Polub nas na Facebooku
Czytasz: Anemia w ciąży – objawy, na czym polega, czym grozi, jakie mogą być jej skutki, co należy jeść?
menu
Polub nas na Facebooku

Anemia w ciąży – objawy, na czym polega, czym grozi, jakie mogą być jej skutki, co należy jeść?

NAN

Fot: VadimGuzhva / fotolia.com

Anemia ciążowa związana jest z niedoborem żelaza, na które zwiększa się zapotrzebowanie u kobiet w ciąży. Zbyt mała ilość pierwiastka może spowodować, np. niską wagę urodzeniową dziecka i osłabić jego odporność. Niedoborom żelaza można przeciwdziałać, stosując urozmaiconą dietę, zawierającą: mięso cielęce, wątróbkę, jaja, zielone warzywa liściaste, owoce oraz ryby.

W czasie ciąży należy regularnie wykonywać badania krwi. Comiesięczna morfologia pozwoli mieć kontrolę nad poziomem żelaza w organizmie ciężarnej kobiety. Jest to badanie diagnostyczne, które umożliwia wykrycie negatywnych zmian w organizmie, jak anemia, zaburzenia hormonalne czy niedobory witamin. Przed morfologią należy być na czczo, by nie zakłócić wyników badań.

Co to jest anemia?

Anemia, inaczej niedokrwistość, to choroba, która polega na zmniejszeniu się poniżej normy stężenia hemoglobiny oraz erytrocytów w organizmie. Hemoglobina przenosi tlen do wszystkich komórek i narządów, dlatego jej niedobór może być groźny, zwłaszcza dla mózgu oraz serca, które są najbardziej wrażliwe na niedotlenienie.

Anemia ciążowa – na czym polega?

Anemia dotyka również kobiet w ciąży i jest dość powszechnym zjawiskiem, jednak nie można jej ignorować. Wynika z naturalnych zmian, jakie zachodzą w organizmie kobiety, kiedy spodziewa się dziecka. Najczęstszą przyczyną niedokrwistości w ciąży jest niedobór żelaza spowodowany dietą ubogą w ten pierwiastek oraz tym, że organizm go źle przyswaja lub za szybko wydala. Anemia ciążowa może być także spowodowana niedoborem witaminy B12, kwasu foliowego, a czasami krwawieniem z odbytu, które zdarza się najczęściej w ostatnich miesiącach ciąży. Ciężarne kobiety często cierpią na hemoroidy, których pękanie jest przyczyną krwawień, co powoduje utratę cennego żelaza.

Zobacz także: Jak złagodzić niedokrwistość w ciąży? Badanie hemoglobiny, hematokrytu i żelaza oraz odpowiednia dieta

Żelazo a kobieta w ciąży

Żelazo to główny składnik hemoglobiny, czyli białka znajdującego się w czerwonych krwinkach (erytrocytach). Hemoglobina dostarcza tlen z płuc do wszystkich narządów oraz komórek w organizmie, tym samym usuwając z nich dwutlenek węgla. Może ona rozprowadzać tlen po ciele człowieka, dzięki zawartości w niej żelaza. Jeżeli pierwiastka jest w organizmie za mało, grozi to niedotlenieniem, czyli stanem, gdy komórki naszego organizmu nie posiadają niezbędnego do procesów oddychania komórkowego tlenu. U ciężarnych wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza jego ośrodkowego układu nerwowego. Anemia w ciąży jest wykrywana za pośrednictwem badania morfologicznego. Ilość hemoglobiny o wartości poniżej 11g/dl oznacza niedokrwistość.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi około 14 mg, a u kobiet ciężarnych wzrasta do około 26 mg na dobę. Wraz z rozwojem ciąży zwiększa się ilość osocza, co powoduje rozrzedzanie krwi. Ponadto łożysko pobiera żelazo z organizmu, przez co zmniejszają się jego wcześniejsze zapasy.

Anemia w ciąży – objawy

Objawy anemii w ciąży to przede wszystkim: szara cera, zmęczenie, senność i brak sił. O niedokrwistości świadczą także: tworzenie się zajadów w kącikach ust, złe samopoczucie, chropowata skóra, słabe paznokcie, rozdwajające się włosy, mała odporność organizmu, a także problemy z koncentracją lub pamięcią.

Anemia w ciąży – co jeść?

Anemii ciążowej można zapobiec, stosując urozmaiconą i bogatą w żelazo dietę. Najwięcej i najlepiej przyswajanego pierwiastka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Źródłem żelaza są np.: mięso cielęce, wątróbka wieprzowa, podroby (np. nerki), wołowina, ryby, żółtka jajek oraz krwiste dania, jak: kaszanka, czernina lub czarny salceson. W codziennej diecie kobiety ciężarnej nie powinno również zabraknąć dużej ilości warzyw i owoców. Bogatym źródłem żelaza są: brokuły, biała fasola botwinka, szpinak, pietruszka, rzeżucha, szczypior, nasiona roślin strączkowych, ciemne ziarna zbóż, kakao, morele, rodzynki, banany. W czasie ciąży można również przyjmować preparaty wielowitaminowe z żelazem.

Szpinak, oprócz zawartości żelaza, jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Przyswajanie żelaza organizmie przyspiesza witamina C. Kobieta w ciąży powinna każdego dnia dostarczyć organizmowi dawkę kwasu askorbinowego, np. poprzez wypicie szklanki soku porzeczkowego, aronii czy żurawiny. Przyswajanie żelaza zakłóca kawa, coca cola i mocna herbata, dlatego ciężarnym kobietom odradza się picie tego typu napojów.

Zobacz także: Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła

Anemia w ciąży – czym grozi?

Anemia w ciąży może spowodować przyjście na świat dziecka osłabionego i z niską masą urodzeniową, co często powoduje przedwczesny poród. Niedokrwistość przyczynia się również do powstawania wad wrodzonych płodu. Poważna anemia, zwłaszcza w pierwszym trymestrze, może także być przyczyną poronienia.

Zobacz film: Ćwiczenia w czasie ciąży. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Komentarze (5)
reja
pysia no to dlatego pytam co brałaś
Czytaj całość
pysia
reja nie jestem lekarzem, więc niczego ci nie przepiszę :D ja brałam suple dla ciężarnych i nic poza tym.
Czytaj całość
reja
pysia pytam o suplementy po których nie będę miała anemii
Czytaj całość
pysia
reja pytasz o zwykłe suplementy dla ciężarnych czy o coś konkretnego na anemię?
Czytaj całość
reja
Jestem w ciąży i po zrobionych badaniach lekarz stwierdził u mnie lekką anemię, dziewczyny jakie suplementy brałyście?
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?