Wątroba to narząd pełniący w organizmie wiele istotnych funkcji. Bardzo ważne jest zapewnienie jej jak najlepszej kondycji. W leczeniu chorób np. stłuszczenia czy marskości pomocne są zioła na wątrobę dostępne często w formie ziołowych mieszanek jak te opracowywane przez bonifratrów czy ojców: Grzegorza Srokę i Czesława Klimuszkę. Przeważnie stosuje się je w formie naparów.
Herbata ziołowa na wątrobę bonifratrów
Herbata ziołowa bonifratrów na wątrobę to mieszanka ziołowa, w składzie której znajdują się: liść mięty, owoc kolendry, korzeń mniszka lekarskiego i ziele rdestu ptasiego. Poprawiają one funkcjonowanie dróg żółciowych i wspomagają proces trawienia.
Inną propozycją od bonifratrów na wątrobę jest mieszanka kwiatu rumianku, korzenia mniszka lekarskiego, owocu kminu i liścia melisy. W obu przypadkach napar sporządza się, zalewając 2 g surowca zielarskiego 1 szklanką wrzącej wody. Miksturę odstawia się pod przykryciem do zaparzenia na około 10 minut, po czym przecedza. Zalecane dzienne spożycie to 1 szklanka naparu dwa razy dziennie. Opakowanie 100 g ziół na wątrobę kosztuje około 13 zł.
Herbatki ziołowe na wątrobę
Inną propozycją mieszanki ziół w leczeniu wątroby jest połączenie ziela rzepiku i krwawnika, korzenia mniszka, koszyczka rumianku oraz ziela szanty. Opakowanie 100 g to koszt niespełna 8 zł. Napar sporządza się, zalewając 1 łyżkę mieszanki 1 szklanką wrzącej wody. Miksturę należy odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 20 minut i przecedzić. Zalecane dzienne spożycie to 1/2 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami.
Kolejna herbata ziołowa wspomagająca wątrobę to zestawienie ziela dziurawca, rzepiku, cykorii, karczocha, kory jesionu, korzenia mniszka, owocu jałowca, berberysu, jarzębiny, kwiatostanu kocanki i kwiatu nagietka. Napar uzyskuje się, zalewając 1 łyżeczkę ziół 1 szklanką wrzątku. Miksturę pozostawia się do zaparzenia na 10–15 minut. Zalecane dzienne spożycie to 1 szklanka 1–2 razy dziennie. Opakowanie 50 g kosztuje około 6 zł.
Zioła na wątrobę z ostropestem
Jednym z najbardziej znanych ziół na wątrobę jest ostropest plamisty. Roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, odtruwające, stymulujące wytwarzanie nowych komórek wątroby i jej regenerację. Chroni narząd przed wieloma truciznami, m.in. alkoholem, pestycydami i dwusiarczkiem węgla. W składzie owoców ostropestu znajdują się znane z silnego działania przeciwutleniającego sylimaryny, które neutralizują wolne rodniki, stymulują układ odpornościowy i sprzyjają detoksykacji.
Ostropest wskazany jest w przypadku marskości wątroby, nieżytów dróg żółciowych, stłuszczeniu wątroby, kamicy żółciowej, chorób nowotworowych wątroby czy żółtaczki. Stanowi też bogate źródło błonnika pokarmowego, zmniejsza syntezę cholesterolu i utlenianie lipidów. Opakowanie 200 g ziarna ostropestu kosztuje około 6 zł. Najczęściej sporządza się z nich napar. W tym celu należy łyżkę zmielonych nasion zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 10–15 minut i przecedzić. Zalecane spożycie to 1 szklanka 3 razy dziennie. Ostropest można dodawać także do zup, potraw mięsnych, dań warzywnych, gulaszów, sałatek i omletów.
Zioła na marskość wątroby ojca Klimuszki
Zioła na marskość wątroby ojca Klimuszko to jedna z bardziej znanych mieszanek wspomagających leczenie tej dolegliwości. W składzie znajdziemy kwiatostan kocanki, liść pokrzywy, borówki, czernicy, melisy i brzozy, kłącze perzu, korzeń mniszka lekarskiego, cykorii i omanu, ziele drapacza oraz korę kruszyny. Każdego z ziół jest po 50 g. Opakowanie 550 g kosztuje około 45 zł. Napar jest prosty w przygotowaniu – trzeba wymieszać ze sobą wszystkie zioła, następnie 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na kilkadziesiąt minut do zaparzenia. Potem przecedzić i podgrzać. Zalecane spożycie to ½ szklanki 3 razy dziennie.
Zioła na marskość wątroby ojca Sroki
Kolejne znane zioła na chorą wątrobę, w tym jej marskość, to mieszanka ojca Sroki, w składzie której znajdują się: ziele rdestu ptasiego, dziurawca, krwawnika, szanty, koszyczek rumianku, kłącze perzu, liść pokrzywy, korzeń mniszka lekarskiego. Zioła oczyszczają organizm z toksycznych metabolitów, działają przeciwzapalnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo i wiatropędnie. Dodatkowo pobudzają czynności wydzielnicze wątroby. Opakowanie 400 g kosztuje niespełna 40 zł. Zioła miesza się, 1 łyżeczkę zalewa się 1 szklanką wrzątku, zaparza pod przykryciem przez 20–30 minut i przecedza. Zalecane spożycie to szklanka 2–3 razy dziennie.
Oczyszczanie wątroby wspierają: mniszek lekarski, kurkuma, korzeń czarnej rzepy, dziurawiec, karczoch zwyczajny, cykoria, zioło z Brahmi i ostrokrzew paragwajski. Stanowią nierzadko składniki suplementów diety w formie kapsułek. Dostępne są też w formie suszu. Oprócz działania korzystnego na wątrobę zioła te wpływają na regenerację trzustki.
Bibliografia:
1. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, Warszawa 2012.
2. I. Kaczmarczyk-Sedlak, A. Ciołkowski, Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego, PZWL, Warszawa 2017.
3. M. Treben, Apteka Pana Boga. Porady i praktyka stosowania ziół leczniczych, Ex Libris, Warszawa 2015.
4. M. Jarosz, Suplementy diety a zdrowie, PZWL, Warszawa 2008.