Polub nas na Facebooku
Czytasz: Balsam Szostakowskiego do picia – zastosowanie i właściwości lecznicze 
menu
Polub nas na Facebooku

Balsam Szostakowskiego do picia – zastosowanie i właściwości lecznicze 

butelka z syropem

Fot. tibor13 / Getty Images

Balsam Szostakowskiego jest preparatem, który został przypadkowo odkryty przez rosyjskiego chemika, profesora Michaiła Szostakowskiego w 1939 roku. Właściwości Balsamu Szostakowskiego okazały się nieocenioną pomocą w czasach wybuchu II wojny światowej przy leczeniu rannych żołnierzy. Preparat wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przyśpiesza gojenie się uszkodzonego naskórka czy błon śluzowych. Do czego dzisiaj wykorzystywany jest balsam Szostakowskiego i jakie są jego właściwości zdrowotne? 

Czym jest Balsam Szostakowskiego?

Balsam Szostakowskiego jest to eter poliwinylobutylowy i występuje również pod nazwami: Vinilunum, Vinylinum oraz Polyvinox. Preparat został odkryty przez przypadek podczas próby syntezy jednej z żywic polimerowych. Co ciekawe, dzięki temu odkryciu Michaił Szostakowski przyczynił się do powstania pokrewnego związku, jakim jest poliwinylopirolidon, który jest wykorzystywany m.in. jako sztuczne osocze krwi. Balsam został wynaleziony w 1939 roku, do leczenia został wprowadzony w 1940 roku, natomiast w Polsce wprowadzono go dopiero na przełomie 1964 i 1965 roku.

Balsam Szostakowskiego to przezroczysta ciecz o lekko żółtym zabarwieniu. Balsam jest również bardzo gęsty, lepki oraz posiada charakterystyczny eterowo – spirytusowy zapach. Balsam Szostakowskiego jest nierozpuszczalny w wodzie, natomiast łatwo rozpuszcza się w eterze etylowym, w tłuszczach oraz węglowodorach. Dzięki temu, że preparat nie jest rozpuszczalny w wodzie i posiada duże cząsteczki, nie wnika do komórek i błon śluzowych tylko je otula tym samym powoduje pobudzenie ziarninowania w tkankach, co skutkuje ich regeneracją. Balsam Szostakowskiego jest nietoksyczny i raczej nie powoduje alergii. Ma prostą recepturę, jest tani w produkcji, cechuje się dużą odpornością na wysokie i niskie temperatury oraz nie wchodzi w interakcje z innymi substancjami.

Balsam Szostakowskiego można dostać w formie płynnej o stężeniu 20% - 25% (czasem nawet do 50% w leczeniu trudno gojących się ran) lub w połączeniu z innymi preparatami medycznymi w postaci kremów, past czy maści z wazeliną lub innymi podstawami.

Balsam Szostakowskiego – właściwości lecznicze

Preparat wynaleziony przez rosyjskiego chemika okazał się rewelacyjnym sposobem na leczenie urazów mechanicznych zarówno zewnętrznych (uszkodzenia naskórka) jak i wewnętrznych (uszkodzenie błon śluzowych).

Polecamy: Co kryje skóra? Budowa i funkcje skóry

Właściwości Balsamu Szostakowskiego:

  • Działa antyseptycznie (przeciwbakteryjnie), przeciwgrzybiczo,
  • Osłaniania skórę i nabłonek przed czynnikami zewnętrznymi,
  • Pobudza ziarninowanie tkanki łącznej, a następnie fazę naskórkowania (przyspiesza gojenie się uszkodzeń),
  • Działa przeciwświądowo,
  • Zmniejsza stany zapalne,
  • Łagodzi przekrwienia i obrzęki,
  • Utrzymuje odpowiednią wilgoć, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu wysychaniu nabłonka,
  • Zmiękcza naskórek, rozluźnia międzykomórkową strukturę skóry,
  • Daje lekkie miejscowe znieczulenie.

Jakie zastosowanie ma Balsam Szostakowskiego?

Dzięki regeneracyjnym właściwościom Balsamu Szostakowskiego jest on głównie wykorzystywany do pielęgnacji naskórka, skóry oraz błon śluzowych. W czasach, kiedy został wynaleziony był szeroko stosowany w leczeniu rannych żołnierzy, balsam przyspiesza gojenie się oparzeń nawet o 2-3 dni.

Balsam Szostakowskiego w stosowaniu zewnętrznym pomaga w leczeniu m.in.:

  • Ran,
  • Oparzeń termicznych oraz popromiennych, odmrożenia,
  • Czyraków,
  • Odleżyn,
  • Owrzodzeń,
  • Żylaków odbytu.

Stosuje się go poprzez nałożenie preparatu na gazę a następnie na uszkodzoną skórę.

Balsam Szostakowskiego przy leczeniu urazów wewnętrznych stosuje się w formie pitnej. Stosuje się go w leczeniu m.in.:

Zgaga - co to jest i skąd się bierze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zgaga. Źródło: 36,6

Balsam Szostakowskiego do picia – działanie, dawkowanie, przeciwwskazania.

Wypity Balsam Szostakowskiego wnika w przewód pokarmowy osłaniając śluzowe narządy, tym samym chroniąc je przed drażniącym działaniem soku żołądkowego. Balsam do picia jest dostępny w aptekach bez recepty i można go zakupić pod nazwą Avilin Balsam Gastro czy Vinilinum.

Balsam Szostakowskiego podawany wewnętrznie działała w następujący sposób:

  • Zmniejsza wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
  • Hamuje wydzielanie enzymów proteolitycznych, zmniejsza ryzyko samostrawienia się błony śluzowej,
  • Obniża perystaltykę żołądka i dwunastnicy,
  • Wzmaga wydzielanie żółci do dwunastnicy,
  • Zmniejsza przekrwienia ściany żołądka,
  • Tworzy warstwę ochronną na wewnętrznej powierzchni żołądka i chroni ją przed czynnikami drażniącymi, zmniejsza objawy podrażnienia śluzówki,
  • Pobudza podział komórkowy nabłonka i proliferacji (rozmnażania się) komórek tkanki łącznej właściwej (przyspieszenie gojenia się i bliznowacenia).

Dawkowanie

Należy spożyć 1 łyżkę stołową (15 ml) dziennie na wieczór. Balsam najlepiej przyjąć po upływie około 5 godzin po ostatnim posiłku. Czas leczenia ustalany jest przez lekarza, gdyż zależy on od stanu zdrowia pacjenta i nasilenia procesu chorobotwórczego. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki oraz czas leczenia nie powinien trwać dłużej niż 28 dni.

Przeciwwskazania

Balsam Szostakowskiego generalnie jest bezpiecznym, nietoksycznym lekiem, jednak nie każdy może go stosować. Nie jest wskazany dla osób, które się zmagają z chorobami wątroby, kobiet w ciąży i tych, które karmią piersią, przy zapaleniu pęcherza oraz przy uczuleniu na którykolwiek składnik preparatu. Pod żadnym pozorem nie podawać leku do stosowania wewnętrznego dzieciom poniżej 12 roku życia.  

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
170
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?