Każdy z nas lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego. I nie w tym nic złego, jeśli takie sytuacje zdarzają się sporadycznie. Problem zaczyna się wtedy, gdy słodkie przekąski są stałym elementem naszej codziennej diety. Nadmiar cukru i tłuszczów trans, które znajdują się w tłuszczu roślinnym, wykorzystywanym do robienia tego rodzaju przekąsek, to prosta droga do otyłości, cukrzycy, a także niektórych nowotworów (np. raka jelita grubego).
Dlatego zamiast kupować słodkie i niezdrowe ciasteczka ryżowe, można zrobić je samemu w domu, z bardziej wartościowych produktów.
Ryż, czyli dobre węglowodany
Ryż, ale brązowy to doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Uwalniają się stopniowo i zapewniają energię na dużo dłużej. Ale to nie koniec jego zalet. Ryż zawiera także sporo witamin z grypy B, które wspomagają układ nerwowy, pomagają się zrelaksować oraz korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Ryż dostarcza także błonnika, dlatego polecany jest osobom, które walczą z nadwagą lub chorują na cukrzycę. Te ostanie powinny jednak sięgać po ryż brązowy lub co najmniej długo ziarnisty, gdyż będzie zawierał go nie co więcej.
Jakie właściwości odżywcze ma ryż? Dowiesz się tego z filmu
Dodatkowo ryż jest lekkostrawny i może być bezpiecznie spożywany przez osoby, które mają problemy z układem pokarmowym lub po prostu bardzo wrażliwy żołądek. Ryż nie zawiera również glutenu i może być bez obaw jedzony przy nietolerancji glutenu czy alergii na to białko.
Zamiast cukru – daktyle
Przygotowując ciastka w domu mamy absolutną kontrolę nad tym, co do nich trafia. Możemy też mniej zdrowe składniki zastąpić ich zdrowszymi odpowiednikami. Dotyczy to choćby cukru, zamiast niego można sięgnąć po daktyle. Dlaczego akurat one? Owoce te są przede wszystkim bardzo słodkie i szybko dodają energii, dlatego tak chętnie są jedzone przez sportowców.
Daktyle poza naturalną słodyczą dostarczają błonnika pokarmowego oraz całej masy witamin – C, A, K, E oraz B6. Znajdziemy w nich także żelazo, które polecane jest chorującym na anemię. Obecny w daktylach potas wzmacnia serce oraz pomagają wyregulować ciśnienie krwi. Dodatkowo dzięki fosforowi wzmacniany jest cały układ kostny.
Jak przygotować domowe ciasteczka ryżowe?
Domowe wypieki wbrew pozorom wcale nie są trudne, nie wymaga też specjalnych umiejętności i nie są też czasochłonne. Oto prosty przepis na domowe ciasteczka ryżowe (przepis na ok. 20 ciasteczek):
- 1 łyżka oleju rzepakowe (lub ryżowego)
- 90 g ugotowanego ryżu (bez soli)
- 50 g daktyli (mogą być także suszone)
- dodatkowo: płatki migdałów, wiórki kokosowe
Ryż łączymy z olejem i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy daktyle. Jeśli używamy świeżych owoców trzeba usunąć z nich pestki. Później wsypujemy wiórki kokosowe. Kiedy wszystko dobrze się ze sobą połączy, a masa będzie kleista i zwarta można przełożyć ją na blaszkę.
Na formie wyłożonej papierem do pieczenia, układamy nieduże kulki, które delikatnie spłaszczamy, tak, aby grubość ciasteczek nie przekraczała 1-2 centymetrów. Na koniec posypujemy je wiórkami i migdałami.
Tak przygotowane ciastka wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Jaką wartość mają ciasteczka ryżowe?
kcal | 636,5 |
---|---|
białko |
9,4 |
tłuszcz | 19,8 |
węglowodany |
104,2 |
błonnik pokarmowy |
7,8 |