SAŁATKA JAJECZNA Z MIGDAŁAMI
Składniki:
- Jajo - 4 sztuki
- Szczypiorek - 3 łyżeczki
- Migdały, płatki - 2 łyżeczki
- Groszek zielony konserwowy - 1/2 szklanki
- Rzodkiewka - 1 pęczek
- Sałata rzymska - 8 liści
- Marchew - 2 sztuki
- Jogurt naturalny - 2 kubki
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Sól - szczypta
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj, ostudź i pokrój na ósemki, a liście sałaty porwij na kawałki. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, marchew obierz i pokrój w słupki. Następnie wymieszaj jogurt z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszaj z marchewką i groszkiem, a potem całość wyłóż na liście sałaty. Na wierzch połóż jajka i polej sosem. Gotową sałatkę posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
SAŁATKA MAKARONOWA PO SYCYLIJSKU
Składniki:
- Bazylia świeża - garść
- Czosnek - 1 ząbek
- Kapary z puszki - 3 łyżki
- Makaron żytni razowy - 70 g
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
- Pomidory suszone - 6 sztuk
- Sól - szczypta
- Pieprz - szczypta
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Później posiekaj pomidory suszone, kapary, czosnek i bazylię. Pomidorki pokrój na połówki. Wszystko wymieszaj z makaronem i oliwą. Możesz doprawić sałatkę solą i pieprzem.
KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI
Składniki:
- Cebula - 1 mała sztuka
- Groszek zielony mrożony - 1 porcja
-
Komosa ryżowa - 100 g
- Liść laurowy - 1 listek
- Marchew - 2 sztuki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - 1 szczypta
- Seler naciowy - 1 łodyga
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Tofu - 1 łyżka
- Woda - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej oliwę, dodaj obrane i pokrojone: cebulę, seler i marchew. Smaż składniki około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Komosę przygotuj do gotowania według instrukcji na opakowaniu, a potem dołóż do warzyw i duś pod przykryciem około 2 minuty. Następnie dodaj wodę, liść laurowy oraz skórkę i sok z cytryny. Składniki doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż komosa wchłonie cały wywar i będzie miękka. Na samym końcu dosyp rozmrożony groszek, tofu, sól, pieprz i wymieszaj.
SMACZNEGO!
Zobacz film: Wielkanoc okiem dietetyka. Na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole?