Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść, aby uniknąć problemów z żylakami?
menu
Polub nas na Facebooku

Co jeść, aby uniknąć problemów z żylakami?

Kobiece nogi

Fot: Deagreez / gettyimages.com

Żylaki to nie tylko szpecąca dolegliwość. Schorzenie może być niebezpieczne dla zdrowia i wymaga specjalistycznego leczenia. Osoby, które mają żylaki powinny pamiętać także o właściwej diecie. Co jeść, a których produktów lepiej unikać?

Żylaki pojawiają się przede wszystkim u kobiet, ale nie jest to reguła. Badania pokazują, że problem dotyczy 47 proc. pań i 37 proc. mężczyzn. 

W grupie ryzyka są przede wszystkim te osoby, które prowadzą siedzący tryb życia lub wykonują zawód wymagający długiego stania (fryzjer, sprzedawca, kosmetyczka). Ale nie tylko. Do powstawania żylaków mogą się przyczynić zakładanie nogi na nogę, chodzenie w szpilkach czy noszenie zbyt obcisłych ubrań. Jednym z czynników ryzyka jest także otyłość.

Żylaki - co to jest i jak powstają?

Do powstania żylaków przyczynia się przede wszystkim nadciśnienie żylne. Prowadzi do niego uszkodzenie zastawek żylnych, ucisku na żyły, niedrożność lub zwężenie żył, co doprowadza m.in. do stanu zapalnego.

W praktyce oznacza to tyle, że krew - zamiast płynąć w stronę serca - z powodu uszkodzenia zaczyna zalegać w naczyniach powodując poszerzenie żył powierzchownych. Nieestetyczne zmiany najczęściej pojawiają się na nogach.

Dieta na żylaki - co jeść?

Mimo że osoby, które mają żylaki nie muszą stosować żadnej specjalnej diety, nie znaczy to, że mogą jeść wszystko. Ponieważ jednym z czynników ryzyka rozwoju jest otyłość trzeba stosować zdrową dietę i przestrzegać zasad zdrowego żywienia zawartych w piramidzie zdrowego żywienia.

Z codziennego menu powinny zniknąć produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol i węglowodany.

Produkty, które zwiększają ryzyko żylaków

  • czerwone mięso: wieprzowina, baranina, tłuste kawałki wołowiny,
  • przetworzone mięsa (kiełbasy, tłuste wędliny i pasztety),
  • smalec i słonina,
  • pełnotłuste mleka, śmietana, tłuste sery (np. żółte, topione)

Produkty wskazane przy żylakach

  • warzywa,
  • ryby,
  • oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
  • białe chude mięso (królik, indyk, piersi z kurczaka),
  • pestki (np. dyni) i orzechy (ale trzeba uważać na kaloryczność tych produktów i stosować je tylko jako dodatek do potraw).
  • owoce

Tłuszcze roślinne, ryby, orzechy i pestki są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega. Pomagają wyregulować ciśnienie krwi i zapobiegają tworzeniu się groźnych skrzepów w żyłach.

Dodatkowo dieta osób, które mają problemy z żylakami powinna zawierać produkty bogate w witaminę C. Dlaczego? Kwas askorbinowy to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy (związki zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za tworzenie się zmian nowotworowych) wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Gdzie jej szukać? Jej źródłem są m.in. natka pietruszki, papryka, brukselka, kalarepa, szpinak, kapusta czy kalafior.

W podobny sposób, co witamina C działają flawonoidy. Ich doskonałym źródłem są jagody, jeżyny, śliwki, borówki, wiśnie, bakłażany, czerwona kapusta.

Przy problemach z żylakami warto także pamiętać o błonniku. Związek ten nie tylko pomaga utrzymać prawidłową wagę (otyłość jest jednym z czynników ryzyka), ale także zapobiega zaparciom. Zalegające w organizmie resztki pokarmowe zwiększają nacisk na jamę brzuszną, a to prowadzi do wzrostu ciśnienia, ucisku i gorszego przepływu krwi. Pracę układu pokarmowego wspomogą także kiszonki. Zawarte w nich "dobre bakterie" poprawią nie tylko metabolizm, ale także wzmocnią odporność.

Walkę z żylakami ułatwia także woda. Dostarcza ona nie tylko cennych elektrolitów, ale również poprawia przepływ krwi. Jeśli pijemy jej zbyt mało krew staje się zbyt gesta, a to utrudnia jej krążenie po organizmie. Aby uniknąć takich problemów - każdy z nas, bez względu na to, czy ma żylaki czy też nie, powinien wypijać w ciągu dnia ok. 2-2,5 litrów wody.

Przy problemach z żylakami, tak samo, jak przy chorobach układu krążenia, warto zrezygnować z alkoholu. Częste sięganie po napoje z procentami podnosi ciśnienie, a im wyższe ciśnienie tym większy nacisk na żyły i większe ryzyko ich uszkodzenia. Dodatkowo alkohol sprzyja przybieraniu na wadze.

Podczas przygotowywania posiłków dobrze jest rezygnować ze smażenia. Taka obróbka sprawia, że zaczynają się wydzielać toksyczne i rakotwórcze związki, które mogą niekorzystny wpływ nie tylko na układ krążenia. Znacznie bezpieczniejsze i zdrowsze są pieczenie, duszenie czy gotowanie na parze.

Żylaki - jak leczyć?

Leczenie żylaków polega na usunięciu żyły, która sprawia problemy. Metod ich usunięcia jest wiele - operacja, zamrażanie, wyrywanie, klejenie - wszystko zależy od preferencji pacjenta i zaleceń lekarzy. Na NFZ możemy usunąć żylaki operacyjnie, ale prywatnie mamy szersze spektrum zabiegów. Ceny wahają się od 1500 do 5000 złotych.

W poniższym filmie znajdziesz prosty przepis na sałatkę z produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób, które zmagają się niewydolnością żylną. Program Cegiełka zdrowia można oglądać na antenie Discovery life!

Zobacz film: Co jeść przy żylakach? Źródło: Discovery Live

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Bentonit - co to jest, jak działa i czy warto po niego sięgnąć?
Bentonit - co to jest, jak działa i czy warto po niego sięgnąć?