Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chleb bezglutenowy - alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, bez drożdży, bez mąki 
menu
Polub nas na Facebooku

Chleb bezglutenowy - alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, bez drożdży, bez mąki 

Chleb, okrągły bochenek chleba trzymany w dłoniach.

Fot. Tara Moore / Getty Images

Chleb bezglutenowy jest jednym z podstawowych składników diety stosowanej w leczeniu celiakii, alergii i nadwrażliwości na gluten. Można go przygotować bez dodatku mąki, wówczas podstawowymi składnikami wypieku są ziarna. Chleb bezglutenowy przyrządzi się również bez dodatku drożdży i jaj. 

Chleb bezglutenowy stanowi zamiennik dla tradycyjnego pieczywa. Można go kupić w wielu sklepach, jak też przygotować samodzielnie w domu. Jest ważnym składnikiem diety bezglutenowej będącej podstawowym sposobem leczenia celiakii nazywanej inaczej chorobą trzewną.

Chleb bezglutenowy - co to oznacza i dla kogo?

Chleb bezglutenowy jest rodzajem pieczywa przygotowywanego na bazie produktów pozbawionych glutenu - mieszaniny białek zawartych przede wszystkim w pszenicy, życie, jęczmieniu (owies też należy eliminować ze względu na ryzyko zanieczyszczenia tego zboża i braku izolacji upraw owsa). Jest zalecany w diecie bezglutenowej stosowanej przede wszystkim w celiakii, czyli chorobie trzewnej. Schorzenie to ma podłoże genetyczne. U osób cierpiących na celiakię pod wpływem spożywania produktów zawierających gluten dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Konsekwencjami są zaburzenia wchłaniania składników odżywczych z pokarmu i problemy zdrowotne. 

Podstawowymi objawami choroby trzewnej są: bóle brzucha, biegunki, stany depresyjne, uczucie ciągłego zmęczenia, niski wzrost. Chleb bezglutenowy powinien pojawić się również w diecie osób z alergią lub nadwrażliwością na gluten. Przygotowuje się go z bezglutenowych mieszanek chlebowych, mąki ryżowej, gryczanej lub kukurydzianej. W książkach kulinarnych oraz w Internecie można znaleźć różne przepisy na chleb bez glutenu, zarówno wypiekany na zakwasie, na drożdżach lub bez.

Zobacz nasz eksperyment i przekonaj się, jak działa gluten:

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6

Chleb bezglutenowy gryczany i bez drożdży - przepis

Chleb bezglutenowy można przygotować bez dodatku drożdży, zakwasu, a także jajek. Taki wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko w diecie osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten, ale również w przypadku alergii na białko jaja kurzego. Do zrobienia chleba bezglutenowego bez drożdży można wykorzystać mąkę gryczaną połączoną z grochową, sojową, z ciecierzycy lub z soczewicy.

Składniki:

  • 350 g mąki gryczanej,
  • 150 g mąki sojowej,
  • około 450 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 garść nasion słonecznika,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Wymieszaj w misce: mąkę gryczaną, sojową, sól, sodę i słonecznik. Dolej wodę. Ponownie wymieszaj. Masa powinna uzyskać gęstą konsystencję.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką gryczaną. Wyłóż do formy ciasto na chleb bezglutenowy. Posyp nasionami słonecznika i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy na zakwasie można przygotować wykorzystując zamiast zakwasu pszennego lub żytniego delikatny zakwas ryżowy lub nieco bardziej pikantny gryczano - ryżowy. Domowy chleb bezglutenowy na zakwasie doskonale smakuje z dodatkiem pestek słonecznika, nasion dyni i chia. Do wypieków pozbawionych glutenu wskazane jest dodawać siemię lniane, które ma żelową konsystencję i przyczynia się do polepszenia struktury chleba.

Na czym polega alergia na gluten? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Alergia na gluten. Źródło: 36,6

Chleb bezglutenowy na zakwasie - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej,
  • 500 g mąki jaglanej,
  • 500 g mąki ryżowej,
  • 375 ml mąki ziemniaczanej,
  • po 125 ml: pestek słonecznika, nasion dyni,
  • 5 łyżek siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 400 ml zakwasu ryżowego,
  • 1250 ml wody o letniej temperaturze.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
  2. Uzyskaną masę przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bezglutenową. Masa powinna sięgać maksymalnie do ⅔ wysokości formy.
  3. Ciasto przykryj folią do pieczenia i odstaw na około 6 godzin do wyrośnięcia.
  4. Zdejmij folię. Chleb bezglutenowy na zakwasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni Celsjusza na 20 minut. po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie przez 40 minut.

Chleb bezglutenowy bez mąki - jak zrobić?

Chleb bezglutenowy można przygotować bez dodatku jakiejkolwiek mąki. Przyrządza się go na bazie różnych ziaren i orzechów. Potrzebnymi składnikami są m.in.: nasiona słonecznika, sezamu, siemię lniane, pestki dyni, zmielone orzechy i migdały oraz różne zioła. Opcjonalnie pieczywo można wzbogacić o suszone śliwki, nasiona chia lub suszoną żurawinę. Składnikiem umożliwiającym “zlepienie” wszystkich składników i zachowanie zwartej konsystencji może być twaróg. Przygotowany chleb bezglutenowy bez mąki można przechowywać przez tydzień w lodówce zawinięty w folię. Pieczywo można również zamrozić lub opiekać w tosterze. Chleb bezglutenowy bez mąki na bazie ziaren jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Związki te wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działają przeciwzapalnie i obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi.

Czy uważasz, że powinno się unikać glutenu?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Chleb bezglutenowy bez mąki na bazie ziaren - przepis

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów,
  • 50 g mielonych orzechów,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g sezamu,
  • 100 g nasion słonecznika,
  • 60 g pestek dyni,
  • 1 łyżka suszonych ziół: tymianek, oregano, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka nasion kopru,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 kostka twarogu,
  • 4 jaja,
  • po 1 łyżeczce: soli morskiej i zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki nasion chia,
  • 100 g posiekanej, suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie sypkie składniki (orzechy, siemię lniane, słonecznik, dynię) przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj posiekaną żurawinę i nasiona chia.
  2. Do uzyskanej mieszanki dodaj zioła, koper włoski, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
  3. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do składników w misce.
  4. Do ziaren z przyprawami dołóż twaróg i jaja. Całość zmiksuj za pomocą miksera lub malaksera.
  5. Przygotuj podłużną formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Masę na chleb bezglutenowy wyłóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?