Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest aquafaba? Właściwości i zastosowanie aquafaby. Jak zrobić aquafabę?
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest aquafaba? Właściwości i zastosowanie aquafaby. Jak zrobić aquafabę?

Aquafaba z cieciorki przelana do miski.

Fot. Detry26 / Getty Images

Aquafaba to woda po ciecierzycy konserwowej lub gotowanej. Stanowi doskonały zamiennik jajka. Specjaliści donoszą, że 1 łyżka aquafaby odpowiada 1 żółtku, 2 łyżki 1 białku, zaś 3 łyżki traktuje się jako całe jajko. Wykorzystywana jest dość często w kuchni wegańskiej.

Aquafaba to najnowszy hit wśród wegetarian, wegan, wielbicieli zdrowego odżywiania i osób zmagających się z alergią na jajka. Wykorzystać ją można podczas przygotowywania wielu potraw, w tym czekoladowego musu, bezy, ciastek, lodów. Dania te są stosunkowo proste i szybkie do przyrządzenia.

Co to jest aquafaba?

Aquafaba to płyn, w którym znajduje się cieciorka z puszki, czyli konserwowa, lub woda pozostała z gotowania tej rośliny. Odkryta została w 2014 r. przez francuskiego kucharza Joëla Roesela. Określenie aquafaba pochodzi z języka łacińskiego i powstało jako zlepek dwóch słów aqua, co oznacza wodę i faba, czyli ziarno fasoli. W skład wody z cieciorki wchodzą wyłącznie skrobia i białko. Produkt cieszy się ogromną popularnością. Powstała nawet strona internetowa, na której znajduje się mnóstwo wiadomości na temat tego produktu.

Jak samodzielnie zrobić aquafabę?

Oprócz gotowej aquafaby z puszki istnieje możliwość jej samodzielnego przygotowania. Wystarczy podczas zwykłego gotowania ciecierzycy, czy też innego warzywa strączkowego, pamiętać o niewylewaniu pozostałej wody. Po ostudzeniu tężeje i wówczas można ją ubić jak pianę z białek przy użyciu miksera. Zaś na skutek energicznego potrząsania zamkniętego słoika z aquafabą uzyska się produkt przypominający śmietanę. Należy jednak pamiętać, żeby dzień przed planowanym gotowaniem ciecierzycy namoczyć ją na noc w wodzie.

Czy dieta wegetariańska lub wegańska sprawdzi się u małych dzieci? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dieta wegetariańska i wegańska u małych dzieci. Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości aquafaby

Aquafaba to niskokaloryczny produkt, którego 1 łyżka dostarcza 3–5 kcal. Oprócz tego, że ma bardzo mało kalorii, to nie zawiera cholesterolu. Trwają badania nad potwierdzeniem hipotezy, że woda z cieciorki to doskonałe źródło antyoksydantów i witamin z grupy B. Aquafaba to wolna od glutenu, naturalna alternatywa dla jajek. Stąd też zalecana jest osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi i weganom. Dodatkowo dostarcza niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, a zwłaszcza wapnia, żelaza, sodu.

Woda z ciecierzycy – przepis na czekoladowy mus

Aquafabę wykorzystać można w sztuce kulinarnej na wiele sposobów. Wśród najbardziej popularnych przepisów z wodą z ciecierzycy wymienia się mus czekoladowy. Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą: woda z 2 puszek po cieciorce (około 1 szklanka), 2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju kokosowego, ewentualnie kakao do posypania i owoce do przyozdobienia, takie jak maliny, jeżyny, wiśnie, porzeczki. Do musu można też dodać szczyptę chili lub skórkę z pomarańczy. W pierwszej kolejności do miski odlewa się wodę z cieciorki, wstawia się ją do lodówki na kilka godzin w celu mocnego schłodzenia. 

Czekoladę rozpuszcza się w tzw. kąpieli wodnej, czyli połamaną wrzuca się do miski położonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Następnie płynną czekoladę dodaje się do garnka z rozpuszczonym uprzednio olejem kokosowym. Całość odstawia się do przestygnięcia. Schłodzoną aquafabę ubija się mikserem na sztywną pianę, po czym dodaje powoli do czekolady i miesza delikatnie łyżką. Mus przekłada się do miseczek i wstawia do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem można go ozdobić kakao i owocami. Uzyskany mus to wyjątkowo puszysty, lekki i smaczny deser.

Bezy na bazie aquafaby

Przepis na bezy z aquafaby jest bardzo prosty. Danie to zostało po raz pierwszy przygotowane przez amerykańskiego programistę i kucharza Goose Wohla. Porównując tradycyjną bezę z białek jajka kurzego z tą przygotowaną na bazie aquafaby, trudno jest zauważyć jakiekolwiek różnice. Wegańską bezę przygotowuje się, zachowując proporcje między aquafabą a cukrem 1:1, a najlepiej 1:1,33. W związku z tym na ½ szklanki aquafaby przypada ¾ szklanki cukru. Płyn z ciecierzycy ubija się z cukrem na bardzo sztywną pianę, która stanowi bazę dla wypieku. Smak ubitej na pianę wody z ciecierzycy znika po upieczeniu. Następnie dodaje się powoli, najlepiej co chwilę po 1 łyżce, bardzo drobno zmielony cukier. Na koniec dolać można 1 łyżeczkę soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego. Gotową pianę nakłada się przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżką na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. W zależności od potrzeby formuje się małe bezy czy większe, jak blaty do ciasta. Bezy suszy się w piekarniku nagrzanym do temperatury 130°C z włączoną funkcją termoobiegu. Proces ten trwa około 1 godziny. Po upieczeniu uzyskuje się puszyste i pełne w środku bezy. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu, gdyż pozostawione na powietrzu, chłoną wilgoć i stają się miękkie.

Majonez na bazie aquafaby

Majonez, a raczej wegejonez, przygotowuje się z następujących składników: ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy, szczypta soli, szczypta kurkumy, 10 łyżek oleju, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 czubata łyżeczka musztardy, 1 łyżka kleiku ryżowego dla dzieci. Wodę po ugotowaniu ciecierzycy wkłada się na około 1 godzinę do zamrażarki. Następnie przekłada się do blendera, dodaje sól i miksuje do momentu, aż zacznie się tworzyć piana. Następnie dodaje się powoli olej, musztardę, ocet. Całość doprawia się kurkumą i zagęszcza kleikiem ryżowym. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
241
22
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?