Polub nas na Facebooku
Czytasz: 20 sekund - tyle w tej chwili trwa wykrywanie koronawirusa
menu
Polub nas na Facebooku

20 sekund - tyle w tej chwili trwa wykrywanie koronawirusa

Getty Images

Superszybkie testy przyjechały do Włoch z Chin. Ten system pierwszy raz używany jest poza granicami Azji.

20 sekund trwa dziś postawienie diagnozy dotyczącej koronawirusa. A wszystko to dzięki tomografii komputerowej. Specjalnie sprowadzony system (oparty na sztucznej inteligencji) z Chin po raz pierwszy w Europie stosuje się na uniwersytecie medycznym w Rzymie.

Jak działa superszybki test na koronawirusa?

Tomografia z systemem, wykorzystującym sztuczną inteligencję, umożliwia natychmiastowe rozpoznanie rodzaju zapalenia płuc. Dodatkowo pozwala także na przewidzenie jego przebiegu. Co się dzieje, gdy maszyna rozpoznaje chorobę COVID-19? Przesyła od razu sygnał alarmowy.

Warto również wiedzieć, że ten sposób wykrywania SARS-CoV-2 był testowany na tysiącach chorych z chińskiego miasta Wuhan, czyli miejsca, gdzie narodził się koronawirus. Jak mówią przedstawiciele uniwersytetu to 20-sekundowe badanie może nie tylko wykryć zapalenie płuc, spowodowane patogenem, lecz także obliczyć poziom ich niewydolności. Władze uczelni obiecują również, że oddadzą ten system do dyspozycji włoskich szpitali.

Koronawirus w liczbach

Na ten moment na świecie odnotowano ponad 200 000 zakażeń SARS-CoV-2, z czego 125 000 ludzi wciąż walczy z patogenem, a ponad 8 000 tę bitwę przegrało. W Polsce zdiagnozowano 325 przypadków, z czego 5 pacjentów zmarło. Dodajmy, że w minioną środę w chińskim mieście Wuhan (epicentrum koronawirusa) nie odnotowano żadnego nowego przypadku zachorowania, a polski „pacjent zero” został uznany za zdrowego i opuścił mury zielonogórskiego szpitala.

zobacz film: Co to jest koronawirus?

Źródło: Discovery Life

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni