Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
menu
Polub nas na Facebooku

Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka

Getty Images

Sałatka jarzynowa albo jajeczna z majonezem to klasyki na wielkanocnym stole. Niestety jednak te propozycje są bardzo kaloryczne. Czym je zastąpić? Nasz ekspert - dietetyk Felicja Szałapska - przygotowała 3 nietypowe przepisy.

SAŁATKA JAJECZNA Z MIGDAŁAMI

Składniki:

  • Jajo - 4 sztuki
  • Szczypiorek - 3 łyżeczki
  • Migdały, płatki - 2 łyżeczki
  • Groszek zielony konserwowy - 1/2 szklanki
  • Rzodkiewka - 1 pęczek
  • Sałata rzymska - 8 liści
  • Marchew - 2 sztuki
  • Jogurt naturalny - 2 kubki
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj, ostudź i pokrój na ósemki, a liście sałaty porwij na kawałki. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, marchew obierz i pokrój w słupki. Następnie wymieszaj jogurt z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszaj z marchewką i groszkiem, a potem całość wyłóż na liście sałaty. Na wierzch połóż jajka i polej sosem. Gotową sałatkę posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

SAŁATKA MAKARONOWA PO SYCYLIJSKU

Składniki: 

  • Bazylia świeża - garść
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Kapary z puszki - 3 łyżki
  • Makaron żytni razowy - 70 g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki 
  • Pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
  • Pomidory suszone - 6 sztuk 
  • Sól - szczypta
  • Pieprz - szczypta

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Później posiekaj pomidory suszone, kapary, czosnek i bazylię. Pomidorki pokrój na połówki. Wszystko wymieszaj z makaronem i oliwą. Możesz doprawić sałatkę solą i pieprzem.

KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI

Składniki:

  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Groszek zielony mrożony - 1 porcja
  • Komosa ryżowa - 100 g
  • Liść laurowy - 1 listek
  • Marchew - 2 sztuki 
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki 
  • Pieprz czarny mielony - 1 szczypta 
  • Seler naciowy - 1 łodyga 
  • Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Tofu - 1 łyżka
  • Woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej oliwę, dodaj obrane i pokrojone: cebulę, seler i marchew. Smaż składniki około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Komosę przygotuj do gotowania według instrukcji na opakowaniu, a potem dołóż do warzyw i duś pod przykryciem około 2 minuty. Następnie dodaj wodę, liść laurowy oraz skórkę i sok z cytryny. Składniki doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż komosa wchłonie cały wywar i będzie miękka. Na samym końcu dosyp rozmrożony groszek, tofu, sól, pieprz i wymieszaj.

SMACZNEGO!

Zobacz film: Wielkanoc okiem dietetyka. Na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?