Brownie z fasoli jest zdrową alternatywą dla wielbicieli słodkości. Ten smakowity deser przygotowuje się bez dodatku mąki i cukru. Czerwona fasola, będąca podstawowym składnikiem brownie, jest cennym źródłem wartościowego białka, a ponadto obfituje w witaminy i minerały.
Brownie z fasoli – czy jest zdrowe?
Brownie z fasoli jest ciastem przygotowywanym na bazie czerwonej fasoli bez dodatku cukru i mąki. Taka wersja domowej słodkości jest jednocześnie zdrowa i smaczna. Pozostałymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia brownie z fasoli są: gorzkie kakao, banany, jaja, ksylitol, soda lub proszek do pieczenia oraz olej kokosowy, ewentualnie rzepakowy. Wszystkie te produkty są naturalne i zalecane w codziennej diecie. Przygotowując brownie z fasoli, warto zrezygnować z gotowej polewy zakupionej w sklepie. Można ją w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu, wykorzystując gorzką czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao, mleko i ewentualnie odrobinę ksylitolu do osłodzenia. Brownie z fasoli zamiast ksylitolem można dosładzać również miodem.
W jednej porcji (około 120 g) znajduje się średnio:
kcal | 169 |
---|---|
białko | 6,5 g |
tłuszcz | 7,6 g |
węglowodany | 15,4 g |
błonnik pokarmowy | 3,3 g |
Czerwona fasola – dlaczego warto ją jeść? Wartość odżywcza fasoli
Czerwona fasola należy do roślin strączkowych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a dziś cieszy się dużą popularnością w wielu regionach na całym świecie. Odznacza się wysoką wartością odżywczą i bogatymi walorami smakowymi. Czerwona fasola zawiera dużą ilość białka roślinnego o dobrym składzie aminokwasowym, dzięki temu może stanowić pełnowartościowy zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. W składzie czerwonej fasoli występują liczne składniki mineralne, m.in. potas, wapń, fosfor, cynk, selen, żelazo. Ten roślinny produkt dostarcza również witamin z grupy B (np. tiaminę, kwas foliowy), witaminę C i prowitaminę A (beta karoten). Niektóre ze związków obecnych w czerwonej fasoli należą do naturalnych antyoksydantów (m.in. cynk, selen, beta karoten, witamina C). Ich rolą jest hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za przyspieszone starzenie się tkanek oraz występowanie różnych chorób, np. nowotworowych czy sercowo–naczyniowych. Czerwona fasola zawiera również błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu. Ponadto, w składzie fasoli występują inhibitory proteazy, czyli substancje hamujące rozrost komórek nowotworowych.
Czerwona fasola – właściwości zdrowotne
Czerwona fasola jest rośliną niskokaloryczną – w 100 g produktu znajduje się około 90 kcal. Dzięki obecnych w niej składnikom przyczynia się do obniżania poziomu „złego” cholesterolu, który może odkładać się w ścianach tętnic, prowadząc do miażdżycy. Czerwona fasola wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz zapobiega rozwojowi chorób sercowo–naczyniowych. Lecytyna w niej obecna pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, prowadząc do usprawnienia zdolności poznawczych, czyli pamięci, koncentracji i uwagi. Związek ten uczestniczy również w procesach przemiany materii, działa ochronnie na wątrobę, opóźnia procesy starzenia się, zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych i zakrzepów oraz wspomaga sprawność seksualną u mężczyzn. Związki obecne w czerwonej fasoli przyczyniają się także do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu oraz poprawiają stan i kondycję skóry, włosów i paznokci.
Czerwona fasola – w jakiej diecie jest zalecana?
Czerwona fasola może pojawić się w jadłospisie każdej zdrowej osoby. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego zalecana jest w diecie odchudzającej, gdyż przynosi szybkie uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Czerwona fasola odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. Z powodu wysokiej zawartości białka fasola wskazana jest wegetarianom oraz osobom należącym do grupy ryzyka wystąpienia osteoporozy. Czerwona fasola należy jednak do produktów ciężkostrawnych, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe. Może prowadzić do nieprzyjemnych wzdęć i nadmiernej produkcji gazów, dlatego nie jest zalecana w diecie: kobiet ciężarnych, osób ze skłonnością do zaparć, a także małych dzieci i osób w starszym wieku.
Brownie z fasoli – przepis
Przygotowane brownie z czerwonej fasoli (około 1350 g) dostarcza: 2324 kcal, 176.1 g białka, 81.7 g tłuszczów, 322 g węglowodanów, 59 g błonnika pokarmowego. W 100 g produktu znajduje się: 172 kcal, 13 g białka, 6 g tłuszczów, 23.8 g węglowodanów, 4.3 g błonnika pokarmowego.
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odcedzeniu),
- 4 jaja,
- 2 banany,
- 3 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao,
- ¾ szklanki ksylitolu,
- półtora łyżeczki sody (opcjonalnie proszku do pieczenia),
- 3 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie rzepakowego),
- składniki na polewę czekoladową: tabliczka gorzkiej czekolady, naturalne kakao, ¼ szklanki mleka, odrobina ksylitolu.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Opłucz fasolę, a następnie przesyp ją do dużej miski.
- Do miski z fasolą dodaj: jaja, olej, banany, sodę, kakao i ksylitol. Całość dokładnie zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Gotową masę przelej do dwóch form keksówek. Wstaw do nagrzanego piekarnika piecz od 40 minut do 1 godziny.
- Po zakończeniu pieczenia przygotuj polewę, rozpuszczając gorzką czekoladę na patelni z dodatkiem mleka i kakao.
- Gotowe ciasta udekoruj czekoladową polewą. Ostudzone, można wstawić do lodówki.