Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest siara bydlęca? Właściwości, działanie i dawkowanie wczesnego mleka bydlęcego
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest siara bydlęca? Właściwości, działanie i dawkowanie wczesnego mleka bydlęcego

Dziewczynka, która pije mleko

Fot: Sam Edwards / gettyimages.com

Siara bydlęca to wczesne mleko krów, które wykazuje wiele właściwości zdrowotnych ze względu na niezwykłe bogactwo składników aktywnych. Najbardziej wartościowe jest w pierwszych kilku godzinach po ocieleniu się krowy. Pobudza naturalne procesy biologiczne człowieka.

Siara to mleko produkowane przez komórki nabłonkowe gruczołu sutkowego ssaków bezpośrednio po porodzie. Popularna stała się suplementacja siarą bydlęcą. Colostrum bovinum stosowane jest w leczeniu wielu jednostek chorobowych, a zwłaszcza chorób skóry.

Stanowi doskonałe połączenie substancji ochronnych, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych oraz czynników wzrostu. Jest to naturalny środek, który wzmacnia działanie całego organizmu. Na jego bazie produkowane są ekskluzywne kosmetyki odmładzające.

Co to jest colostrum?

Colostrum to łacińska nazwa pierwszego mleka ssaków, czyli siary, znanego też jako młodziwo. Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się suplementacja siarą bydlęcą (łac. colostrum bovinum). Jest to płyn wydzielany przez gruczoły mleczne krów, który produkowany jest pod koniec ciąży i w pierwszych 5 dniach po ocieleniu.

Siara mleka krowiego wskazana jest szczególnie dla dzieci, osób o złej kondycji zdrowotnej, a zwłaszcza chorych na nowotwory i po leczeniu onkologicznym, odchudzających się, intensywnie uprawiających sport, odczuwających nadmierny stres i przewlekłe zmęczenie, z zaburzeniami układu krążenia oraz seniorom z kłopotami z pamięcią.

Czy mleko jest naprawdę zdrowe? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Czy picie mleka jest zdrowe? Źródło: 36,6.

Skład siary mleka krowiego

Siara mleka krowiego zawiera około 250 naturalnych związków chemicznych. Stężenie tych substancji jest prawie 40-krotnie większe niż w mleku wytwarzanym w okresie późniejszym. Najistotniejszym elementem składowym siary są białka, które tworzą do 60% suchej masy. Na szczególną uwagę zasługują immunoglobuliny i regulatory odporności, takie jak laktoperoksydaza, oksydaza ksantynowa, tymozyna, lizozym, laktoalbumina, trypsyna i laktoferyna. W jej skład wchodzą też węglowodany, tłuszcze, minerały (chlor, chrom, wapń, cynk, fosfor, glin, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, żelazo), czynniki wzrostu i pochodne kwasów nukleinowych. Jest doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C.

Colostrum – właściwości i działanie

Colostrum posiada wiele cennych właściwości. Wykazuje działanie immunostymulujące, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Wpływa pozytywnie na proces gojenia ran i owrzodzeń na drodze usprawnienia usuwania pozostałości procesów zapalnych i zwiększenia potencjału regeneracyjnego tkanek. Stymuluje prawidłowy wzrost i rozwój kości.

Stanowi źródło 3 klas przeciwciał IgA, IgG, IgM i aktywizuje wewnętrzne mechanizmy obronne organizmu. Siara bydlęca zawiera przeciwciała przeciwko Escherichia coli, Salmonelli, Streptococcusa i Staphylococcusa. Substancje w niej zawarte zwalczają wirusa zapalenia wątroby typu B i C oraz cytomegalii i wspomagają terapię zakażeń HIV. Siara zapobiega odkładaniu się w komórkach mózgu nieprawidłowego białka – beta-amyloidu. Hamuje angiogenezę (tworzenie sieci komórkowej) w obrębie guzów nowotworowych i proliferację komórek nowotworowych.

Siara bydlęca wspomaga regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym. Pomaga w leczeniu kontuzji i stymuluje przyrost masy mięśniowej. Usprawnia proces spalania tłuszczu, przez co znacznie podnosi skuteczność kuracji odchudzających. Przyczynia się do prawidłowego działania bariery jelitowej i chroni komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego. Zmniejsza ryzyko zachorowania na wrzody żołądkowe i leczy biegunki.

Regularne spożywanie colostrum obniża ciśnienie krwi. Stanowi także składnik odżywek dla dzieci. Składniki siary bydlęcej stosowane są w karmieniu wcześniaków cierpiących na infekcje wirusowe, a także powodują szybszy wzrost masy ciała u dzieci.

Colostrum w dermatologii i kosmetologii

Colostrum wykazuje pozytywne działanie na kondycję skóry. Stąd wykorzystywane jest powszechnie przez kliniki medycyny estetycznej i gabinety kosmetyczne. Pożądane jest zwłaszcza colostrum klasy zerowej, czyli zebrane podczas 2 pierwszych godzin po ocieleniu krowy.

Siara bydlęca stanowi składnik ekskluzywnych kosmetyków o właściwościach odmładzających, ponieważ reguluje wytwarzanie kolagenu i hialuronianu przez fibroblasty.

Produkowane są z niej zwłaszcza kremy, balsamy i maseczki. Zawiera duże ilości EGF (ang. Epidermal Growth Factor), który działa stymulująco i naprawczo na naskórek, zapewnia efekt naturalnego liftingu i spowalnia procesy starzenia. Zapobiega rozwoju zaskórników i łagodzi stany zapalne skóry. Wspomaga proces leczenia różnych postaci trądziku, łagodzi podrażnienia i działa silnie nawilżająco. Dzięki colostrum uzyskuje się efekt gładkiej, elastycznej, odmłodzonej i ujędrnionej skóry.

Suplementy z siarą bydlęcą

Na rynku pojawia się coraz większa liczba suplementów diety zawierających colostrum bovinum. Dostępne są one w formie kapsułek i proszku do rozrobienia w wodzie. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na ich zażywanie ze względu na ich dość wysoką cenę. 

Opakowanie 200 g proszku do sporządzania zawiesiny kosztuje około 270 zł. W tej formie colostrum dawkowane jest następująco: 2 miarki dziennie rano na czczo i przed snem. Proszek można zmieszać w szklance wody lub mleka bądź przyjąć bezpośrednio do ust.

Drugą postacią colostrum, jaką można wybrać, są kapsułki. Za opakowanie 60 sztuk trzeba zapłacić około 100 zł. Należy przyjmować 1–2 tabletki do 2 razy dziennie przed posiłkiem, najlepiej rano i wieczorem.

Colostrum – skutki uboczne

Colostrum to całkowicie naturalny produkt, który nie wywołuje działań ubocznych. Jedynie w sporadycznych przypadkach mogą się pojawić wzdęcia i nudności.

Zobacz film i dowiedz się czy warto pić mleko

Zobacz film: Czy dorośli też powinni pić mleko? Źródło; 36,6.

Bibliografia:

1. Pukacka M., Pukacki P., Żaba R. i wsp., Opis przypadków zastosowania siary bydlęcej w dermatologii w Klinice Dermatologii i Wenerologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, „Dermatologia Praktyczna”, 2015, 4, s. 13-16.

2. Rak K., Bronkowska M., Immunologiczne znaczenie siary, „Hygeia Public Health”, 2014, 49(2), s. 249–254.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
28
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?