Rzodkiewka- jak ją uprawiać?
Rzodkiewka to łatwy w uprawie gatunek. Nie trzeba mieć ogrodu, wystarczy skrzynka z ziemią na balkonie. Rzodkiewkę wysiewa się dwa razy w roku. Pierwszy raz pomiędzy marcem a majem – wówczas cieszymy się smacznymi nowalijkami. Drugi raz rzodkiewkę wysiewa się między lipcem, czyli teraz, a wrześniem. Rośliny te nie są zbytnio wymagające, nie potrzebują osobnej grządki. Lubią towarzystwo innych warzyw, jak sałaty czy marchewki i pora. Nie lubią jednak cebuli i ogórka.
Rzodkiewka – właściwości
Rzodkiewka jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.
W jej składzie występują witaminy z grupy B, witamina K oraz witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak witamina C i beta karoten (prowitamina witaminy A). Cennym związkiem obecnym w rzodkiewce jest kwas foliowy zaliczany do witamin z grupy B, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. „Królowa nowalijek” jest źródłem ważnych dla organizmu składników mineralnych – wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, sodu i cynku.
Jej spożycie zaleca się osobom z nadciśnieniem, ponieważ przyczynia się do uregulowania ciśnienia tętniczego krwi i poprawy apetytu. Rzodkiewka, dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga pracę układu trawiennego i wątroby. Działa też przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wykorzystywana jest w pomocniczym leczeniu astmy, chorób oskrzelowych, reumatyzmu, anemii i kamicy nerkowej. Co więcej, rzodkiewka wykazuje pozytywny wpływ na nasz wygląd, wzmacnia włosy, cerę i paznokcie.
Rzodkiewka – zastosowanie
Rzodkiewka swój charakterystyczny smak zawdzięcza olejowi gorczycznemu. By go uwydatnić wystarczy posypać rzodkiewkę odrobiną doli. Rzodkiewkę można chrupać na surowo. Przepysznie smakuje w sałacie z dodatkiem koziego sera i orzeszków piniowych. Warto też spróbować kreatywnej kulinarnej zabawy i dodać rzodkiewkę do chłodnika lub ukisić ją na sezon jesienno-zimowy. Kiszona rzodkiewka wykazuje takie same właściwości jak inne kiszonki, doskonale działa na nasz organizm i wzmacnia odporność. Kiszoną rzodkiewkę możemy jeść już po dwóch tygodniach, jednak najlepiej smakuje po kilku miesiącach. Jak przygotować kiszone rzodkiewki?
Rzodkiewki wkładamy do słoików, dodajemy przyprawy (kilka liści laurowych, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy), zalewamy solanką (na litr wody 3 stołowe łyżki soli). Po tygodniu rzodkiewki staną się bledsze, a solankowy roztwór nabierze różowego odcienia.