Problemy ze strony przewodu pokarmowego, jakimi przejawia się grypa żołądkowa, znacznie zaburzają sposób odżywiania się. Przez pierwsze 2 dni chory traci apetyt i trudno mu zjeść cokolwiek. Oprócz zastanowienia się, co jeść przy jelitówce, pamiętać należy o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów, by zapobiec odwodnieniu.
Grypa jelitowa – co można jeść?
Sposób odżywiania podczas jelitówki jest szczególnie trudny z racji naruszonej w wyniku choroby błony śluzowej przewodu pokarmowego. Należy jeść produkty delikatne, lekkostrawne, nieobciążające go dodatkowo. Odpowiednia dieta wpływa korzystnie na florę bakteryjną układu trawienia, co ma bezpośrednie znaczenie w zwalczaniu kolonizujących go chorobotwórczych patogenów.
Co jeść przy jelitówce przez pierwsze dni?
W ciągu pierwszych 2 dni choroby, kiedy objawy są najsilniejsze, zaleca się znaczne ograniczenie lub nawet całkowite zrezygnowanie z posiłków. Nierzadko wszelkie próby przyjęcia pokarmu kończą się wymiotami. Niektórzy chorzy na początkowym etapie choroby całkiem tracą apetyt. W tym czasie należy mocno nawadniać organizm. Wymioty i biegunka, nie dość, że wycieńczają organizm, to wiążą się z ryzykiem odwodnienia, a to z kolei prowadzić może do zaburzenia równowagi elektrolitowej. Poleca się picie letniej niegazowanej wody, mieszanek mineralnych, niesłodzonej herbaty czy ziołowych naparów, w tym zwłaszcza z mięty pieprzowej, rumianku, kobylaka, borówki czernicy czy szałwii. Zioła te łagodzą skurcze jelit, wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwbiegunkowe. Pod koniec drugiego dnia spożyć można bulion warzywny.
Napoje elektrolitowe dostępne są do nabycia w aptece. Mają formę saszetek lub tabletek do rozpuszczenia na wodzie. Do nawodnienia nie powinno się używać słodkich napojów, ponieważ znajdujący się w ich składzie cukier ściąga wodę do jelit, w konsekwencji czego następuje nasilenie biegunki. Dodatkowo specjaliści przestrzegają przed łapczywym piciem, gdyż może ono nasilić wymioty. Nawadniać trzeba się często, ale małymi łyczkami. Należy wypijać co najmniej 2–2,5 l płynów dziennie.
Co jeść w grypie żołądkowej po ustąpieniu pierwszych objawów?
Co jeść w czasie grypy żołądkowej, kiedy objawy stają się łagodniejsze? Jeżeli chory nie wymiotuje, warto nakłaniać go do posilania się. Przyspieszy to ustępowanie wodnistej biegunki, gdyż pokarm pobudza wchłanianie wody i elektrolitów oraz regenerację uszkodzonej błony śluzowej jelit. Początkowo do jadłospisu powinno się wprowadzać ugotowane na wodzie kleiki, np. ryżowy, z kaszy manny. Następnie dietę można wzbogacić o sucharki. Popularnym rozwiązaniem jest posypanie ich działającym antyseptycznie cynamonem. Inne dobrze tolerowane posiłki stanowią lekkie zupy, chrupki kukurydziane bez dodatków smakowych, rozgotowany ryż, dania na mleku, gotowana marchewka, kisiel, gotowane lub pieczone jabłko, suszone czarne jagody.
Jak sobie poradzić z grypą żołądkową? Dowiesz się tego z filmu:
Jak jeść, gdy ma się grypę żołądkową?
Posiłki powinny być letnie, pozbawione intensywnych przypraw, ewentualnie delikatnie posolone. Należy jeść małe porcje w regularnych odstępach czasu. Potrawy można gotować na wodzie lub na parze. Razem z rosnącą ilością spożywanych pokarmów przyjmować powinno się więcej napojów. Rozszerzanie jadłospisu zachodzi stopniowo, w zależności od samopoczucia chorego.
Co przy grypie żołądkowej mogą jeść dzieci?
To, co powinny jeść podczas grypy jelitowej starsze dzieci, nie różni się od sposobu odżywiania stosowanego przez dorosłych podczas zakażenia przewodu pokarmowego. W przypadku niemowląt bardzo ważną rolę ma karmienie piersią. W kobiecym mleku do 9 miesiąca laktacji znajdują się przeciwciała klasy IgA, które neutralizują rotawirusy (HRV) odpowiedzialne najczęściej za rozwój choroby wśród dzieci. Badacze donoszą, że karmione piersią dzieci rzadziej zmagają się z zakażeniem rotawirusowym lub przechodzą je łagodniej niż te niekarmione w sposób naturalny.
Co jeść po grypie żołądkowej?
Ważne jest odpowiednie odżywianie się po grypie żołądkowej. Średnio 2 tygodnie zajmuje choremu powrót do normalnego sposobu jedzenia. Przez cały ten czas jadłospis ulega rozszerzeniu. Kiedy objawy przycichną, można zacząć spożywać jajko na miękko, gotowane mięso z indyka, kurczaka lub cielęcinę. Dodatkowo wskazane są gotowane warzywa w postaci purée, pszenny makaron, jogurty, twarogi. Następnie można jeść kaszę, np. jaglaną, jęczmienną, potem gryczaną i pieczywo.
Nie wolno spożywać dań tłustych, ciężkostrawnych i typu fast-food. Należy unikać smażonych, duszonych w tłuszczu, grillowanych lub wędzonych potraw. Przez jakiś czas nie powinno się jeść produktów marynowanych, konserwowych i wzdymających typu biała, czerwona czy pekińska kapusta, brukselka, cebula, kalarepa, kalafior, brokuł, warzywa strączkowe, np. fasola, bób, groch.
Bibliografia:
- M. Korycka, Epidemiologia zakażeń rotawirusowych u dzieci, [w:] „Przegląd Epidemiologiczny”, 2001, 55, s. 275–279.
- N.J. Peckenpaugh, Podstawy żywienia i dietoterapia, ELSEVIER, Wrocław 2011.
- H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienia zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2014.