Polub nas na Facebooku
Czytasz: Uczulenie na czekoladę – przyczyny, objawy, leczenie
menu
Polub nas na Facebooku

Uczulenie na czekoladę – przyczyny, objawy, leczenie

czekolada

Fot. Hero Images / Getty Images

Uczulenie na czekoladę to stosunkowo rzadki rodzaj alergii pokarmowej, który najczęściej dotyka dzieci. Dotyczy zwykle któregoś ze składników produktu. Powoduje szereg typowych dla alergii pokarmowych objawów, którym zapobiega się za pomocą diety eliminacyjnej.

Czekolada to jeden z ulubionych przysmaków większości ludzi. Przepadają za nią szczególnie dzieci. Niestety, jest to produkt, który zawiera sporo alergenów, więc nie wszyscy mogą go spożywać bez konsekwencji. Uczulenie na czekoladę u dziecka zdarza się przy tym znacznie częściej niż w przypadku osób dorosłych, ponieważ układ pokarmowy młodego organizmu ma mniejszą tolerancję na wiele substancji. Jak rozpoznać alergię na czekoladę i poradzić sobie z tym problemem?

Skąd się bierze alergia na czekoladę?

Uczulenie jest nadmierną reakcją układu immunologicznego na określone substancje, które komórki odpornościowe traktują jako potencjalnie niebezpieczny, obcy antygen. W przypadku alergii pokarmowej objawy pojawiają się na skutek spożycia alergenu. W czasie intensywnej reakcji immunologicznej wydzielane zostają (oprócz przeciwciał) jej mediatory – związki chemiczne, takie jak histamina, leukotrieny i inne. To one są odpowiedzialne za wystąpienie stanu zapalnego w organizmie, czyli objawów alergii.

Czekolada jest produktem złożonym z wielu składników, spośród których większość ma właściwości uczulające, choć oczywiście indywidualna reakcja może wiązać się z obecnością jednego tylko alergenu. Objawy alergii powodować mogą: kakao, mleko, gluten, dodatki, takie jak orzechy, owoce, a także barwniki, aromaty, konserwanty. Określenie przyczyny uczulenia na czekoladę ułatwia radzenie sobie z tym problemem. Często nie musi się to wiązać z całkowitą rezygnacją ze spożywania ulubionych słodyczy – wystarczy uważnie czytać etykiety i wybierać takie produkty, który nie zawierają alergenu.

Zobacz film: Alergia - choroba cywilizacyjna. Źródło: DeFacto

Uczulenie na czekoladę – objawy

Alergia na czekoladę manifestuje się zwykle natychmiast po jej zjedzeniu, choć zdarza się, że reakcja następuje po kilku godzinach, a nawet dopiero po kilku dniach. Może dotyczyć skóry, układu pokarmowego lub dróg oddechowych. Objawy uczulenia na czekoladę są typowe dla większości alergii pokarmowych. Należą do nich:

W rzadkich przypadkach alergia może wywołać zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny, w którym do łagodniejszych objawów uczulenia dołączają spadek ciśnienia tętniczego, zaburzenia rytmu serca czy trudności w oddychaniu. W takiej sytuacji niezbędna jest natychmiastowa pomoc medyczna.

Jak leczyć uczulenie na czekoladę?

Alergie pokarmowe nie podlegają odczulaniu, więc wyleczenie się z nich jest niemożliwe. Uczulenie na czekoladę u dzieci często przemija z wiekiem. Dorośli zmuszeni są radzić sobie z problemem poprzez stosowanie diety eliminacyjnej, czyli ograniczanie lub całkowite usuwanie alergenów z jadłospisu. W związku z tym należy przede wszystkim ustalić, jakie konkretnie produkty spożywcze działają na daną osobę alergizująco.

Postawienie jednoznacznej diagnozy w kwestii uczulenia na czekoladę wymaga konsultacji z lekarzem alergologiem. Rozpoznanie może nastąpić po przeprowadzeniu testów skórnych. Często jednak niezbędne okazuje się wykonanie tzw. testu prowokacji. Powinien on odbyć się w warunkach szpitalnych w związku z możliwością wystąpienia gwałtownej reakcji alergicznej. Pacjent spożywa wówczas ściśle określone porcje czekolady i poddawany jest obserwacji pozwalającej ustalić, który składnik wywołuje niepożądane objawy.

Wprowadzona po ustaleniu przyczyny uczulenia dieta eliminacyjna polega na wykluczeniu z jadłospisu uczulającego produktu, co nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z jedzenia słodyczy. Na przykład w przypadku uczulenia na orzechy wystarczy wybierać taką czekoladę, która nie zawiera ich nawet w śladowych ilościach. Jeśli źródłem alergii jest substancja obecna w kakao (np. nikiel), rozwiązaniem może być jedzenie białej czekolady, w której skład wchodzi wyłącznie tłuszcz kakaowy. Alternatywę dla wyrobów kakaowych stanowią też produkty zawierające karob, czyli proszek wytwarzany z owoców drzewa świętojańskiego, zapachem i smakiem przypominający posłodzone kakao.

Osoba uczulona na czekoladę powinna uważnie czytać etykiety kupowanej żywności, pytać w restauracjach o skład zamawianych potraw. Czekolada lub jej alergizujące składniki mogą stanowić mało oczywisty dodatek do wielu produktów i potraw, np. pikantnych sosów czy konfitur.

W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu czekolady można zastosować leki przeciwhistaminowe (redukują świąd i stany zapalne) albo wziewne preparaty z grupy glikokortykosteroidów lub beta2-mimetyków (łagodzą kaszel i duszność). 

Zobacz film: Diagnozowanie alergii. Źródło: W Dobrym Stylu TVN Style


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
26
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?