Polub nas na Facebooku
Czytasz: Astaksantyna – jakie ma właściwości i działania niepożądane?
menu
Polub nas na Facebooku

Astaksantyna – jakie ma właściwości i działania niepożądane?

krem

Fot.: Voyagerix / stock.adobe.com

Astaksantyna jest organicznym związkiem chemicznym z grupy ksantofili. Jest uważana za jeden z silniejszych antyutleniaczy, a ponadto ma działanie wspomagające układ odpornościowy i doceniana jest za właściwości przeciwzapalne. Jest środkiem przedłużającym młodość skóry.

Astaksantyna ma prawdopodobnie wiele zalet i jest środkiem coraz bardziej docenianym zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce. Jako naturalna substancja znajduje się w algach, fitoplanktonie oraz niektórych roślinach, grzybach i bakteriach.

Czym jest astaksantyna?

Substancje, które zawierają astaksantynę, stanowią pożywienie dla wielu organizmów morskich (np. krewetki lub łososia), które właśnie z tego powodu przybierają delikatnie różowy lub czerwony kolor. Znaczne ilości skoncentrowanej substancji wykryto w mięśniach niektórych ryb. Powiązano jej obecność ze zdolnością do długiego wysiłku fizycznego, który powoduje silne natlenienie mięśni, ale obecna w nich astaksantyna skutecznie zmniejsza zjawisko, co znacznie poprawia wydolność organizmu.

Naturalna astaksantyna bardzo szybko stała się przedmiotem badań naukowych nad jej wpływem na organizm człowieka.

Astaksantyna – właściwości

Wiele informacji dostępnych w internecie, wskazuje, że poza zwiększoną energią, siłą oraz wytrzymałością organizmu i mięśni astaksantyna wykazuje też właściwości lecznicze. Przypisuje się jej zdolność do zmniejszania bólu w stawach, kontrolę stanów zapalnych, właściwości lecznicze w przebiegu chorób typu cukrzyca, a także zmniejszenie skutków tzw. stresu oksydacyjnego oraz utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Wyniki przeprowadzonych badań uważane są jednak za zbyt niejednoznaczne, aby potwierdzić, że substancja wpływa na poziom glukozy - czyli nie zapobiega cukrzycy oraz nie wpływa na poziom cholesterolu.

Można ją spożywać w formie suplementu diety. Jednak trzeba pamiętać, że wszelkie zakupy tego typu środków powinny pochodzić ze sprawdzonych i legalnych źródeł. Skuteczne działanie ma jedynie naturalna astaksantyna, a nie jej syntetyczny odpowiednik – informacje na ten temat powinny być umieszczone przez producenta na opakowaniu, jeśli preparat jest dopuszczony do legalnej sprzedaży. Cząsteczki substancji naturalnej różnią się od syntetycznej nie tylko kształtem, ale również rodzajem wiązań, co sprawia, że sztuczny odpowiednik nie jest już tak silnym antyoksydantem. Przeprowadzone badania potwierdziły, że związek najlepiej przyswajany jest drogą pokarmową, zwłaszcza z odrobiną tłuszczu, stąd właściwe jest przyjmowanie kapsułek, w których astaksantyna jest rozpuszczona w oleju.

Czy suplementy diety działają? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Czy suplementy diety działają? Źródło: Stylowy Magazyn

Astaksantyna i jej działanie na skórę

Astaksantyna jest doceniana w kosmetologii za zapobieganie degradacji kolagenu, przez co zmniejsza się ryzyko pojawiania się zmarszczek na skutek działania promieni UV na skórę. Substancja ma szczególne zdolności w połączeniu z retinolem, ponieważ oba związki skutecznie zmniejszają skutki fotostarzenia się skóry. Ponadto działanie astaksantyny, stosowanej zewnętrznie jako np. składnika kremu czy balsamu, poprawia kondycję skóry całego ciała.

Preparaty z jej dodatkiem mają powszechne zastosowanie w kosmetyce. Przede wszystkim są składową preparatów zabezpieczających przed słońcem, ponieważ związek ten ma właściwości chroniące przed oparzeniami, a przez zawartość przeciwutleniaczy skutecznie regeneruje wcześniej uszkodzony naskórek. Znajduje się w składzie kremów, balsamów do ciała, a także np. kredek do makijażu ust.

Zobaczcie, jakie funkcje pełni skóra człowieka:

Zobacz film: Jakie funkcje pełni skóra człowieka? Źródło: Bez skazy

Astaksantyna – skutki uboczne

Astaksantyna znajduje się na liście bezpiecznych substancji, przygotowanej przez United States Code of Federal Regulations. Jednak jak każdy środek, mimo wielu zalet, astaksantyna może powodować skutki uboczne. Najczęstszymi niepożądanymi objawami są zmiany pigmentowe skóry, które przybierają lekko pomarańczową barwę. Nie stwierdzono symptomów związanych z zatruciem się tą substancją ani jej przedawkowaniem. Jednak niektóre osoby zauważyły u siebie obniżone ciśnienie krwi i zaburzenia w gospodarce hormonalnej, a takie sytuacje mogą już wiązać się z poważnymi komplikacjami zdrowotnymi. Znane efekty uboczne astaksantyny to:

  • wzrost pigmentacji,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • redukcja poziomu wapnia w organizmie,
  • obniżenie libido,

Jako skutek uboczny astaksantyny wymienia się również nadmierny porost włosów. Preparaty z jej dodatkiem nie są wskazane dla alergików, zwłaszcza jeśli są oni uczuleni na owoce morza. Należy pamiętać, że może ona wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. z tymi obniżającymi ciśnienie – spożywane suplementy mogą wzmacniać ich działanie. Antyoksydant może też zakłócać produkcję enzymów w wątrobie, co może mieć wpływ na niekontrolowany wzrost substancji toksycznych w organizmie.

Bibliografia

1. Hamułka J., Wawrzyniak A., “Karotenoidy w suplementach diety”, Problemy Higieny i Epidemiologii 2011, nr 91 (1).

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
330
13
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?