Przyczyn stłuszczenia wątroby może być więcej i chociaż na pierwszym miejscu lekarze stawiają otyłość i nadmierne spożycie alkoholu, to w grupie ryzyka znajdują się też osoby z nadwagą, cukrzycą typu 2, dyslipidemią, spożywające posiłki bogate w tłuszcze zwierzęce i węglowodany, a także prowadzące siedzący tryb życia czy zażywające narkotyki. Stłuszczona wątroba może pojawić się również w wirusowym zapaleniu wątroby typu C oraz przy nadmiernym spożywaniu leków hormonalnych, przeciwbólowych czy uspokajających. Są one odpowiedzialne za spowolnienie metabolizmu, a co się z tym wiąże, powodują tycie i nadwyrężenie wątroby. Nie bez znaczenia przy stłuszczeniu wątroby jest też zła dieta, która niewątpliwie przyczynia się do niewłaściwej pracy wątroby.
Stłuszczenie wątroby – na czym polega zagrożenie?
Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które polega na nagromadzeniu kropli tłuszczu w hepatocytach, czyli komórkach wątroby. Stłuszczeniu może towarzyszyć zapalenie wątroby, co często prowadzi do zwłóknienia, a w konsekwencji, jeśli w porę nie podejmiemy leczenia, do poważnej choroby, a nawet marskości wątroby.
Alkoholowe i niealkoholowe stłuszczenie wątroby
Problem stłuszczonej wątroby do niedawna przypisywany był wyłącznie osobom nadużywającym alkoholu, głównie ze względu na zakwaszenie organizmu. Stłuszczenie wątroby najczęściej diagnozowane było u osób z silnie zakwaszoną krwią, czyli alkoholików. Jednak ze względu na fakt, że coraz częściej schorzenie to diagnozowano u osób, które nie nadużywają alkoholu, a nawet są abstynentami, wprowadzono rozróżnienie schorzenia na dwa typy:
- alkoholowe stłuszczenie wątroby,
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
O ile przy pierwszym typie przyczyną jest alkohol, to w przypadku niealkoholowego stłuszczenia wątroby przyczyny są zupełnie inne. Wspomniane już problemy z nadwagą, złym trybem życia czy niewłaściwa dieta to podstawowe czynniki ryzyka. Jednak to ludzie otyli są grupą najbardziej narażoną na tę chorobę. U osób tych często diagnozowane jest nadciśnienie tętnicze, które prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2, a to z kolei prowadzi do zaburzeń w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów.
Objawy stłuszczenia wątroby
Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które odpowiednio wcześnie zdiagnozowane i leczone, nie jest groźne. Jeśli jednak zignorujemy objawy mogące świadczyć o nieprawidłowym działaniu wątroby, możemy doprowadzić do poważnych powikłań. Niealkoholowe i alkoholowe stłuszczenie wątroby często przebiega bezobjawowo, zwłaszcza w początkowym stadium. Jednak czasem pojawiają się symptomy, które powinny obudzić naszą czujność. Do najbardziej charakterystycznych objawów stłuszczenia wątroby zaliczamy:
- przewlekłe zmęczenie, osłabienie, ogólne złe samopoczucie,
- powiększenie wątroby (hepatomegalia),
- powiększenie śledziony (splenomegalia),
- uciski pod prawym łukiem żebrowym (przy zaawansowanym obtłuszczeniu wątroby),
- problemy z trawieniem, nudności, zaparcia,
- brak efektów odchudzania, mimo diety.
Leczenie stłuszczenia wątroby a dieta
Leczenie stłuszczonej wątroby jest stosunkowo proste. W większości przypadków wystarczy zastosować odpowiednią dietę, zrzucić zbędne kilogramy, a także rozpocząć aktywność fizyczną. Jest to najprostszy i najczęstszy sposób odtłuszczenia wątroby, który zwykle znacznie redukuje chorobę, ale często nie eliminuje jej całkowicie, ponieważ stłuszczenie wątroby jest w niewielkim stopniu uwarunkowane genetycznie. Leki, jakie przypisywane są przy walce ze stłuszczeniem wątroby, to głównie witaminy C i E (mają one właściwości antyoksydacyjne) oraz fosfolipidy, które regenerują i pomagają w odnowie zniszczonych komórek tego narządu. Niekonwencjonalną metodą leczenia stłuszczenia wątroby jest leczenie naturalne. Lekarze nie negują tej metody, ale zalecają aby stosować środki sprawdzone, o udowodnionym działaniu – dobrym przykładem jest ostropest plamisty, który znacznie wpływa na poprawę kondycji stłuszczonej wątroby.
Dieta w leczeniu stłuszczenia powinna być bogata w białko pełnowartościowe (białko jaja kurzego, mleko pochodzenia zwierzęcego, białko mięs, drobiu i ryb), które jest głównym budulcem komórek wątroby, a także tłuszcze pochodzenia roślinnego. Przy obtłuszczonej wątrobie powinniśmy unikać:
- tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,
- mięsa wieprzowego,
- serów żółtych i topionych,
- orzechów (można je spożywać sporadycznie),
- fruktozy (cukry pochodzące z owoców),
- smażonych potraw.
W diecie, która ma leczyć stłuszczenie wątroby, powinny dominować węglowodany złożone, czyli skrobia, która wchłaniając się powoli, nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dieta powinna być lekkostrawna, niskotłuszczowa i bogata w pełnowartościowe produkty. Zmiana trybu życia i odpowiednie nawyki żywieniowe to podstawowe metody leczenia stłuszczenia wątroby.