Dieta w cukrzycy. Co wolno jeść, a czego unikać?

Fot: moodboard / gettyimages.com

Dieta w cukrzycy ma ogromne znaczenie. Jeśli jest właściwie dobrana i przede wszystkim przestrzegana, pozwala całkowicie zapanować nad chorobą. O czym każdy diabetyk musi pamiętać? 

W leczeniu cukrzycy ważne są dwie rzeczy. Pierwsza to utrzymanie prawidłowej masy ciała. Prawda jest taka, że osoby z cukrzycą typu 2 bardzo często mają nadwagę lub otyłość, co wzmaga zaburzenia glikemii. Dlatego tak ważne jest, aby pacjenci pozbyli się zbędnych kilogramów i późnej robili wszystko, aby utrzymać prawidłową masę ciała.

Po drugie - przestrzeganie diety i wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa jak szybko po zjedzeniu danego produktu podnosi się poziom glukozy we krwi. Jeśli dany produkt ma niski indeks glikemiczny, to cukier rośnie powoli, jeśli ma wysoki - szybko się podnosi. Szybki wzrost i gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi sprawia, że chorzy szybko robią się głodni i zaczynają podjadać między posiłkami, a tego w cukrzycy trzeba unikać.

Chorzy muszą pamiętać także o aktywności fizycznej. Dzięki niej także można obniżyć poziom glukozy we krwi. Musi być jednak odpowiednio dobrana i dopasowana do możliwości chorego.

Indeks glikemiczny - co trzeba o nim wiedzieć?

Indeks glikemiczny dotyczy przede wszystkim produktów węglowodanowych.  Artykuły spożywcze bogate w białko czy tłuszcze nie mają wpływu na poziom cukru w organizmie, o ile nie zawierają substancji słodzących, nie znaczy to jednak, że chorzy mogą jeść je w dowolnej ilości. Nadmiar kalorii w diecie może przyczynić się do rozwoju nadwagi i otyłości, a te z kolei sprzyja rozwojowi cukrzycy. Chorzy muszą się nauczyć wybierać wartościowe produkty, które nie tylko odżywią, ale pomogą utrzymać stężenie glukozy na bezpiecznie niskim poziomie.

Sam wybór produktu to jednak za mało. Istotna jest także obróbka termiczna. Dlaczego? Bardzo często zdarza się, że zdrowy i bezpieczny dla chorego produkt, po ugotowaniu, zyskuje średni lub wysoki indeks glikemiczny. Doskonałym tego przykładem jest np. marchewka. Tym samym zaleca się, aby to, co nie wymaga obróbki jeść na surowo. Co ciekawe na indeks glikemiczny ma wpływ stopień rozdrobnienia. Modne owocowe smoothiesy nie są wskazane osobom z cukrzycą, gdyż w porównaniu ze świeżym, całym owocem ich indeks glikemiczny jest bardzo wysoki.

Zobacz film i dowiedz się czym jest indeks glikemiczny:

Zobacz film: Co to jest indeks glikemiczny? Źródło: Dzień Dobry TVN

Ostrożnie z owocami

Owoce, choć słodkie, mogą znaleźć się w diecie diabetyka. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że im słodszy owoc tym wyższy będzie jego indeks glikemiczny. Najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem będzie łączenie owoców z białkiem lub tłuszczem, np. jogurtem, orzechami, nasiona, pestkami, dzięki temu cukier będzie uwalniał się stopniowo. Warto także sięgać po suszone owoce, które nie są dosładzane oraz posiadają niski indeks glikemiczny.

Etykieta jest ważna

Cukrzyk powinien dokładnie czytać znajdujące się na opakowaniach etykiety. To bardzo ważne, ponieważ producenci stosują dodatki do żywności, które także mogą zawierać cukier. Trzeba sobie zdawać sprawę, że choć wędlina nie ma wpływu na stężenie cukru we krwi to może mieć w swoim składzie cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, a na nie chorzy muszą szczególnie uważać.

Dieta cukrzyka to menu, które trzeba trzymać całe życie. Chory musi wiedzieć, co mu wolno jeść, a czego nie. Przestrzegane diety to najlepszy sposób, aby mieć pełną kontrolę nad chorobą i nie dopuścić do jej dalszego rozwoju. Każde odstępstwo pociąga za sobą skutki, które mogą być bardzo niebezpieczne. Niewłaściwe kontrolowana cukrzyca może doprowadzić do np. niewydolności nerek, osłabienia wzroku.

Produkty z niskim indeksem glikemicznym PRODUKTY ZALECANE w diecie cukrzyka

  • Nabiał i jaja: jaja, jogurt naturalny, jogurt grecki, kefir naturalny, maślanka naturalna, ser twarogowy, serek wiejski, ser żółty, sery pleśniowe (camembert, lazur, brie, itp.), sery kozie, ricotta, serek kanapkowy, ser mozzarella, ser feta, serek homogenizowany naturalny (niedosładzany), śmietana, śmietana sojowa, mleko sojowe naturalne, jogurt sojowy naturalny (niedosładzany), mleko krowie, mleko kokosowe, mleko migdałowe, ser parmezan/correggio/forte, jogurt kozi, mascarpone, majonez;
  • Mięso i ryby: wszystkie mięsa, wszystkie ryby, owoce morza, wszystkie wędliny, wszystkie przetwory rybne (tuńczyk w puszce, wędzone ryby);
  • Produkty zbożowe: bułka grahamka, chleb razowy, kasza bulgur, kasza gryczana, kasza pęczak, komosa ryżowa, makaron pełnoziarnisty (ugotowany al dente), makaron ryżowy, makaron sojowy, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, otręby (owsiane, pszenne, żytnie), płatki owsiane górskie, płatki żytnie, pumpernikiel, ryż basmati, ryż brązowy, ryż czarny, ryż dziki, tortilla pełnoziarnista;
  • Warzywa: bakłażan, brukselka, cebula, chrzan, ciecierzyca, cukinia, cykoria, czosnek, groszek zielony (mrożony i świeży), grzyby (kurki, podgrzybki, borowiki, pieczarki, itp.), fasola (biała, czarna, czerwona), fasolka szparagowa, fasola mung, kalafior, kapusta (włoska, biała, czerwona, pekińska, itp.); karczochy, kiełki, kiszona kapusta, koper, marchewka (surowa!), natka pietruszki, ogórek, oliwki, papryka (żółta, zielona, czerwona), papryczka chili/jalapeno, por, pomidor (świeży, suszony, w puszce, koncentrat, przecier), rzepa (rzodkiew biała), rzodkiew, sałata (mix, lodowa, roszponka, rukola, itp.), seler naciowy, soczewica (czerwona i zielona), soja, szczaw, szczypiorek, szparagi, szpinak;
  • Owoce: agrest, awokado, borówki, brzoskwinie, cytryna, czarna i czerwona porzeczka, czereśnie, granat, grejpfrut, jabłko, jagody, jeżyny, kaki, kiwi, maliny, mandarynki, morele świeże, nektarynki, pomarańcze, pomelo, rabarbar, śliwki, truskawki, wiśnie, żurawina;
  • Bakalie: migdały, morele suszone (niesłodzone), śliwki suszone (niesłodzone), orzechy (włoskie, nerkowca, laskowe, ziemne, itp.), dynia, pestki, słonecznik, nasiona, siemię lniane, jagody goji, mak, sezam, wiórki kokosowe, nasiona chia;
  • Inne: sos sojowy (bez cukru), ocet, kakao naturalne (bez cukru), karob, gorzka czekolada (>70% kakao), masło orzechowe (bez cukru), musztarda, pesto, tofu, hummus, imbir, przyprawy, świeże i suszone zioła;
  • Substancje słodzące: stewia, ksylitol, erytrol, syrop z agawy.

Jak wygląda diagnoza cukrzycy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak wygląda diagnoza cukrzycy? Źródło: Dzień Dobry TVN


Produkty niezalecane - produkty ze średnim lub wysokim indeksem glikemicznym

  • Nabiał i jaja: deser sojowy (waniliowy, czekoladowy, itp.), mleko sojowe smakowe (czekoladowe, truskawkowe, itp.), serek homogenizowany smakowy (z cukrem);
  • Warzywa: bataty, bób, buraki, dynia, groszek konserwowy; kukurydza konserwowa; marchew gotowana, korzeń pietruszki, seler korzeniowy, ziemniaki;
  • Produkty zbożowe: chleb pszenny (jasny), chleb bezglutenowy, granola z dodatkiem miodu, kasza jaglana, kasza kukurydziana (polenta), kasza kuskus, kasza jęczmienna perłowa, kasza manna, mąka pszenna, płatki kukurydziane, płatki jaglane, płatki ryżowe, ryż biały (arborio, parboiled, jaśminowy, długoziarnisty), ryż czerwony, skrobia ziemniaczana/kukurydziana, muesli z dodatkiem miodu, zboża ekspandowane (amarantus, gryka, proso, żyto, itp.);
  • Bakalie: daktyle, rodzynki, żurawina suszona;
  • Inne: dżem, ketchup, kakao słodzone; kumberland, powidła;
  • Substancje słodzące: miód, cukier, syrop klonowy.

Materiał został opracowany przez Monikę Białasik, Dietetyka Body Chief.”

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 22.04.2019 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Sportowiec 30.12.2020r.

w pierwsej części artykułu jaja i nabiał tak, a w drugiej nie porażka. Zastanówcie się o czym wy piszecie.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej