Przy zatruciu pokarmowym w ciąży są mniejsze możliwości terapeutyczne niż w przypadku klasycznej postaci. Z tego względu warto zasięgnąć opinii lekarza, gdy objawy nasilają się, a leki doraźne nie pomagają. Wymioty i uporczywa biegunka mogą być przyczyną odwodnienia, które stanowi zagrożenie dla dziecka.
Zatrucie pokarmowe a ciąża
Zatruciem pokarmowym określa się nieżyt żołądkowo-jelitowy spowodowany spożyciem pokarmów lub wody zawierających toksyny, bakterie, pasożyty oraz substancje chemiczne. Choć jego przyczyną jest najczęściej zepsute jedzenie, zdarza się, że powstaje on na skutek nieprzestrzegania zasad higieny. Na zachorowanie narażeni są wszyscy, także małe dzieci i kobiety ciężarne.
Zatrucie pokarmowe w ciąży nie jest, wbrew pozorom, rzadkim zjawiskiem. Mimo że wiele kobiet w szczególny sposób dba o siebie w tym okresie, może się ono przydarzyć każdej przyszłej mamie. Jej zdrowy styl życia nie uchroni jej przed bakterią, a objawy nieżytu będą równie uporczywe, co przy zatruciu kobiety nieciężarnej. Dolegliwości związane z nieżytem żołądkowo-jelitowym w ciąży nie różnią się bowiem od jego postaci klasycznej.
Czy zatrucie pokarmowe w ciąży może zaszkodzić dziecku?
Zatrucie pokarmowe może być groźnie dla nienarodzonego dziecka, ale tylko wtedy, gdy ma bardzo ciężki przebieg. W innych przypadkach ciąża rozwija się prawidłowo. Trzeba jednak pamiętać, że nieżyt żołądkowy manifestuje się objawami, które przyczyniają się do odwodnienia, a gdy jest ono skrajne, może stanowić zagrożenie dla dziecka.
Objawy zatrucia pokarmowego w ciąży
Zatrucie pokarmowe w ciąży nie różni się niczym od swojej klasycznej postaci. Czas wystąpienia objawów jest zależny od czynnika sprawczego. Pierwszym symptomem jest zwykle złe samopoczucie. Ciężarna może odczuwać nudności i narastającą senność, co jest naturalne w ciąży i nie zawsze od razu budzi podejrzenia. Z czasem mogą jednak przybierać one na sile. Niepokojącym sygnałem jest też narastający ból brzucha oraz biegunka. Zatrucie pokarmowe w ciąży przebiega niekiedy z gorączką powyżej 38℃.
Zobaczcie także, jakie mogą być objawy zarażenia się bakterią Salmonelli:
Zatrucie pokarmowe w ciąży – co robić, gdy się przydarzy?
Zatrucie pokarmowe w ciąży może przydarzyć się każdej przyszłej mamie. Jeśli ma łagodny przebieg, można zastosować jedynie domowe sposoby. Ważną rolę odgrywa dieta oparta o gotowane i łagodne potrawy. Dzięki temu można złagodzić odruchy wymiotne. Nie wolno natomiast spożywać pokarmów tłustych, smażonych ani ostrych, ponieważ podrażniają śluzówkę żołądka. Należy też zadbać o podaż płynów.
W przypadku, gdy objawy nasilają się i dołączają do nich nowe, kobieta powinna udać się do lekarza. Niepokój mogą wzbudzić zaburzenia świadomości, dezorientacja oraz suche spojówki i język. Świadczy to o odwodnieniu i może stanowić zagrożenie dla dziecka. W takich sytuacjach konieczna jest hospitalizacja i dożylne podanie środków nawadniających, a niekiedy nawet antybiotykoterapia.
Nieżytów żołądkowo-jelitowych o ciężkim przebiegu nie wolno bagatelizować. Konsekwencją zaniedbań może być obumarcie płodu lub przedwczesny poród.
Co jeść przy zatruciu pokarmowym w ciąży?
Przy zatruciu pokarmowym w ciąży trzeba znacznie ograniczyć menu, większość potraw bowiem może potęgować wymioty. W związku z tym posiłki muszą być lekkostrawne i podzielone na małe porcje. Przyszła mama nie powinna jeść smażonych i tłustych dań ani surowych warzyw i owoców. Nie zaleca się również picia mleka i spożywania jego przetworów. Najlepszym wyborem będzie kleik ryżowy gotowany na wodzie, sucharki lub wafle ryżowe, chrupki kukurydziane, gotowana marchewka, rosół i krupnik. Można też sięgnąć po drób, ale tylko w gotowanej postaci.
Najważniejszą kwestią w leczeniu zatrucia jest stała podaż płynów. Wodę lub nieosłodzoną herbatę należy pić małymi łykami i często, aby nie dopuścić do zaburzeń wodno-elektrolitowych. Preparaty nawadniające można nabyć również w aptece. Gotowe roztwory są bezpieczne dla kobiet ciężarnych, podobnie jak niektóre środki przeciwbiegunkowe i przeciwwymiotne. Warto zapytać o nie farmaceutę lub lekarza prowadzącego na wizycie kontrolnej. Zatrucia pokarmowe leczy się też ziołami, ale nie wszystkie napary są wskazane dla chorych w ciąży. Bez obaw można sięgnąć po rumianek, miętę, rdest ptasi oraz korę dębową.
Bibliografia:
1. G. Bręborowicz, Położnictwo i ginekologia, t.1, PZWL, Warszawa 2015.