Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
menu
Polub nas na Facebooku

Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?

kapary

Fot.: Magone / Getty Images

Kapary to pączki kwiatowe krzewu kapara ciernistego. Wykorzystywane jako przyprawa w kuchni krajów śródziemnomorskich zyskały popularność na całym świecie. Te małe, pikantne kulki są nie tylko bardzo smaczne, ale posiadają też wartości odżywcze i właściwości lecznicze.

Kapary posiadają charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu, ale wiele osób zakochuje się w nich już po pierwszym spróbowaniu. Doskonale komponują z suszonymi pomidorami i fetą, ale można je też wykorzystywać jako dodatek do mięs, sałatek czy kanapek.

Co to są kapary? Jak wyglądają i smakują?

Kapary to przetworzone pączki kwiatowe rośliny zwanej kaparem ciernistym. Jest to zimozielony krzew dorastający do 1 m wysokości, występujący naturalnie w krajach śródziemnomorskich. Pączki kwiatowe zbierane są zanim zdążą się rozwinąć, a następnie konserwowane na różne sposoby. Najczęściej dostępne sklepach formy to:

  • kapary marynowane w słodko-kwaśnej zalewie,
  • kapary w słonej zalewie,
  • kapary solone,
  • kapary w winie,
  • kapary w oliwie.

Po przetworzeniu mają one wygląd ciemnozielonych kulek wielkości ziarna groszku z licznymi, jasnymi plamkami. Kapary posiadają charakterystyczny, dość intensywny, pikantno-cierpki smak.

Kapary – wartości odżywcze

Kapary są cenione ze względu na ich wartości odżywcze, należy jednak pamiętać, że na ogół spożywa się je w małych ilościach, jako przyprawę. Zjedzenie 100 g tego produktu jest mało prawdopodobne ze względu na jego intensywny smak. Ponadto kapary na ogół zabezpieczane są za pomocą dużej ilości soli, której nadmierne spożycie nikomu nie służy.

W 100 g kapary w zalewie zawierają:

  • 23 kalorie,
  • niecały gram tłuszczu,
  • 2 g białka,
  • 3 g błonnika,
  • 5 g węglowodanów,
  • witaminy – B1 (0,018 mg), B2 (0,139 mg), B3 (0,652 g), B5 (0,27 mg), B6 (0,023 mg), B9 (23 μg), C (4 mg), E (0,88 mg) i K (24.6 μg),
  • minerały – wapń (40 mg), żelazo (1,7 mg) i sód (2960 mg).

Kapary i ich właściwości lecznicze

Kapary posiadają cenne właściwości lecznicze. Zawierają duże ilości polifenoli i wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, nasilające diurezę, przeciwbakteryjne i obniżające poziom cukru we krwi.

Wśród polifenoli obecnych w kaparach znajdują się kwercetyna, która hamuje reakcje alergiczne, służy przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, oraz kemferol, który działa:

  • przeciwnowotworowo – hamuje nadmierne podziały komórkowe; trwają badania nad wykorzystaniem go w leczeniu raka piersi, jajnika, pęcherza, żołądka, trzustki i białaczki;
  • przeciwcukrzycowo – badania wykazały, że dieta bogata w kemferol obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i łagodzi jej przebieg;
  • przeciwbakteryjnie – wykazano jego skuteczność w leczeniu bakterii ze szczepu Helicobacter pylori;
  • przeciwwirusowo – obniża aktywność enzymów, których obecność sprzyja namnażaniu się wirusów;
  • ochronnie na serce – zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów serca.

Naukowcy wykazali też, że wyciągi z kaparów wykazują ochronny wpływ na wątrobę, na tyle silny, że trwają badania nad ich zastosowaniem w leczeniu chorób tego organu. Działają one na wiele sposobów, między innymi regulując procesy immunologiczne, wspierając syntezę DNA w wątrobie, wymiatając wolne rodniki czy zabijając wirusy.

Do czego pasują kapary?

Kapary były tradycyjnie wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej (szczególnie sycylijskiej) jako dodatek do potraw, takich jak:

  • sałatki warzywne,
  • sałatki mięsne i rybne,
  • potrawy mięsne,
  • dania z makaronem – na przykład spaghetti alla puttanesca.

Kapary często podaje się z tatarem lub potrawami z łososia w celu przełamania ich smaku. Dobrze komponują się z mięsem, warzywami i makaronem, szczególnie w połączeniu z suszonymi pomidorami, oliwkami i serami. Można je też położyć na kanapkę.

Kapary, dzięki temu że posiadają intensywny smak, mogą ożywić z pozoru nudne dania. Uniwersalnym i prostym przepisem, w którym można je wykorzystać, jest kasza z warzywami. Wybrany rodzaj kaszy (jęczmienną, jaglaną, gryczaną czy quinoa) należy wymieszać w misce z drobno pokrojonymi dodatkami i skropić zdrowym, tłoczonym na zimno olejem. Kapary bardzo dobrze będą smakować w towarzystwie pomidorów, oliwek i fety, ale również papryki, szczypiorku, cebuli czy ogórka. Tak przyrządzone danie jest nie tylko bardzo sycące, ale również zdrowe.

Używając w kuchni kaparów warto pamiętać, że są one najczęściej bardzo słone i trzeba ostrożnie doprawiać dania.

Owoce nasturcji, czyli polskie kapary

Istnieje polski odpowiednik kaparów, który robi się z owoców nasturcji. Zarówno ich wygląd, jak i smak są często trudne do odróżnienia od pierwowzoru z basenu Morza Śródziemnego.

Częściej przygotowywane były w latach, kiedy dostęp do produktów z innych krajów był ograniczony, jednak obecnie powracają do łask. Osoby posiadające w swoim ogrodzie ten kwiat ozdobny mogą jesienią zbierać jego owoce i konserwować je w pikantnej marynacie, a następnie używać w taki sam sposób jak prawdziwe kapary. Warto jednak pamiętać, że posiadają one inne właściwości.

Zobacz film: Budowa wątroby. Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Ali M., Khan T., Fatima K. i in., Selected hepatoprotective herbal medicines: Evidence from ethnomedicinal applications, animal models, and possible mechanism of actions, “Phytotherapy Research”, 2017.

2. Vahid H., Rakhshandeh H. i Ghorbani A., Antidiabetic properties of Capparis spinosa L. and its components, “Biomedicine & Pharmacotherapy”, 92, 2017, s. 293–302.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
24
2
Polecamy
Czerwony pieprz – jak smakuje, do czego go stosować?
Właściwości przyprawy
Czerwony pieprz – jak smakuje, do czego go stosować? Właściwości przyprawy Dzień Dobry TVN
Czuszka – co z niej przygotować?
Przepisy
Czuszka – co z niej przygotować? Przepisy Dzień Dobry TVN
Dynia hokkaido i jej wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne
Dynia hokkaido i jej wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne TVN zdrowie
Czy groszek zielony jest zdrowy?
Wartości odżywcze warzywa
Czy groszek zielony jest zdrowy? Wartości odżywcze warzywa TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?