Choć tegoroczne święta będą przebiegać w zdecydowanie innej atmosferze, nie mamy wątpliwości, że i tak większość stołów będzie uginać się od wyjątkowych potraw. I choć wielkanocny jadłospis nie jest tak kaloryczny jak bożonarodzeniowy, są i tak wytwory, których ze względu na swoje zdrowie lepiej unikać. Co do nich należy? Dr Michał Mularczyk – kardiolog, internista, dietetyk – nie ma wątpliwości, że szerokim łukiem należy omijać przede wszystkim cukru. Nie oznacza to jednak, że w ogóle nie wolno nam sięgnąć po babki czy mazurki. Niemniej postarajmy się, by ciasta nie były deserem, a jednym z posiłków podczas świąt. A co z pozostałymi produktami?
Które produkty na wielkanocnym stole są zdrowe, a które mniej?
Jajka otrzymują zielone światło. Boisz się cholesterolu? Wiedź, że jedno jajo dziennie nie wyrządzi krzywd twojemu organizmowi. Pamiętaj jednak, że warto do niego zawsze dodać porcję warzyw. Chciałbyś poza pomidorem czy papryką dołożyć także majonez? Bardzo prosimy, ale ten własnej roboty, wykonany na dobrym oleju. A jaka wersja jajka będzie najlepsza? Na miękko.
Dobrym i zdrowym pomysłem okaże się także jedzenie sałatek. Na polskich, świątecznych stołach, królują warzywne i jak twierdzi nasz ekspert – to bardzo dobrze. Na wielkanocnych talerzach problematyczne mogą być jednak wędliny. Warto je zastąpić gotowaną szynką.
Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie zobacz ten materiał, przygotowany dla programu „36,6”.