Polub nas na Facebooku
Czytasz: Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze
menu
Polub nas na Facebooku

Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze

białe truskawki

Fot. Discovod / Getty Images

Białe truskawki (ang. pineberries) charakteryzują się słodkim, ananasowym smakiem. Przypominają zwykłe, czerwone truskawki i mają podobne do nich właściwości. Ze względu na walory smakowe i wizualne stanowią bardzo oryginalny dodatek do deserów. 

Biała truskawka nazywana jest truskawką ananasową – pineberry (angielskie pineapple to ananas, a strawberry – truskawka). Nie oznacza to jednak, że roślina stanowi krzyżówkę tradycyjnej truskawki z ananasem. Podobnie jak wszystkie odmiany truskawek, blisko spokrewniona jest z poziomką chilijską i wirginijską. Jej naturalnym obszarem występowania były tereny Ameryki Południowej, gdzie rośliny te omalże wyginęły na skutek zmian środowiska. Na początku XXI w. uprawę tych owoców podjęto w Holandii, dzięki czemu udało się zachować ten smakowity gatunek. Od kilku lat dostępny jest także w Polsce.

Zobacz film: Wybierz najlepsze, truskawki polskie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Białe truskawki a tradycyjne odmiany

Truskawka biała cechuje się białą skórką (nim dojrzeje – zieloną) pokrytą intensywnie czerwonymi pestkami. Wyglądem przypomina niedojrzałą, klasyczną truskawkę (w przypadku tej drugiej pestki są zielonkawe). Owoce pineberry są delikatniejsze (mniej twarde) i nieco mniejsze niż w tradycyjnych odmianach – mają nie więcej niż 15–23 mm średnicy. Jak sama nazwa wskazuje, truskawka ananasowa przypomina w smaku ananasa. Jest słodsza od zwykłych, czerwonych owoców.

Poza wymienionymi powyżej właściwościami pineberries i klasyczne truskawki nie różnią się od siebie. Dojrzewają na osiągających wysokość 25–30 cm, wieloletnich krzewach o trójlistkowych, ząbkowanych liściach. Wszystkie odmiany tych roślin wymagają takich samych warunków uprawy i dają owoce o podobnych walorach odżywczych.

Uprawa białych truskawek

Biała truskawka jest mało wymagająca i łatwa w uprawie. Lubi żyzne, próchniczne, umiarkowanie wilgotne gleby o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie. Wzrasta na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Z powodzeniem można ją uprawiać w doniczkach, choć należy przy tym uważać, by nie dopuścić do przemarznięcia części korzeniowej. Mimo to jednak truskawka ananasowa odporna jest na mrozy. Jest też mniej podatna na choroby niż klasyczne odmiany. Ze względu na białą barwę owoce rzadziej wyjadane są przez ptaki.

Sadzonki białej truskawki kwitną w maju, a owocują zwykle od czerwca do połowy lipca. Przeciętne zbiory są mniej obfite niż w przypadku czerwonych odmian – jest to jedynie około 100 g owoców na krzew (klasyczne truskawki – około 500 g na krzew). Z tego względu pineberries są droższe, rzadziej występują w komercyjnych uprawach, a w konsekwencji są mniej popularne na rynku. Z łatwością jednak – przez internet czy w szkółkach ogrodniczych – udaje się kupić sadzonki tej rośliny. Jedna sztuka kosztuje kilka złotych, więc białe truskawki można, bez poważniejszych nakładów, uprawiać na balkonie lub w ogródku.

Białe truskawki – wartości odżywcze

Truskawki, zarówno białe, jak i czerwone, stanowią bardzo dobre źródło witamin (w 100 g: C - 59 mg, E  - 0,3 mg, prowitamina A - 7 mg, B1 - 0,024 mg, B2 - 0,022 mg, B3 - 0,386 mg, B4 - 5,7 mg, B5 - 0,125 mg, B6 - 0,047 mg, B9 - 24 mcg) i minerałów (w 100 g: potas - 154 mg, fosfor - 24 mg, wapń - 16 mg, żelazo 0,41 mg, magnez - 13 mg, cynk - 0,14 mg i mangan - 0,386 mg). W ich skład chemiczny wchodzą też takie cenne dla zdrowia substancje, jak błonnik (pektyny), enzymy, kwasy owocowe, flawonoidy.

Obecne w białych truskawkach związki wzmacniają odporność organizmu. Wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Owoce zawierają także antyoksydanty, które zapobiegają szkodliwej aktywności wolnych rodników – hamują procesy starzenia się czy mutacji komórek (kancerogenezy). Dzięki działaniu moczopędnemu ułatwiają detoksykację organizmu.

Wzbogacanie diety białymi truskawkami wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Owoce dostarczają substancji wspomagających pracę serca, obniżających ciśnienie tętnicze, wzmacniających naczynia krwionośne, redukujących poziom tzw. złego cholesterolu, przeciwdziałających odkładaniu się płytki miażdżycowej. Spożywanie truskawek ogranicza więc ryzyko zawałów, udarów czy choroby niedokrwiennej serca.

Obecne w białych truskawkach witaminy i minerały są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Przyczyniają się do lepszego funkcjonowania mózgu, wspomagają pamięć, koncentrację, zapobiegają zmęczeniu, oddziałują pozytywnie na samopoczucie. Truskawki ananasowe dostarczają także związków odpowiedzialnych za prawidłowe uwapnienie kośćca, dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.

Białe truskawki to owoc odpowiedni dla osób pragnących pozbyć się nadwagi. Regulują trawienie i zawierają substancje przyspieszające procesy metaboliczne. Są niskokaloryczne (33 kcal / 100 g), a jednocześnie - dzięki znacznej zawartości błonnika (2 g / 100 g) - sycące. Stosunkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że pozwalają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Z tego samego powodu są przekąską odpowiednią dla diabetyków.

Zastosowanie białych truskawek

Białe truskawki to wartościowe i bardzo smaczne owoce, którymi w sezonie letnim można wzbogacać codzienną dietę. Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ wówczas zachowują wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Nadają się też na wyśmienite mleczne koktajle. Ze względu na stosunkowo wysoką cenę i ograniczoną dostępność pineberries najczęściej wykorzystywane są do celów dekoracyjnych. Stanowią wyjątkowo efektowny dodatek do ciast czy deserów lodowych.

Zobacz film: Co warto wiedzieć kupując truskawki. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Morwa czarna – zastosowanie i właściwości
Morwa czarna – zastosowanie i właściwości Dzień Dobry TVN
Cherimoya – najsmaczniejszy owoc świata?
Cherimoya – najsmaczniejszy owoc świata? Dzień Dobry TVN
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne TVN zdrowie
Co to jest czerymoja?
Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne flaszowca peruwiańskiego
Co to jest czerymoja? Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne flaszowca peruwiańskiego TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty