmacniają naturalną odporność organizmu chroniąc przed różnego rodzaju infekcjami. Czekolada jest źródłem węglowodanów dostarczających dużej dawki energii, a także magnezu niezbędnego w przewodnictwie nerwowym i żelaza uczestniczącego w produkcji krwinek czerwonych. Okres karmienia piersią jest bardzo ważny w rozwoju dziecka i wymaga od kobiety szczególnego zwrócenia uwagi na rodzaj i jakość spożywanych pokarmów. Wiąże się również z koniecznością ograniczenia ilości lub zrezygnowania z pewnych produktów. Czekolada przy karmieniu piersią może mieć negatywny wpływ na dziecko. Ze względu na działanie stymulujące układ nerwowy może wywoływać u maluszka rozdrażnienie i nadmierne pobudzenie, a niekiedy nawet uciążliwe wzdęcia i zaparcia. Ponadto czekolada w swoim składzie zawiera związki, które często u dzieci wywołują reakcje alergiczne.
Czekolada a karmienie piersią - obserwuj reakcje maluszka
Czekolada należy do silnych alergenów, dlatego kobieta karmiąca piersią powinna wprowadzać ją do diety stopniowo. Ważne jest, aby każda mama po zjedzeniu czekolady obserwowała czy u dziecka nie pojawiły się żadne niepokojące objawy w postaci wysypki, plamek czy szorstkiej skóry mogącej świadczyć o zapaleniu atopowym. U niektórych dzieci po spożyciu czekolady przez karmiącą piersią kobietę mogą wystąpić kolki, zaparcia, wzdęcia oraz ulewanie. Takie symptomy są wskazaniem do odstawienia czekolady.
Z czego składa się sklepowa czekolada? odpowiedź znajdziecie w filmie:
Biała czekolada a karmienie piersią
Najsilniejszym alergenem w czekoladzie jest kakao. Reakcje uczuleniowe mogą jednak wywoływać również inne substancje stanowiące stały składnik czekolady lub dodatki urozmaicające jej smak. Do grupy alergenów występujących w czekoladzie należą: mleko, białko jaja kurzego, orzechy, miód oraz truskawki. Z tego powodu kobiety karmiące piersią powinny szczególnie uważać na czekoladę mleczną, nadziewaną oraz z dodatkiem bakalii i orzechów. Biała czekolada przy karmieniu piersią może okazać się bezpieczniejszym wyborem ze względu na brak kakao w jej składzie. Jednak ten rodzaj czekolady nierzadko produkowany jest z masła kakaowego, które może wywoływać reakcje alergiczne. Biała czekolada otrzymywana wyłącznie na bazie tłuszczu, mleka i cukru bez dodatku kakao jest pozbawiona wartości odżywczych i cennych składników, stanowiąc źródło “pustych” kalorii sprzyjających nadwadze i otyłości.
Polecamy: Ziarna kakaowca – właściwości i wartości odżywcze. Jak je spożywać?
Gorzka czekolada a karmienie piersią
Najlepszym rodzajem czekolady z punktu widzenia wartości odżywczej jest czekolada gorzka. Produkt ten jest mniej kaloryczny niż tradycyjna czekolada. Ponadto, dostarcza większych ilości cennych substancji, takich jak magnez, potas, żelazo i miedź. Jest także dobrym źródłem związków antyoksydacyjnych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym opóźniają procesy starzenia się skóry i zapobiegają chorobom nowotworowym oraz sercowo-naczyniowym. Gorzkiej czekoladzie przypisuje się właściwości wzmacniające serce oraz usprawniające procesy poznawcze: pamięć, koncentrację i zdolność myślenia. Flawonoidy występujące w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie regulują poziom cholesterolu w surowicy krwi oraz zapobiegają miażdżycy i powstawaniu zakrzepów mogących doprowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Z tego powodu kobiety karmiące piersią przy braku jakichkolwiek przeciwwskazań powinny częściej sięgać po gorzką czekoladę niż białą, mleczną czy z różnymi dodatkami.
Czekolada a karmienie piersią - jeść czy nie jeść?
Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do jedzenia czekolady pod warunkiem, że u dziecka nie występują żadne reakcje alergiczne i objawy niepożądane. Należy jednak zachować umiar, gdyż czekolada dostarcza dużych ilości kalorii, a jej nadmiar w diecie sprzyja przyrostom masy ciała i rozwojowi nadwagi. Biała czekolada w 100 g dostarcza około 564 kcal, czekolada mleczna - około 531 kcal, natomiast gorzka o zawartości 60% kakao - około 502 kcal. Jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach nie jest szkodliwe dla zdrowia, co więcej działa relaksująco, przeciwdepresyjnie, wzmacnia odporność organizmu, pobudza pracę nerek oraz wzmacnia serce i układ krwionośny.