Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść w upalne dni? Propozycje lekkich dań na lato
menu
Polub nas na Facebooku

Co jeść w upalne dni? Propozycje lekkich dań na lato

Kobieta przygotowuje koktajl w kuchni.

Fot. Vera_Petrunina / Getty Images

Upalne dni zbliżają się wielkimi krokami. Przy wysokich temperaturach apetyt znacznie spada i jemy mniej. Utrzymujące się upały są sporym wysiłkiem dla organizmu, a pocąc się tracimy wiele wody, witamin oraz minerałów, które są niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia, szczególnie w takie dni. W upalne dni warto zadbać o to, aby potrawy były lekkie i zarazem pełnowartościowe. 

Co wprowadzić do letniego jadłospisu?

Upały często odbierają apetyt, a przecież jeść coś trzeba. Ochota na tłustego schabowego czy inne ciężkie dania pojawia się znacznie rzadziej. Lato jest dobrym momentem, aby do codziennej kuchni wprowadzić element orzeźwienia. Upały potrafią bardzo obciążyć organizm, pozbawić go wody i niezbędnych składników mineralnych. O prawidłowy jadłospis i nawodnienie powinni dbać wszyscy, a w szczególności kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze. Potrawy powinny być lekkostrawne, aby dodatkowo nie obciążały organizmu. Do codziennej kuchni należy wprowadzić większą ilość warzyw, owoców, jogurtów, ryb i wody.

Jogurty

Jogurt naturalny lub grecki jest świetnym elementem letniej kuchni. Jest orzeźwiający, można go stosować na wiele sposobów, a przy tym jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia, witamin z grupy B, fosforu oraz innych minerałów. Co więcej, jogurty są prebiotykami, dlatego świetnie wpływają na odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej jelit, blokują rozwój drobnoustrojów w układzie pokarmowym oraz wzmacniają ogólną odporność organizmu. Do tego są sycące i lekkostrawne.

Co najchętniej jesz w gorące dni?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Jogurt może być podstawą lub dodatkiem do wielu potraw. Świetnie się sprawdzi, np. wraz z płatkami musli (dobrej jakości, bez dodatku syropów cukrowych), otrębami owsianymi, orzechami i owocami, jako do baza do koktajli i sosów, czy zamiennik śmietany do zup.

Dodatek produktów węglowodanowych dobrej jakości sprawi, że potrawa będzie syta i sprawi, że głód nie pojawi się zbyt szybko. Co więcej, jest to źródło witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, trawienie oraz są potrzebne do produkcji hormonu szczęścia.

Owoce i warzywa

W lato mamy spory dostęp do różnych owoców i warzyw. Najlepiej korzystać z produktów sezonowych, ale mrożonki też są dobrym rozwiązaniem. Letnia dieta powinna w dużej części składać się właśnie z tych produktów. Są bardzo dobrym źródłem wody, wielu witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, który stanowy pożywkę dla dobrych bakterii w jelicie oraz pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Owoce i warzywa w większości są lekkostrawne i można je przyrządzić na bardzo wiele sposobów, np. sałatki, dodatki do dań głównych czy różne koktajle.

Pomarańcze, arbuzy, melony, gruszki czy jabłka zawierają dużo wody, dlatego wspierają regulację gospodarki wodnej organizmu, co jest szczególnie ważne w gorące dni.

Z filmu dowiecie się, czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki:

Zobacz film: Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Chłodniki

Chłodnik jest idealnym daniem w upalny dzień. Można przyrządzić go na wiele sposobów (owocowy lub warzywny), może mieć bazę z przetworów mlecznych lub bulionu. Chłodnik przede wszystkim jest orzeźwiający, syty, lekkostrawny, gasi pragnienie oraz uzupełnia płyny i składniki mineralne w organizmie. Chłodniki na bazie z produktów mlecznych (mleko, kefir, maślanka) będą również źródłem białka, wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz witaminy A, C, B1, B2, B3. Taki chłodnik jest świetnym daniem dla dzieci, którym kości się dopiero kształtują oraz dla osób starszych, jako profilaktyka przed osteoporozą.

Propozycje potraw na lato

Chłodnik litewski

  • 1 pęczek botwinki
  • 500ml bulionu
  • 400g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400g śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mały ogórek gruntowy
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu

    Przygotowanie:
  • Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać, posiekać w kostkę. Z łodyżkami i liśćmi zrobić to samo.
  • Bulion zagotować, dodać buraki i grubsze łodyżki, następnie gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż buraki zrobią się miękkie. Wywar ostudzić.
  • Do ostudzonego wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, szczypiorek i koperek, jednego obranego i pokrojonego/startego ogórka.
  • Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i odstawić do lodówki.
  • Chłodnik można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz młodymi ziemniakami.

Ogórkowy chłodnik z awokado i jogurtem grackim

  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 300g jogurtu greckiego
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżeczki octu ryzowego lub 1 winnego
  • ½ łyżeczki miodu lub cukru
  • ½ szklanki listków kolendry lub mięty
  • schłodzona woda mineralna

    Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki powinny być wcześniej schłodzone w lodówce. Ogórki umyć, obciąć końce, obrać.
  • Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski/ miksera, dodać dwie szklanki wody i zblendować na gładką masę. Podawać schłodzone.

Smoothie z mango, melonem i truskawkami

  • 300g miąższu z melona
  • 1 dojrzałe mango
  • 6-7 świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego

    Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Jeżeli używasz truskawek mrożonych, nie rozmrażaj ich.

Smoothie jabłkowo-bazyliowe

  • 1 jabłko
  • ok. 10 listków bazylii
  • ok. 1.5 szklanki soku z brzozy lub klarownego soku jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru

    Przygotowanie:
  • Jabłko obrać lub nie w zależności od preferencji, pokroić. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować na gładką masę. Podawać schłodzone. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?