Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co się dzieje w naszym organizmie po spożyciu napojów gazowanych?
menu
Polub nas na Facebooku

Co się dzieje w naszym organizmie po spożyciu napojów gazowanych?

napój

Fot. manop1984 / Getty Images

Jak nasz organizm reaguje na wypicie słodkiego napoju gazowanego z cukrem i kofeiną? Co się dzieje z żołądkiem, wątrobą i trzustką? Jak nasz mózg zareaguje najpierw na duży zastrzyk glukozy, a potem na jej gwałtowny spadek? Przekonajcie się. 

Picie słodkich napojów gazowanych czy energetycznych zwykle nas pobudza, prawda? Czujemy, że mamy więcej energii, tryskamy nią! A po godzinie znowu chce nam się spać i w dodatku zjedlibyśmy coś słodkiego. Dlaczego tak się dzieje? Otóż napoje gazowane zawierają w swoim składzie ogromne ilości cukru. I to na nim skupmy się na początek.

Cukier w organizmie i w napojach

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby spożycie cukru ograniczyć do 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego. To oznacza, że w praktyce powinniśmy zjadać dziennie 12 łyżeczek cukru, czyli 50 g. W litrze słodkiego napoju gazowanego jest tych łyżeczek około 20. To spore przekroczenie dziennej normy przy założeniu, że wypijemy litr takiego napoju. 

Jeśli zjedlibyśmy tyle cukru w czystej formie od razu zrobiłoby nam się niedobrze. Producenci napojów zadbali, byśmy po wypiciu ich produktów czuli się orzeźwieni. Tylko ten dziwny posmak i osad na zębach może trochę przeszkadzać... Skład napojów nie pozostawia nam wątpliwości, że nie są one zdrowe. Przekonajcie się sami: Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów

Powróćmy jednak do cukru. Dostarczamy go do żołądka i co dalej? Kiedy poziom glukozy wzrasta uruchamia się trzustka, która zaczyna wydzielać insulinę, aby ten poziom obniżyć. Im bardziej gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, tym większe wydzielanie insuliny, a co za tym idzie większy spadek stężenia glukozy. Ze spadkiem glukozy wiąże się spadek poziomu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Mamy więc spadek nastroju – zwiększa się nasz apetyt (zwłaszcza na cukier) i znowu potrzebujemy dostarczyć naszemu organizmowi glukozę. Brzmi jak uzależnienie? Dostarczanie cukru stymuluje organizm do produkcji serotoniny i dopaminy, które poprawiają samopoczucie. 

Lekarze przestrzegają przed nadmiernym spożyciem cukru. Szkodzi on wszystkim organom, cierpi nasze serce (75% osób trafiających na ostry dyżur z zawałem serca nadużywa cukru). Dodatkowo cukier powoduje szybsze starzenie się mózgu - lekarze coraz częściej określają Alzheimera cukrzycą III stopnia. Cukier negatywnie wpływa także na pracę wątroby, powoduje otyłość, problemy z wypróżnianiem, próchnicę. 

Koniecznie zobaczcie, jak wyeliminować cukier z diety: Sposoby na ograniczenie spożycia słodyczy. Sprawdźcie też, co o napojach mówią eksperci:

Zobacz film: Jak napoje gazowane wpływają na zdrowie. Źródło: Co nas truje

Idźmy dalej: barwniki, konserwanty, ulepszacze smaku, czyli cała długa lista E

Każdy świadomy konsument powinien wiedzieć, że dodatki do żywności oznaczone literą E i numerem nie są obojętne dla zdrowia. Prawie każdy z nich ma jakieś skutki. Należy znać przynajmniej te najbardziej szkodliwe dla zdrowia: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

W słodkich napojach gazowanych każdego koloru jest ich pełno. Chcecie przykłady? Oto one:

  • kwas ortofosforowy (E338), który utrudnia przyswajanie wapnia, magnezu, cynku i żelaza a więc niszczy zęby i kości;
  • karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d), powodujący nadpobudliwość;
  • benzoesan sodu (E211), który podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, może powodować pojawienie się reakcji alergicznych, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę;
  • żółcień chinolowa E104, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry;
  • żółcień pomarańczowa E110, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę, a także zaburzenia koncentracji;
  • askorbinian potasu może działać drażniąco na żołądek i jelita oraz powodować zmiany zachowania czy alergie;
  • estry glicerolu i żywicy roślinnej E445 - środki, przy użyciu których zalecana jest ostrożność, gdyż nie ma badań potwierdzających ich działanie na nasz organizm;
  • acesulfam K (E950) stosowany jako słodzik oraz wzmacniacz smaku i zapachu. 
  • neohesperydyna DC, nieszkodliwa dla naszego organizmu, ale dużo słodsza od cukru - od 2 do 3 tysięcy razy. Stosowana jest jako słodzik.

Najgorzej, że napoje gazowane piją często dzieci. I robią to w nadmiarze, nie ograniczając się do np. puszki na tydzień. Co ciekawe, napoje energetyczne są równie szkodliwe, a mimo to - często po nie sięgamy. 19 proc uczniów podstawówek, 53 proc. uczniów gimnazjów, 71 proc. uczniów szkół ponadgimnazjalnych przyznaje, że spożywa napoje energetyczne. 

Jedna puszka popularnego energetyka to od 4 do 6 kaw! Problemy ze snem i koncentracją gotowe, ale to najmniejszy problem - może się zdarzyć, że dziecko po spożyciu takiego napoju wyląduje w szpitalu. Mogą pojawić się drgawki, zaburzenia pamięci, dekoncentracja. Poza kofeiną znajdziemy w tego typu napojach taurynę, inozytol, guaranę oraz substancje E. Od takiego napoju łatwo się uzależnić, dlatego zwłaszcza dzieci nie powinny po niego sięgać. 

Zobaczcie, co taki napój powoduje:

Zobacz film; Dlaczego dzieci nie powinny pić napojów energetycznych? Źródło: Co nas truje


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby