Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy w zdrowej diecie jest miejsce na coś słodkiego? 
menu
Polub nas na Facebooku

Czy w zdrowej diecie jest miejsce na coś słodkiego? 

Zdrowa dieta

Fot: marilyna / gettyimages.com

Praktycznie każda kobieta była - choć raz - na diecie. Badania pokazują, że przeciętna Polka na odchudzaniu i "byciu na diecie" spędza 17 lat. Kampania Słodka Równowaga ma zmienić podejście kobiet nie tylko do samego odchudza, ale zdrowej diety w ogóle.

Dieta nie kojarzy się z niczym dobrym ani przyjemnym. Pierwsze skojarzenia, które większości z nas przychodzą do głowy to rezygnacja z ulubionych posiłków, ciągłe wyrzeczenie oraz głód. Tymczasem mimo negatywnych skojarzeń Polki ciągle się odchudzaj i ciągle są na diecie. Statystyki zabiera im to 17 lat.

Kto i po co się odchudza?

Do stosowania diety przyznaje się 31 proc. kobiet i 26 proc. mężczyzn. Po co się odchudzamy? Większość, czyli 32 proc. badanych chce zredukować masę ciała. Niestety badania Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) pokazują także, że prawie co 4. nie jest zadowolony z efektów nowego stylu życia, a to właśnie osoby niezadowolone ze zmian wdrożonych w jadłospisie częściej wracają do starych nawyków żywieniowych. Zatem, czy odchudzanie i przechodzenie na dietę, która nic nie daje ma sens?

Zdrowe żywienie zamiast diety

Trzymanie się zasad zdrowego żywienia nie jest proste, zwłaszcza gdy - powiedzmy sobie szczerze - smaczna żywność przetworzona jest na wyciągnięcie ręki. Z drugiej strony większość kobiet (i mężczyzn) chce być zdrowa i cieszyć się piękną sylwetką.

Cześć kobiet stawia sobie bardzo duże wymagania i zaczyna stosować zbyt restrykcyjne diety odchudzające. Zdarza się, że zamiast tracić kilogramy tracą chęć do życia i poczucie własnej wartości. Panie zapominają, że tylko rozsądne i stopniowe odchudzanie daje długotrwałe efekty i zamiast poszukać pomocy u specjalisty wolą sięgnąć po kolejną "dietę cud". A tak naprawdę, żeby poczuć różnic wystarczą już małe zmiany. 

Zobacz film i dowiedz się ile cukru zjadamy:

Zobacz także: Ile cukru zjadamy? Źródło: 36,6

Złoty środek

Kluczem do sukcesu jest równowaga. Zmiana nawyków żywieniowych nie powinna być traktowana jako kara. Sięganie po dobrej jakości, pełnowartościowe jedzenie w końcu zaprocentuje. Poprawi się nie tylko sylwetka, skóra, ale również samopoczucie. Warto pamiętać, że zdrowe odżywianie wcale nie musi oznaczać rezygnacji np. ze słodyczy. Drobne ustępstwa nie są niczym zły, pod warunkiem, że zdarzają się od czasu do czasu, a nie codziennie.

Kampania „Słodka równowaga”

Cukier jest wszechobecny. Znajduje się w parówkach czy w ketchupie. Choć nie da się go całkowicie wyeliminować, to można stosować go rozsądnie. Kampania "Słodka równowaga" ma pokazać, że cukier może być niebezpieczny i przyczynić się do poważnych problemów ze zdrowiem. Nie chodzi jednak o straszenie chorobami, a uświadomienie, że w naszej diecie może znaleźć się praktycznie każdy dowolny produkt -pod warunkiem, że stanowi tylko dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?