Askorbinian sodu jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności. Należy do grupy przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Występuje m.in. w sokach i napojach dla dzieci, peklowanych owocach i warzywach oraz w paczkowanym, świeżo mielonym mięsie.
Co to jest askorbinian sodu?
Askorbinian sodu znajduje się na liście dozwolonych dodatków do żywności, zaliczanych do przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym wykorzystuje się go także w przemyśle farmaceutycznym. Oznaczony jest symbolem E301. Askorbinian sodu jest związkiem chemicznym otrzymywanym w procesie fermentacji glukozy i utleniania.
Odznacza się dobrą rozpuszczalnością w wodzie i ma postać krystalicznego lub ziarnistego proszku o białej barwie. Substancja ta jest źródłem łatwo przyswajalnej formy witaminy C, która jest niezbędna do codziennego funkcjonowania organizmu. Witamina C należy do naturalnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, zmniejszając ryzyko zachorowania na schorzenia cywilizacyjne (m.in. choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory). Zwiększa ponadto odporność, działa przeciwzapalnie oraz zapewnia prawidłową kondycję skóry.
Gdzie występuje askorbinian sodu?
Askorbinian sodu dodawany jest do różnych produktów żywnościowych. Pełni funkcję przeciwutleniacza, regulatora kwasowości oraz stabilizatora. Przyczynia się także do przedłużania trwałości produktów spożywczych. Askorbinian sodu zapobiega jełczeniu i brunatnieniu żywności oraz utrwala naturalną barwę produktu. Wykorzystywany jest w celu utworzenia stabilnej barwy mięsa, a ponadto przyspiesza proces peklowania. Przyczynia się także do polepszenia jakości mąki, zwiększenia trwałości tłuszczów, utrzymania klarowności soków i wina, zapobiega zmianom zapachu, a także wzbogaca żywność w witaminę C.
Zobaczcie, jaka jest skuteczność działania witamin C na filmie poniżej:
Askorbinian sodu może występować w takich produktach jak:
- nieprzetworzone ryby, mięczaki, skorupiaki,
- świeże, pakowane mięso mielone,
- mleko zagęszczone i w proszku,
- świeże makarony,
- niektóre rodzaje pieczywa (głównie chleb otrzymany z mąki pszennej, drożdży lub zakwasu, wody i soli spożywczej),
- soki i napoje produkowane ze świeżych warzyw i owoców,
- nieprzetworzone warzywa i owoce,
- owoce i warzywa w szklanych słoikach, puszkach,
- owoce i warzywa mrożone,
- obrane, nieprzetworzone ziemniaki,
- żywność dla niemowląt i małych dzieci,
- kompoty owocowe,
- herbatniki i sucharki,
- piwo.
Szkodliwość askorbinianu sodu
Skutki uboczne askorbinianu sodu nie zostały określone, a substancja uznawana jest za bezpieczną. Nadmiar tego związku wydalany jest z organizmu wraz z moczem, dlatego askorbinian sodu jest nieszkodliwy dla zdrowia. Może być stosowany jako dodatek do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. Substancja ta łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego.
Dodatkowo w porównaniu z kwasem L-askorbinowym odznacza się niższą kwasowością. Z tego powodu askorbinian sodu znajduje zastosowanie w wyrównywaniu niedoborów witaminy C w organizmie, zwłaszcza u osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Należy jednak pamiętać, że związek ten nie jest zalecany osobom stosującym dietę niskosodową.
Askorbinian sodu – właściwości lecznicze
Askorbinian sodu znajduje zastosowanie nie tylko jako dodatek do żywności, ale również jako substancja lecznicza. Wskazaniem do przyjmowania go jest m.in. profilaktyka szkorbutu w sytuacji niedostatecznego dostarczania witaminy C bądź zaburzeń wchłaniania. Szkorbut jest schorzeniem, które objawia się ogólnym osłabieniem, nadmiernym ruszaniem się zębów i ich wypadaniem, obrzękiem i krwawieniem dziąseł, bólami i sztywnością stawów, zaburzeniami jelitowymi, upośledzonym procesem gojenia się ran oraz skłonnością do samoistnych krwawień.
Askorbinian sodu wykorzystywany jest także w stanach zwiększonego zapotrzebowania organizmu na witaminę C, czyli podczas wykonywania ciężkiej pracy fizycznej, w chorobach przebiegających z gorączką, przy osłabieniu organizmu w czasie rekonwalescencji lub infekcji, w okresie młodzieńczym, ciąży i laktacji oraz w podeszłym wieku. Askorbinian sodu stosowany jest przy utrudnionym gojeniu się ran oraz u osób ze skłonnością do krwawień. Traktuje się go również jako środek zakwaszający mocz. Dostępny jest nie tylko w formie preparatu doustnego, ale też dopochwowego. Zalecana się go stosować pomocniczo w zwalczaniu i profilaktyce bakteryjnego zapalenia pochwy. Przeciwwskazaniem do przyjmowania askorbinianu sodu jest nadwrażliwość na składniki preparatu. Duże dawki nie powinny być stosowane u osób z kamicą dróg moczowych.
Bibliografia:
- A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżniki jej jakości, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2010.