Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował?
menu
Polub nas na Facebooku

Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował?

Getty Images

Czy wiesz, że odpowiednia dieta może przyczynić się do polepszenia pracy mózgu? Zapytaliśmy lekarza rodzinnego - Michała Domaszewskiego o to, co powinno znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.

Jaka dieta wspomoże pracę naszego mózgu? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Tego typu jadłospis powinien zawierać przede wszystkim paliwo dla mózgu, czyli glukozę. Gdzie znajdują się jej najbogatsze źródła? Najlepszym wyborem okaże się tutaj wprowadzenie do menu miodu, buraków i cebuli – oczywiście nie jednocześnie!

Przeczytaj też: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Nasz „system dowodzenia” odwdzięczy się również, gdy zapewnisz mu magnez. Gdzie go znaleźć? Przede wszystkim w bananach czy awokado.

Warto również wiedzieć, że mózg lubi witaminę B12. Dlaczego? A chociażby dlatego, że to ona buduje osłonki mielinowe, które to z kolei odpowiedzialne są za szybsze przeskakiwanie impulsów z komórki na komórkę. Gdzie szukać tej witaminy? Głównie w owocach morza.

Dodajmy też, że mózg składa się z tłuszczy. A żeby dobrze funkcjonował trzeba mu dostarczać także… zdrowe tłuszcze. Nasycone kwasy tłuszczowe posiadają między innymi łosoś, orzechy, a także olej lniany.

Jednakże podstawową zasadą prawidłowego funkcjonowania mózgu jest regularne picie wody. Naukowcy udowodnili, że 8 szklanek dziennie może poprawić jego pracę nawet o 30%!

Przeczytaj też: Jak działa mózg? Czy można usprawnić jego pracę?

Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie posłuchaj wypowiedzi lekarza rodzinnego – Michała Domaszewskiego.

Kim jest nasz ekspert - Michał Domaszewski?

Michała Domaszewski to lekarz rodzinny, który na co dzień zajmuje się zdrowiem zarówno małych, jak i dużych pacjentów. Jest on absolwentem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalizację rozpoczął w Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym przy ul. Banacha 1a w Warszawie, a w 2019 roku uzyskał dyplom specjalisty w dziedzinie Medycyny Rodzinnej. Aktualnie pracuje w Poradniach Medycyny Rodzinnej oraz jako lekarz „investigator” w badaniach klinicznych nad lekami. W 2019 roku uczestniczył też w projekcie P&M Partners wdrożenia działań projakościowych w Podstawowej Opiece Zdrowotnej. Obecnie prowadzi również coaching zdrowotny w postaci szkoleń - „Zdrowie w pracy”, w których zwraca uwagę na to, jak być maksymalnie wydajnym pracownikiem, jednocześnie zdrowo żyjąc. Internautom przybliża również wiedzę medyczną na swoim blogu oraz Instagramie.

Źródło: Zdrowie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?