Błonnik remedium na stłuszczoną wątrobę
Bułki na żytnim zakwasie zawierają bardzo dużo błonnika. To
on „karmi” i odżywania nasze bakterie jelitowe. Zmiana mikrobiomu jelitowego
wpływa pozytywne na stłuszczenie wątroby. - łumaczy prof. dr hab. n.
med. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Pani profesor wraz z grupą studentów przeprowadzili badania, podczas których przez 2 miesiące wzbogacili dietę pacjentów ze stłuszczoną wątrobą o pełnoziarniste bułki na żytnim zakwasie – jednocześnie nie zmieniając w żaden sposób ich dotychczasowej codziennej diety. Po okresie 2 miesięcy poziom stłuszczenie wątroby pacjentów wyraźnie zmalał. To zasługa zmiany mikroflory bakteryjnej jelit – dodaje prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska.
Bułki, które zostały włączona do diet pacjentów jest pełna ziaren, które są źródłem drogocennego błonnika oraz są wypiekane na bazie żytniego zakwasu i żytniej mąki.
Leczenie stłuszczenia wątroby
Obecnie ponad miliard ludzi na świecie ma stłuszczoną wątrobę, w tym coraz więcej szczupłych osób cierpi z powodu tego schorzenia. Pani profesor podkreśla, że to niealkoholowe stłuszczenia.
Zgodnie z wytycznymi lekarskimi, by zmniejszyć stłuszczenie wątroby należy zmienić cały styl życia. Przez styl życia rozumiemy zmianę diety na dietę rekomendowaną, czyli na śródziemnomorską oraz aktywność fizyczną. To dwa kluczowe komponenty do wyzdrowienia pacjenta.
"Odpowiednia dieta jest ważna, ale bez aktywności fizycznej nie osiągniemy dobrych rezultatów" - podkreśla prof. Stachowska.
Batonik, który ułatwia wypróżnianie się
Kolejną popularną zmorą pacjentów jest problem z wypróżnianiem się. Jest to przedmiot kolejnego projektu prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowskiej i jej grupy studentów z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
To projekt dedykowany głównie kobietom oraz osobom prowadzącym siedzący tryb życia, np. tym, którzy spędzają wiele godzin dziennie przed ekranem komputera lub prowadząc samochód.
Grupa specjalistów z prof. Stachowską na czele, opracowali przepis na baton ze śliwkami o piernikowym smaku, który ma być remedium na problemy z wypróżnianiem się. Zawiera on aż 12 g błonnika/100 g, co oznacza, że ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi słodyczami. Jego skład jest tak skomponowany, by przemodelować mikrobioty w jelitach, tzn. zmienić i wzbogacić mikroflorę.
Przeczytaj także: Dieta na zaparcia u dzieci i dorosłych
Mikroflora jelitowa, a stan zdrowia
Pani profesor zwraca uwagę, że nieprawidłowa i uboga mikroflora jelitowa organizmu, która może wynikać m.in. z przyjmowania antybiotyków, inhibitorów pompy protonowej, brakiem aktywności fizycznej lub nieodpowiednią dietą ma także wpływ na pojawienie się zaburzeń depresyjnych i lękowych.
Okazuje się, że 30% pacjentów z zaburzeniami depresyjnymi ma także potwierdzone badaniami problemy z jelitami, co oznacza, że te dwa problemy zdrowotne są sprzężone.
Co
zrobić, by nie musieć stosować środków przeczyszczających? Zobacz cały wywiad z
profesor Ewą Stachowską w którym tłumaczy, jak z sukcesem odstawić leki
farmakologiczne: