Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co się dzieje w naszym organizmie po spożyciu napojów gazowanych?
menu
Polub nas na Facebooku

Co się dzieje w naszym organizmie po spożyciu napojów gazowanych?

napój

Fot. manop1984 / Getty Images

Jak nasz organizm reaguje na wypicie słodkiego napoju gazowanego z cukrem i kofeiną? Co się dzieje z żołądkiem, wątrobą i trzustką? Jak nasz mózg zareaguje najpierw na duży zastrzyk glukozy, a potem na jej gwałtowny spadek? Przekonajcie się. 

Picie słodkich napojów gazowanych czy energetycznych zwykle nas pobudza, prawda? Czujemy, że mamy więcej energii, tryskamy nią! A po godzinie znowu chce nam się spać i w dodatku zjedlibyśmy coś słodkiego. Dlaczego tak się dzieje? Otóż napoje gazowane zawierają w swoim składzie ogromne ilości cukru. I to na nim skupmy się na początek.

Cukier w organizmie i w napojach

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby spożycie cukru ograniczyć do 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego. To oznacza, że w praktyce powinniśmy zjadać dziennie 12 łyżeczek cukru, czyli 50 g. W litrze słodkiego napoju gazowanego jest tych łyżeczek około 20. To spore przekroczenie dziennej normy przy założeniu, że wypijemy litr takiego napoju. 

Jeśli zjedlibyśmy tyle cukru w czystej formie od razu zrobiłoby nam się niedobrze. Producenci napojów zadbali, byśmy po wypiciu ich produktów czuli się orzeźwieni. Tylko ten dziwny posmak i osad na zębach może trochę przeszkadzać... Skład napojów nie pozostawia nam wątpliwości, że nie są one zdrowe. Przekonajcie się sami: Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów

Powróćmy jednak do cukru. Dostarczamy go do żołądka i co dalej? Kiedy poziom glukozy wzrasta uruchamia się trzustka, która zaczyna wydzielać insulinę, aby ten poziom obniżyć. Im bardziej gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, tym większe wydzielanie insuliny, a co za tym idzie większy spadek stężenia glukozy. Ze spadkiem glukozy wiąże się spadek poziomu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Mamy więc spadek nastroju – zwiększa się nasz apetyt (zwłaszcza na cukier) i znowu potrzebujemy dostarczyć naszemu organizmowi glukozę. Brzmi jak uzależnienie? Dostarczanie cukru stymuluje organizm do produkcji serotoniny i dopaminy, które poprawiają samopoczucie. 

Lekarze przestrzegają przed nadmiernym spożyciem cukru. Szkodzi on wszystkim organom, cierpi nasze serce (75% osób trafiających na ostry dyżur z zawałem serca nadużywa cukru). Dodatkowo cukier powoduje szybsze starzenie się mózgu - lekarze coraz częściej określają Alzheimera cukrzycą III stopnia. Cukier negatywnie wpływa także na pracę wątroby, powoduje otyłość, problemy z wypróżnianiem, próchnicę. 

Koniecznie zobaczcie, jak wyeliminować cukier z diety: Sposoby na ograniczenie spożycia słodyczy. Sprawdźcie też, co o napojach mówią eksperci:

Zobacz film: Jak napoje gazowane wpływają na zdrowie. Źródło: Co nas truje

Idźmy dalej: barwniki, konserwanty, ulepszacze smaku, czyli cała długa lista E

Każdy świadomy konsument powinien wiedzieć, że dodatki do żywności oznaczone literą E i numerem nie są obojętne dla zdrowia. Prawie każdy z nich ma jakieś skutki. Należy znać przynajmniej te najbardziej szkodliwe dla zdrowia: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

W słodkich napojach gazowanych każdego koloru jest ich pełno. Chcecie przykłady? Oto one:

  • kwas ortofosforowy (E338), który utrudnia przyswajanie wapnia, magnezu, cynku i żelaza a więc niszczy zęby i kości;
  • karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d), powodujący nadpobudliwość;
  • benzoesan sodu (E211), który podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, może powodować pojawienie się reakcji alergicznych, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę;
  • żółcień chinolowa E104, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry;
  • żółcień pomarańczowa E110, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę, a także zaburzenia koncentracji;
  • askorbinian potasu może działać drażniąco na żołądek i jelita oraz powodować zmiany zachowania czy alergie;
  • estry glicerolu i żywicy roślinnej E445 - środki, przy użyciu których zalecana jest ostrożność, gdyż nie ma badań potwierdzających ich działanie na nasz organizm;
  • acesulfam K (E950) stosowany jako słodzik oraz wzmacniacz smaku i zapachu. 
  • neohesperydyna DC, nieszkodliwa dla naszego organizmu, ale dużo słodsza od cukru - od 2 do 3 tysięcy razy. Stosowana jest jako słodzik.

Najgorzej, że napoje gazowane piją często dzieci. I robią to w nadmiarze, nie ograniczając się do np. puszki na tydzień. Co ciekawe, napoje energetyczne są równie szkodliwe, a mimo to - często po nie sięgamy. 19 proc uczniów podstawówek, 53 proc. uczniów gimnazjów, 71 proc. uczniów szkół ponadgimnazjalnych przyznaje, że spożywa napoje energetyczne. 

Jedna puszka popularnego energetyka to od 4 do 6 kaw! Problemy ze snem i koncentracją gotowe, ale to najmniejszy problem - może się zdarzyć, że dziecko po spożyciu takiego napoju wyląduje w szpitalu. Mogą pojawić się drgawki, zaburzenia pamięci, dekoncentracja. Poza kofeiną znajdziemy w tego typu napojach taurynę, inozytol, guaranę oraz substancje E. Od takiego napoju łatwo się uzależnić, dlatego zwłaszcza dzieci nie powinny po niego sięgać. 

Zobaczcie, co taki napój powoduje:

Zobacz film; Dlaczego dzieci nie powinny pić napojów energetycznych? Źródło: Co nas truje


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Polecamy
Cała prawda o napojach gazowanych:
jak powstają, ile zawierają cukru.
Skład gazowanych napojów
Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów TVN zdrowie
Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm
Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm TVN zdrowie
Dzieci jedzą za dużo cukru!
Jak karmić dziecko tanio i zdrowo?
Dzieci jedzą za dużo cukru! Jak karmić dziecko tanio i zdrowo? Dzień Dobry TVN
Złe samopoczucie czy problemy ze snem to dopiero początek.
Oto, jakie są skutki picia energetyków przez nastolatków
Złe samopoczucie czy problemy ze snem to dopiero początek. Oto, jakie są skutki picia energetyków przez nastolatków Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?