Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ziołowa apteczka. Korzystaj z dobrodziejstw letnich roślin przez cały rok
menu
Polub nas na Facebooku

Ziołowa apteczka. Korzystaj z dobrodziejstw letnich roślin przez cały rok

Ziołowa apteczka

Pat_Hastings/getty images

Choć lato w pełni i raczej nikt z nas nie myśli o sezonie jesienno-zimowym, to już teraz warto zbierać letnie surowce zielarskie, które posłużą nam do stworzenia domowej ziołowej apteczki. Dowiedz się, z jakich kwiatów warto przygotować syropy, maści i napary na wszelkie infekcje.

Rośliny na wyciągnięcie ręki

Większość ziół znajdziemy w przydomowym ogrodzie lub na działce. Pozostałe znajdziemy wybierając się na spacer do lasu lub na łąkę. Poznaj receptury na domowe syropy, maści, napary, które pomogą przy podstawowych dolegliwościach takich jak chrypka, kaszel, katar, a nawet przy poważniejszych infekcjach jak grypa.

Jeżeli nie w ogrodzie, to gdzie?

  • Kwiatostan lipy – wzdłuż polnych dróg, lasy liściaste
  • Kwiatostan bzu – skraj lasu, zarośla
  • Kwiatostan krwawnika – łąki
  • Szyszki chmielu pospolitego – zarośla i skra lasu
  • Ziele dziurawca – polany leśne
  • Korzeń kozłka – wilgotne łąki
  • Kwiaty akacji – polany leśne
  • Ziele skrzypu – wilgotne łąki, pola
  • Kwiaty koniczyny – łąki, pastwiska
  • ziele szczawiu zajęczego – cieniste lasy liściaste
  • Kwiatostan wiązówki błotnej – wilgotne łąki

Napar na przeziębienie

Kwiatostan lipy, bzu czarnego i wązówki oraz krwawnika wykazują właściwości przeciwzapalne i napotne. Ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny i łagodzą kaszel.

  • kwatostan bzu czarnego
  • lipa
  • wiązówka błotna
  • krwawnik

Zioła należy ususzyć w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni C. Robimy mieszankę dodając po tyle samo ziół (np. po garści). Gotową mieszankę przechowujemy w szczelnym słoiku w ciemnym i suchym miejscu. Napar z suszu (1 łyżeczka na 200 ml wody) pijemy 3 razy dziennie przed posiłkiem. Napar można pić profilaktycznie oraz w czasie choroby.

Syrop dla dzieci

Syrop akacjowy łagodzi kaszel, wzmacnia organizm i pobudza apetyt. Jak go przygotować?

  • 3 szkl. płatków akacji
  • 1 cytryna
  • 250 ml miodu
  • 500 ml wody

Płatki akacji i sparzoną skórkę cytryny wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na dobę. Następnie dodajemy miód i gotujemy 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 24 godzinę. Przecedzamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Okłady ze skrzypu

  • 5-6 łyżek posiekanego ziela
  • woda

Ziele gotujemy na parze. Następnie rozgrzane skrzyp przykładamy na chore miejsce. ciepły okład należy trzymać przez co najmniej 2 godziny. Okłady ze skrzypu zaleca się stosować przy wszelkich zmianach skórnych, owrzodzeniach.

Mieszanka na trawienie i wzdęcia

Kozłek ma działanie uspakajające i kojące zmysły. Napar można pić również przed snem.

Do przygotowania naparu potrzebujemy:

  • Kozłek lekarski
  • dziurawiec

Zioła suszymy w temperaturze 35 st. C. Surowce mieszamy w równych proporcjach. Susz należy pić 2 razy dziennie w przypadku problemów z trawieniem – przed śniadaniem i przed kolacją. Napar przygotujemy wsypując 1 łyżeczkę suszu na 200 ml wody.

Herbatka z szałwii

Szałwia łagodzi podrażnienia skórne oraz bóle reumatyczne. Napar z szałwii można nie tylko pić, ale zaleca się również kąpiele w szałwii. Napar działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz ściągająco. Pomaga przy stanach zapalnych jamy ustnej, infekcjach dróg oddechowych i problemach z woreczkiem żółciowym.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 5 liści szałwii
  • szklanka wrzątku
  • Liście zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 15 minut.

Sok z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka opóźnia procesy starzenia, wzmacnia organizm, uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia ostrość wzroku.

Jak przygotować sok z czarnej porzeczki?

  • 1 kg owoców porzeczki
  • 800 g cukru
  • 1 szklanka wody

Owoce zalewamy wodą tak, by były przykryte. Gotujemy 15-20 minut i odstawiamy na 24 godziny. zlewamy sok przez sito i dodajemy cukier. Ponownie gotujemy.

Nasturcja na trądzik

Nalewkę z nasturcji można wcierać we włosy, by pozbyć się łupieżu oraz przemywać twarz, jeżeli mamy skłonność do wyprysków. Oprócz tego nalewka reguluje cykl menstruacyjny, pomaga złagodzić napięcie przedmiesiączkowe.

  • 100 g kwiatów
  • 200 g nasion
  • 0,4 l spirytusu

Kwiaty i nasiona zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2-3 tygodnie w słoneczne miejsce. Po tym czasie przecedzamy płyn.

Zobacz film: Ostrożnie z ziołami. Agnieszka Cegielska o tym jak stosować je z głową

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
69
6
Polecamy
Przepis na syrop z czarnego bzu.
Dawkowanie i właściwości syropu
Przepis na syrop z czarnego bzu. Dawkowanie i właściwości syropu Dzień Dobry TVN
Zioła na kaszel suchy i mokry – jakie najlepiej wybrać?
Gotowe ziołowe herbaty na kaszel
Zioła na kaszel suchy i mokry – jakie najlepiej wybrać? Gotowe ziołowe herbaty na kaszel TVN zdrowie
Ostatni moment na kwiaty czarnego bzu.
Jak możemy je wykorzystać?
Agnieszka Cegielska:
"On ma po prostu niezwykłą moc"
Ostatni moment na kwiaty czarnego bzu. Jak możemy je wykorzystać? Agnieszka Cegielska: "On ma po prostu niezwykłą moc" Dzień Dobry TVN
Czarny bez wzmacnia nie tylko odporność.
Kiedy jeszcze warto po niego sięgnąć?
Czarny bez wzmacnia nie tylko odporność. Kiedy jeszcze warto po niego sięgnąć? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?