Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest błonnik witalny? Pochodzenie, stosowanie i działanie
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest błonnik witalny? Pochodzenie, stosowanie i działanie

Błonnik witalny

Fot: yul38885 yul38885 / gettyimages.com

Błonnik witalny jest składnikiem diety, który odgrywa istotną rolę w walce z zaburzeniami przemiany materii i otyłością. Określany jest także jako naturalny błonnik pokarmowy. Można go znaleźć zwłaszcza w nasionach babki płesznik. Zbudowany jest przede wszystkim z celulozy i ligniny.

Błonnik witalny to po prostu błonnik pokarmowy naturalnego pochodzenia. Jest to suplement diety przeznaczony zwłaszcza dla osób dbających o zdrowy tryb życia. Jedną z najczęściej przytaczanych zalet tego produktu jest wspomaganie metabolizmu. Po spożyciu pęcznieje w żołądku, przez co zmniejsza uczucie głodu. Normalizuje czas przejścia mas kałowych przez jelita, a w konsekwencji częstość wypróżniania się. Ponadto zauważono, że ogranicza wchłanianie tłuszczu.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o błonniku pokarmowym

Zobacz film: Kiedy warto wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co to jest błonnik witalny?

Błonnik witalny nie jest pozyskiwany drogą przemysłową, a pochodzi wyłącznie z naturalnych źródeł. Zaliczany jest do grupy błonników nierozpuszczalnych, dlatego nie ulega degradacji przez mikroflorę jelitową, przez co przyspiesza perystaltykę jelit. Błonnik witalny znajduje się zwłaszcza w jednorocznej roślinie o nazwie babka płesznik (Plantago afra L.), znanej też jako babka afrykańska. Pochodzi ona z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i zachodniej Azji. W Polsce rzadko się ją hoduje ze względu na konkurencję w postaci siemienia lnianego o podobnych właściwościach.

W obrocie handlowym w sklepach zielarskich i aptekach dostępne jest nasienie babki płesznik, a także suplementy diety zawierające naturalny błonnik z tej rośliny. Znajduje się w nim około 80% nasion babki płesznik i 20% łupiny babki jajowatej. Produkt ten sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 150, 350 lub 500g.

Zobacz także: Zmiana nawyków żywieniowych wcale nie musi być trudna. Jak zacząć jeść naprawdę zdrowo?

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Przeciwwskazania do stosowania błonnika witalnego

Nie zaleca się podawania błonnika witalnego niemowlętom i małym dzieciom. Produkt niewskazany jest do spożywania przez osoby po operacjach jelit, z anomaliami anatomicznymi i niedrożnością jelit oraz trudną do uregulowania farmakologicznego cukrzycą (szczególnie typu 2). Nie należy go stosować przy nadwrażliwości na którykolwiek ze składników, w stanach skurczowych jelit, przy bólach brzucha o nieznanej przyczynie, nudnościach i wymiotach.

Jak przyjmować błonnik witalny?

Dawkowanie błonnika witalnego determinowane jest wiekiem osoby przyjmującej go. Przede wszystkim przygotowuje się go w formie roztworu do picia. Należy 1–3 łyżeczki (5–15 g) całych nasion babki płesznik namoczyć w 500 ml przegotowanej wody, którą można zastąpić także mlekiem, kompotem czy herbatą, a następnie pozostawić na około 20 minut.

Miksturę warto pić 2 razy dziennie przed posiłkiem, najlepiej rano i wieczorem. Niektórzy wskazują, że może stanowić także dodatek do owsianki, musli czy jogurtu, a także do domowego chleba. Działanie preparatu można zauważyć już po upływie 12–24 godzin od zażycia. W okresie, w którym przyjmowany, zaleca się spożywać co najmniej 2 l płynów dziennie.

Błonnik witalny – kalorie

Wartość odżywcza błonnika witalnego w 100 g produktu przedstawia się następująco:

  • wartość energetyczna – 1053 kJ/257 kcal,
  • tłuszcze – 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,9 g,
  • węglowodany – 10 g, w tym cukry – 0,6 g,
  • błonnik – 58 g,
  • białko – 12 g,

Jak działa błonnik witalny?

Najwięcej błonnika dostarczają nasiona i łuski nasion babki płesznik. W powłoce nasiennej występują związki, które pęcznieją na skutek pochłaniania wody i zmniejszają uczucie głodu. Dzieje się tak, gdy nasiona zostaną spożyte z dużą ilością wody. Przedostają się w niemalże niezmienionej postaci do jelita grubego, gdzie powodują zahamowanie resorpcji zwrotnej wody, zwiększając tym samym objętość mas kałowych. W konsekwencji dochodzi do pobudzenia perystaltyki jelit i wzmożonego odruchu defekacji.

Zobacz także: Przejście na dietę wcale nie musi być męczarnią. Jak bezpiecznie i smacznie pozbyć się zbędnych kilogramów? 

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Jakie właściwości posiada błonnik witalny?

Błonnik witalny wykazuje szerokie działanie. Posiada liczne właściwości, które w korzystny sposób oddziałują na ludzki organizm. Badania dowodzą, że prowadzi m.in. do:

  • poprawy perystaltyki jelit, przez co zapobiega zaparciom, reguluje rytm wypróżnień i zwiększa masę stolca (błonnik witalny polecany jest zwłaszcza kobietom w ciąży);
  • pobudzenia ukrwienia jelit, co wpływa korzystnie na przyswajalność składników odżywczych;
  • zmniejszenia wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, a do wzrostu HDL (tzw. dobrego cholesterolu), a w konsekwencji zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia;
  • spowolnienia rozkładu węglowodanów, a dzięki temu obniżenia stężenia glukozy we krwi oraz zapotrzebowania organizmu na insulinę, wspomaga także leczenie cukrzycy;

Zobacz także: Z wiekiem odchudzanie staje się coraz trudniejsze. Czy to prawda, że nasz metabolizm zwalnia? 

Zobacz film: Czy metabolizm zwalnia z wiekiem? Źródło: Dzień Dobry TV.

  • rozwoju korzystnych bakterii jelitowych;
  • zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego;
  • zmniejszenia uczucia głodu;
  • usunięcia z organizmu szkodliwych substancji, takich jak toksyny czy metale ciężkie;
  • złagodzenia objawów przy hemoroidach (guzkach krwawniczych odbytu), a zwłaszcza bólu, świądu i krwotoków;
  • stworzenia osłony (dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym) podczas choroby wrzodowej, podrażnienia przewodu pokarmowego lub zespołu jelita drażliwego.

Skutki uboczne stosowania błonnika witalnego

Błonnik witalny spożywany nieprawidłowo, a zwłaszcza w nadmiarze, może stać się przyczyną zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Skutkami ubocznymi, do których może doprowadzić, są m.in. wzdęcia, biegunki, nadmiar oddawania kału oraz zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych.

Bibliografia:

1. Krawczyk K., Błonnik witalny ABC, Łódź, Zielarnia, 2013.

2. Król D., Babka płesznik (Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza, „Postępy Fitoterapii”,2009, 4, s. 256–259.

3. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa, PZWL, 2007.

4. Wyk van B.E., Wink M., Rośliny lecznicze świata, Wrocław, MedPharm Polska, 2008.

5. Kohlmünzer S., Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji, Warszawa, PZWL, 2003.

6. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, „Medycyna Rodzinna”, 2015, 1(18), s. 18–22.

Zobacz także: Układ pokarmowy nie kończy się na żołądku. Z czego się składa i jakie pełni funkcje?

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?