Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest fitoplankton? Skład, właściwości i zastosowanie fitoplanktonu
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest fitoplankton? Skład, właściwości i zastosowanie fitoplanktonu

Suplementy diety

Fot: rocky89 / gettyimages.com

Fitoplankton stanowią mikroskopijne organizmy, które zamieszkują środowisko wodne i stanowią podstawę dla większości łańcuchów pokarmowych. Mają mocno ograniczone możliwości poruszania się, lecz zdolne są do samożywności. Fitoplankton okrzyknięty został przez wielu badaczy mianem przyszłości medycyny naturalnej.

Nazwa „fitoplankton” pochodzi z języka greckiego i powstała z połączenia słów phytón, czyli ‘roślina’ i planktós, czyli ‘błąkający się, dryfujący’. Fitoplankton wykazuje pozytywny wpływ na ludzki organizm. Działa detoksykująco i odżywczo. Stanowi źródło witamin i łatwo przyswajalnych minerałów oraz silnych antyoksydantów, które wykazują właściwości przeciwzapalne i chronią przed wolnymi rodnikami. Te mikroskopijne organizmy mogą okazać się prawdziwym panaceum na wiele chorób cywilizacyjnych.

Co to jest fitoplankton?

Fitoplankton to roślinna odmiana planktonu, czyli zespołu żywych organizmów, które unoszą się w wodzie i nie mają zazwyczaj zdolności do aktywnego przeciwstawiania się prądom wodnym i wiatrom. Stopień rozwoju ich narządów ruchu pozwala im przeważnie wyłącznie na bierne utrzymywanie się w stanie zawieszenia. Rozwój fitoplanktonu determinowany jest wieloczynnikowo przez m.in.: temperaturę, światło, dwutlenku węgla, sole mineralne, obecność organizmów żywiących się nim.

Skład fitoplanktonu

Fitoplankton stanowią mikroskopijne organizmy samożywne. Autotrofizm to jeden z podstawowych sposobów odżywiania się. Organizmy zawarte w fitoplanktonie zdolne są do samodzielnego przeprowadzenia biosyntezy złożonych związków organicznych, takich jak białka, tłuszcze czy węglowodany, z prostych nieorganicznych związków węgla, azotu i wody, przy użyciu energii świetlnej z fotosyntezy albo energii chemicznej z procesu utleniania prostych związków nieorganicznych.

W skład fitoplanktonu wchodzą m.in.:

  • sinice – zaliczane do prokariontów organizmy samożywne, które niegdyś uznawano za rośliny;
  • zielenice – grupa roślin wielokomórkowych lub jednokomórkowych o wiciowcowej, kokoidalnej, kapsalnej strukturze, do której należy około 9000 gatunków;
  • okrzemki, bruzdnice, eugleniny, kryptomonady.

Właściwości i zastosowanie fitoplanktonu

Fitoplankton został w ostatnim czasie określony przez naukowców mianem przyszłości medycyny naturalnej. Badacze są zdania, że powinno się go traktować podobnie jak spirulinę, astaksantynę czy chlorellę, które nazywa się superproduktami. Fitoplankton uważają za najbogatszą w składniki odżywcze zasadową superżywność ziemi. Fitoplankton wykorzystywany w lecznictwie hodowany jest w specjalnych laboratoriach, dzięki czemu uzyskuje się najczystsze formy pozbawione zanieczyszczeń metalami ciężkimi i o zmaksymalizowanych właściwościach.

Fitoplankton wykazuje działanie prozdrowotne ze względu na zawarte w nim minerały, witaminy, aminokwasy, chlorofil, karotenoidy, przeciwutleniacze, kwasy nukleinowe, kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Fitoplankton znany jest z silnych właściwości detoksykujących. Bardzo małych rozmiarów cząsteczki fitoplanktonu (5 razy mniejsze od cząsteczek krwi) są dobrze przyswajalne przez komórki ludzkiego ciała i łatwo je odżywiają. Fitoplankton wspomaga regenerację komórek i wzmacniania ich błony komórkowe. Potęguje proces odżywiania i dotleniania komórek. Dostarcza aminokwasów i kwasów tłuszczowych, niezbędnych do budowy ściany komórkowej.

Fitoplankton zawiera duże ilości dysmutazy ponadtlenkowej (z ang. SuperOxide Dismutase, SOD), która zdaniem wielu badaczy wpływa pozytywnie na długość życia. To enzym przeciwutleniający, który pełni rolę ochronną wobec komórek. Dodatkowo dezaktywuje wolne rodniki, przekształcając je w procesie dysmutacji w nadtlenek wodoru rozpadający się na wodę i tlen. Fitoplankton ma alkaliczne pH, dzięki czemu jest doskonałym środkiem oczyszczającym organizm z toksyn. Wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybakteryjne.

Fitoplankton wspiera proces podziału i wzrostu komórek oraz metylacji DNA, czyli proces metaboliczny odpowiedzialny za wytwarzanie i utrzymywanie odpowiedniej specyfikacji tkankowej. Metylacja determinuje wchłanianie składników odżywczych, usuwanie stanów zapalnych i toksyn z organizmu, naprawę DNA. Fitoplankton wpływa pozytywnie na układ krążenia – usprawnia przepływ krwi w organizmie, reguluje poziom cholesterolu. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby i dodaje energii. Nie pozostaje obojętny dla kondycji skóry. Pobudza aktywność enzymów skóry i zwiększa produkcję kolagenu, co sprawia, że skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna, nawilżona, odświeżona. Ponadto łagodzi podrażnienia skórne.

Czy warto stosować suplementy diety na bazie alg morskich? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Spirulina (alga morska) bomba witaminowo - białkowa. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Fitoplankton morski – suplement diety

Fitoplankton stanowi składnik suplementów diety. Wykorzystywanych jest w nich przeważnie ekstrakt z fitoplanktonu morskiego, który pochodzi z wybrzeży Oceanu Spokojnego. Opakowanie 57 ml to koszt około 105 zł. Zażywany jest w formie kropli. Zalecane spożycie nie powinno być większe niż 1/2 pipety 2 razy dziennie. Środek ten przyjmowany może być bezpośrednio do ust bądź wymieszany z niewielką ilością wody.

Inne zastosowanie fitoplanktonu

Zawarte w fitoplanktonie sinice wykorzystuje się do wzbogacania gleby w związki azotowe. W sposób szczególny ich pozytywny wpływ na urodzajność gleby zauważa się w przypadku upraw ryżu, gdzie zwiększają plon nawet o 20%. Fitoplankton można też wykorzystać dla stworzenia optymalnych warunków funkcjonowania organizmów z domowego akwarium. Wówczas za 500 ml zapłaci się około 10 zł. Fitoplankton to także źródło pokarmu dla wielu zwierząt. Fitoplankton morski stanowi podstawę łańcuch żywienia w całym oceanie. Stan fitoplanktonu to jeden z elementów branych pod uwagę przy ocenie kondycji ekologicznej wód, czyli klasyfikacji ich jakości. Martwy fitoplankton przekształca się w zapasy ropy naftowej.

Bibliografia:

1. Nawrot A., Encyklopedia Biologia, Kraków, GREG, 2017.

2. Gumiński S., Fizjologia glonów i sinic, Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 1990.

3. Lampert W., Sommer U., Ekologia wód śródlądowych, Warszawa, PWN, 2001.

4. Wolfe D., Superżywność: Jedzenie i medycyna przyszłości, Białystok, Vivante, 2015.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?