Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest fosfatydylocholina? Jaki ma wpływ na organizm?
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest fosfatydylocholina? Jaki ma wpływ na organizm?

Różne rodzaje orzechów na drewnianym stole.

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Fosfatydylocholina to związek chemiczny zaliczany do grupy fosfolipidów. Jest ona obecna w każdej komórce organizmu, a w największej ilości występuje w tkance nerwowej. Fosfatydylocholina bierze udział w przemianie materii i jest źródłem energii. Można ją dostarczyć wraz z pożywieniem lub środkami farmaceutycznymi.

Fosfatydylocholina występuje powszechnie w organizmie człowieka i pełni szereg ważnych funkcji. Jest składnikiem budującym błony komórkowe, który zapewnia im odpowiednią płynność i inne właściwości biochemiczne. Prowadzone są liczne badania, których celem jest wykazanie jej właściwości terapeutycznych, zwłaszcza w schorzeniach wątroby. Efekty fosfatydylocholiny mogą być także zauważalne przy wspomaganiu spalania tkanki tłuszczowej.

Co to jest fosfatydylocholina?

Fosfatydylocholina jest związkiem chemicznym występującym powszechnie w organizmie człowieka. Buduje lipidowe warstwy błony komórkowej każdej komórki ciała i jest nośnikiem choliny – substancji, z której produkowana jest acetylocholina, główny neuroprzekaźnik. Najwięcej fosfatydylocholiny znajduje się w tkance nerwowej, wątrobie, krwi oraz ścianach żołądka. Uczestniczy ona w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Jej poziom można uzupełniać, stosując specjalne środki farmakologiczne lub spożywając produkty, w których się znajduje.

Fosfatydylocholina bywa zamiennie nazywana lecytyną. Nie jest to do końca poprawne, ponieważ lecytyna jest mieszanką wielu lipidów, a fosfatydylocholina stanowi jej główny składnik. Coraz więcej badań klinicznych potwierdza jej znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, zwłaszcza wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jej właściwości wykorzystywane są także w zabiegach kosmetycznych i upiększających. Efekty fosfatydylocholiny można zauważyć m.in. w redukcji tkanki tłuszczowej.

Funkcje fosfatydylocholiny w organizmie

Fosfatydylocholina wspiera wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie, dzięki czemu możliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Ma ona istotny wpływ na:

  • układ nerwowy – jest składnikiem substancji ochraniającej neurony i prekursorem produkcji acetylocholiny, której niedobór może skutkować rozwojem chorób neurodegeneracyjnych i psychicznych (choroba Alzheimera, schizofrenia, choroba afektywna dwubiegunowa, pląsawica Huntingtona);
  • pamięć – acetylocholina odpowiada za procesy pamięciowe, im jest jej więcej, tym lepsza pamięć; suplementacja fosfatydylocholiny wpływa na wzrost produkcji acetylocholiny, a tym samym na polepszenie procesów myślowych i pamięciowych;
  • wątrobę – fosfatydylocholina odpowiada za płynność błon komórkowych w hepatocytach (komórkach wątroby), dzięki niej wątroba nie przepuszcza szkodliwych dla organizmu substancji; fosfatydylocholina przeciwdziała również alkoholowemu zniszczeniu wątroby;
  • oddychanie – fosfatydylocholina jest składnikiem surfaktantu, który powleka powierzchnię płuc i umożliwia oddychanie.

Efekty fosfatydylocholiny można zauważyć również w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Salony kosmetyczne oferują zabieg, który nosi nazwę lipolizy. Fosfatydylocholina jest wstrzykiwana w wybrane części ciała, gdzie powoduje rozpad trójglicerydów, a tym samym redukuje nagromadzoną pod skórą tkankę tłuszczową. Zastrzyki z fosfatydylocholiny podawane są na głębokość 1 cm.

Gdzie znajduje się fosfatydylocholina?

Poziom fosfatydylocholiny spada wraz z wiekiem, dlatego konieczna jest jej suplementacja. Substancja może być dostarczana do organizmu z pożywieniem. Znajduje się ona przede wszystkim w żółtkach jaj, wątrobie, szparagach, soi, orzechach i płatkach owsianych. W aptece można nabyć także środki farmakologiczne w formie ampułek i tabletek, które zawierają fosfatydylocholinę.

Zobaczcie, co jeszcze znajdziemy w jajkach:

Zobacz film: Jajka - ile ich jeść i co zawierają? Źródło: Dzień Dobry TVN

Fosfatydylocholina w ampułkach przeznaczona jest do zabiegów kosmetycznych, które mają na celu redukcję tkanki tłuszczowej z wybranych okolic ciała. Podaje się je w postaci podskórnych iniekcji. Natomiast fosfatydylocholina w tabletkach przyjmowana jest w celach profilaktycznych przez tych, którym zależy na usprawnieniu pracy mózgu i wątroby oraz utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Zalecane dawkowanie fosfatydylocholiny to 450 mg na dzień.

Skutki uboczne fosfatydylocholiny

Skutki uboczne stosowania fosfatydylocholiny dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego. Tabletki żelowe mogą podrażnić błonę śluzową żołądka, powodować nudności, biegunki i ból brzucha. Nie powinny jej przyjmować kobiety ciężarne i karmiące piersią. Zastrzyki z fosfatydylocholiny mogą powodować obrzęk, świąd, podrażnienie i ból w miejscu wkłucia. Zaleca się krótkotrwałe stosowanie substancji, ponieważ skutki długo trwającej terapii nie zostały do końca zbadane. Nie jest wskazane jednoczesne stosowanie fosfatydylocholiny z inhibitorami acetylocholinesterazy stosowanymi w leczeniu choroby Alzheimera.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
28
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?