Karob wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym na wiele sposobów, nie tylko jako zamiennik kakao. Wytwarza się z niego również gumę karobową, która jest zdrowym i bezpiecznym, bezglutenowym zagęstnikiem dań.
Co to jest karob?
Karob, drzewo karobowe czy też szarańczyn strąkowy to zimozielona roślina występująca w okolicach Morza Śródziemnego. Wytwarza charakterystyczne strąki z jadalnym miękkim miąższem i nasionami nazywane chlebem świętojańskim. Owoce drzewa karobowego w smaku przypominają kakao, dlatego często wykorzystywane są jako jego zamiennik, są jednak o wiele zdrowsze.
Roślina ta prawdopodobnie była wykorzystywana już w starożytnym Egipcie. Od tamtych czasów stanowiła dobre źródło pożywienia, szczególnie dla biednych ludzi, ze względu na wysokie wartości odżywcze. Jej nasiona charakteryzują się podobnym kształtem i masą, dlatego były kiedyś wykorzystywane jako odważnik.
Z karobu produkuje się gumę karobową (mączkę chleba świętojańskiego), która jest stosowana jako zagęstnik w różnych produktach, melasę karobową i karob w postaci proszku, który może zastąpić kakao.
Karob i jego wartości odżywcze
Karob ma sporo wartości odżywczych, a przy tym jest zdrowszy niż kakao, gdyż posiada o wiele mniej tłuszczu i nie zawiera kofeiny. W 100 g znajduje się do 70 g węglowodanów (prostych i złożonych), do 6 g białka, do 4 g tłuszczu oraz około 15 g wody.
Karob dostarcza sporo witamin (B1, B2, B3, C, A i E) i mikroelementów, w tym magnez, żelazo, wapń i fosfor.
Karob jest wysoko ceniony przez osoby będące na różnych dietach, ponieważ jest produktem wegańskim, bezglutenowym i hipoalergicznym.
Karob – właściwości lecznicze
Karob wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy człowieka. Duża obecność tanin może wspierać leczenie refluksu. Mają one też zdolność do hamowania rozwoju bakterii, dzięki czemu są pomocne w leczeniu infekcji i biegunek. Roślina posiada też dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, wiąże nadmiar tłuszczu i zapobiega powstawaniu raka jelita. Pektyny zawarte w tych owocach łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego i sprzyjają regularnemu wypróżnianiu się.
Miazga z karobu obniża poziom cholesterolu we krwi, natomiast duża zawartość żelaza sprawia, że może być on pomocny w leczeniu anemii. Roślina ta dostarcza też duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia, co wpływa na zdrowie kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy.
Syrop z karobu jest lekarstwem tradycyjnie wykorzystywanym na Cyprze i Malcie. Pomaga w przeziębieniach, bólu gardła, kaszlu i innych infekcjach dróg oddechowych.
Guma karobowa
Guma karobowa, czyli mączka chleba świętojańskiego, to zagęstnik do potraw produkowany z nasion karobu, oznaczany symbolem E140. Używa się jej głównie do lodów, sosów i wypieków. Jest zupełnie bezpiecznym dodatkiem do żywności.
Melasa karobowa (syrop z karobu)
Melasa karobowa to słodzidło wytwarzane z zagęszczonego do konsystencji syropu soku tłoczonego ze świeżych owoców karobu. Posiada słodki karmelowy posmak, ale wykazuje o wiele zdrowsze właściwości niż cukier. Można wykorzystywać ją do słodzenia napojów, polewania deserów, placków i ciast.
Karob zamiast kakao – jak go pić?
Karob może być wykorzystywany zamiast kakao. Przygotowuje się go w podobny sposób, rozpuszczając proszek w ciepłym mleku. Jest doskonałą alternatywą nie tylko dla alergików, ale także małych dzieci oraz osób, które powinny unikać kofeiny czy tłuszczu. Kakao z karobu to dobry napój do picia przed snem, gdyż nie wykazuje działania pobudzającego.
Jak jeść karob?
Karob można jeść na wiele sposobów. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie normalnie dodaje się kakao. Można go używać do przygotowywania słodkich wypieków i ciastek, domowych czekolad czy wykonać z niego polewę.
Domowa czekolada z karobu
Z karobu można wykonać bardzo prostą, domową, wegańską i zdrową czekoladę. Pół szklanki oleju kokosowego należy podgrzać w garnku i rozpuścić w nim pół szklanki karobu w postaci proszku oraz 1/3 szklanki substancji słodzącej (na przykład roślinnego syropu). Gdy całość zostanie dobrze rozmieszana, masę wylewa się do płaskiego naczynia wyłożonego pergaminem i wstawia do zamrażarki na około 2–3 godziny. Wcześniej można jeszcze ją posypać ulubionymi dodatkami – orzechami, bakaliami, liofilizowanymi owocami.
Karob nadaje się również do wykonania czekoladowej polewy do ciast i deserów. W rondlu należy rozpuścić 100 g wybranego tłuszczu (oleju kokosowego, margaryny czy masła) i 100 g cukru (lub ksylitolu) razem 5 łyżkami karobu. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić paroma łyżkami mleka.