Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co kupują dzieci w szkolnym sklepiku? Strach się bać!
menu
Polub nas na Facebooku

Co kupują dzieci w szkolnym sklepiku? Strach się bać!

Ewa Drzyzga i dr Joanna Myszkowska-Ryciak rozmawiają o dzieciach.

Fot. Ewa Drzyzga i dr Joanna Myszkowska-Ryciak / x-news.pl

Co dzieci kupują w szkolnym sklepiku? Po jakie produkty sięgają najczęściej, chociaż powinny być one absolutnie zakazane w ich diecie? Zobaczcie sami - ekspert programu "Żółty talerz" mówi od razu, co się dzieje z organizmem najmłodszych po spożyciu takich produktów. 

Pączki, batony, ciastka, chipsy - to wszystko są niezdrowe przekąski, które dzieci zjadają jako drugie śniadanie w szkole. Bardzo często zamiast jeść to, co zdrowe, wybierają wizytę w sklepiku, w którym kupują właśnie niezdrowe rzeczy. Co się dzieje z ich organizmem po spożyciu takich słodkości? 

Dzieci są najedzone na pewien czas, natomiast ich mózg wcale nie pracuje lepiej - mówi dr Joanna Myszkowska-Ryciak, dietetyk z SGGW i ekspert programu "Żółty talerz".

Co się dzieje z dzieckiem, które nie zjada drugiego śniadania? Otóż takie dzieci mają częściej problem z zapamiętywaniem, częściej boli je brzuch, mogą być rozdrażnione, częściej także boli je głowa. Rodzice pakują zdrowe drugie śniadanie do plecaka, a dzieci w szkolnym sklepiku kupują różne rzeczy. Jakie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jem bo zdrowe - Co kupują dzieci w szkolnym sklepiku? Źródło: 36,6

Lista produktów zakazanych do spożycia przez dzieci jest bardzo długa. Zawiera ona żelki, pączki, słodkie przekąski (pakowane ciastka, batony), chipsy, wszystko, co ma w swoim składzie cukier i sztuczne barwniki. Więcej dowiecie się tutaj: Czarna lista produktów dla dzieci. Popularne błędy rodziców.

A co dzieci powinny jeść? Przede wszystkim to, co znajduje się w piramidzie żywienia - dużo owoców i warzyw, produkty pełnoziarniste, nabiał, jajka. Dzięki zbilansowanej diecie dzieci będą rozwijać się prawidłowo zarówno psychicznie, jak i fizycznie. 

A może kompromis?

Dietetyk Joanna Myszkowska-Ryciak proponuje w ramach kompromisu drożdżówkę na drugie śniadanie. Oczywiście nie codziennie i nie z czekoladowym nadzieniem, ale np. z twarogiem, białym serem lub sezonowymi owocami. 

Warto wiedzieć: Lista produktów Żółtego Talerza. Co powinno jeść dziecko?

Zobacz film: Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?