Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów
menu
Polub nas na Facebooku

Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów

napoje

Fot. JackF / Getty Images

Co zawierają w swoim składzie słodkie napoje gazowane? Czy można je pić bez obaw o swoje zdrowie? I wreszcie pytanie - jakie procesy zachodzą w naszym organizmie po ich spożyciu? Zobaczcie sami.

Napoje gazowane różnią się od siebie kolorem i składem. Nie wszystkie zawierają to samo, nie wszystkie identycznie wpływają na nasz organizm. Zacznijmy od brązowych napojów, z cukrem i kofeiną. Najczęściej w ich składzie znajdziemy m. in:

  • kwas ortofosforowy (E338), który utrudnia przyswajanie wapnia, magnezu, cynku i żelaza a więc niszczy zęby i kości;
  • karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d), powodujący nadpobudliwość;
  • benzoesan sodu (E211), który podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, może powodować pojawienie się reakcji alergicznych, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę;
  • środki słodzące, np. aspartam (E951) stosowany do produkcji napojów typu light, czyli chemiczny słodzik o działaniu rakotwórczym, podrażniający przewód pokarmowy. W tradycyjnych napojach znajdziemy natomiast ogromne ilości białego cukru - nawet do 10 łyżek (7 kostek cukru po 5 g) na puszkę.

Jak powstaje napój gazowany? Zobacz na filmie jak wygląda proces produkcji, czyli z czego składa się taki napój:

Zobacz film: Zobacz jak powstanie napój gazowany. Źródło: Co nas truje

Pomarańczowe napoje gazowane często zawierają jeszcze więcej cukru, niż te brązowe! Przyjrzyjmy się zatem składnikom w nich obecnym:

  • cukier ;
  • ekstrakt pomarańczowy lub zagęszczony sok pomarańczowy w ilości bardzo małej;
  • kwas askorbinowy E300 - czyli witamina C. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę. Napoje te mogą zawierać także kwas cytrynowy, o którym więcej informacji znajdziecie przy bezbarwnych napojach;
  • guma guar E412 - to substancja żelująca będąca naturalnym, roślinnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Pęcznieje w żołądku powodując uczucie sytości (w napojach może występować także guma arabska E414 o podobnym działaniu);
  • barwniki - np. żółcień chinolową E104, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry lub żółcień pomarańczową E110, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę, a także zaburzenia koncentracji;
  • beznoesan sodu (E211), który tak ja już pisaliśmy, podrażnia śluzówkę oraz może powodować (spożywany w dużych ilościach) zaburzenia koncentracji. Może także osłabiać mięśnie.
  • askorbinian potasu może działać drażniąco na żołądek i jelita oraz powodować zmiany zachowania czy alergie;
  • estry glicerolu i żywicy roślinnej E445 - środki, przy użyciu których zalecana jest ostrożność, gdyż nie ma badań potwierdzających ich działanie na nasz organizm.

Jak dużo cukru znajduje się w tego typu napoju możecie zobaczyć sami:

Zobacz film: Niebezpieczne składniki w napojach gazowanych. Źródło: Co nas truje

A co z bezbarwnymi słodkimi napojami gazowanymi? W zależności od producenta możemy w nich znaleźć:

  • wodę;
  • cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy;
  • dwutlenek węgla (E290) - czyli substancję, która występować będzie w każdym słodkim napoju, to oznakowanie bąbelków, czyli gazu;
  • kwas cytrynowy (E330) - spełnia on funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza. Dodawany jest do żywności w celu obniżenia pH produktu, dzięki czemu na dłużej zachowa on świeżość;
  • aromaty, np. acesulfam K (E950) stosowany jako słodzik oraz wzmacniacz smaku i zapachu. Jako słodzik może wystąpić także opisywany już tutaj aspartam (E951);
  • neohesperydyna DC, nieszkodliwa dla naszego organizmu, ale dużo słodsza od cukru - od 2 do 3 tysięcy razy. Stosowana jest jako słodzik;
  • cytrynian sodu (E331) używany jako regulator kwasowości. W nadmiarze może osłabić lub wzmocnić działanie niektórych leków,
  • naturalne aromaty cytryny i limonki.

To nie są wszystkie składniki E dodawane do napojów - w zależności od producenta mogą pojawić się inne, dlatego warto czytać etykiety - zapoznajcie się z listą szkodliwych substancji E, co ułatwi wam wybór w sklepie: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Na sam koniec przekonajcie się, co mówią eksperci o napojach gazowanych:

Zobacz film: Co jest w napojach gazowanych? Źródło: Co nas truje


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?