Zapalenie gardła w ciąży najlepiej leczyć naturalnymi sposobami, które są bezpieczne zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Jeśli nie są wystarczająco efektywne, konieczne może się okazać zażywanie środków medycznych, które wymaga konsultacji z lekarzem. Specjalista określi rodzaj leku i dawkę odpowiednią dla ciężarnej. Przyczyny zapalenia gardła w ciąży są takie same jak w przypadku reszty społeczeństwa. Szczyt zachorowań przypada na miesiące zimowe.
Co powoduje zapalenie gardła w ciąży?
Zapalenie gardła zaliczane jest do najczęstszych ostrych zakażeń górnych dróg oddechowych. Niezależnie od etiologii dochodzi do niego drogą kropelkową. Oznacza to, że infekcja przenosi się od osobnika chorego na zdrowego na skutek rozpryskiwania się w powietrzu śliny i wydzieliny z jamy nosowej. Dochodzi do tego w czasie kaszlu, kichania i mówienia.
Zapalenie gardła w ciąży może mieć rozmaite podłoże. Wywołujące je drobnoustroje chorobotwórcze atakują organizm podczas osłabienia układu odpornościowego. Nierzadko jest to konsekwencja przystosowywania się organizmu kobiety do ciąży. Zapaleniu gardła sprzyja okres jesienno-wiosenny i ubiór niedostosowany do panujących warunków pogodowych. Zapalenie gardła może się pojawić też w przebiegu innych chorób zakaźnych.
Zdecydowana większość stanów zapalnych gardła posiada etiologię wirusową. Za wirusowe zapalenie gardła w ciąży mogą odpowiadać: rinowirusy, syncytialny wirus oddechowy (RSV), koronawirusy, adenowirusy, wirusy Coxackie (koksakiwirus), wirusy grypy i paragrypy oraz wirusy należące do rodziny Herpesviridae. Za powstanie choroby znacznie rzadziej odpowiada infekcja bakteryjna. Najczęstszym patogenem bakteryjnym jest Streptococcus pyogenes, czyli paciorkowiec beta-hemolizujący grupy A. Sporadycznie stwierdza się paciorkowce grupy C i G, Arcanobacterium haemolyticum, Neisseria gonorrhoeae, Corynebacterium diphtheriae i Mycoplasma pneumoniae.
Na czym polega leczenie zapalenia gardła w ciąży?
W przypadku wirusowej etiologii zapalenia gardła nie stosuje się antybiotyków. U ciężarnych przeprowadza się leczenie objawowe łagodzące dokuczliwe symptomy, zmniejszające stan zapalny i obkurczające błonę śluzową. Opiera się ono w dużej mierze na domowych rozwiązaniach.
Ciężarne mogą bezpiecznie stosować naturalne syropy. Największą popularnością wśród nich cieszy się syrop z cebuli. Należy obrać i drobno posiekać 2 cebule, wsypać je do miseczki, obficie zasypać cukrem i dodać 2 łyżki miodu. Mieszankę przykrywa się i odstawia na 5 godzin, aż cebula puści sok, który się odcedza. Syrop spożywa się po łyżeczce, co 2–3 godziny.
Można też zastosować syrop z czosnku, który uważany jest za naturalny antybiotyk. Miażdży się kilka ząbków czosnku, które następnie miesza się z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i zalewa szklanką przegotowanej, chłodnej wody. Miksturę odstawia się na kilka dni i odcedza. Syrop spożywa się 3 razy dziennie po łyżce.
Złagodzenie stanu zapalnego gardła przyniesie syrop z imbiru, miodu i cytryny, który wzmacnia ogólną odporność, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i napotnie. Świeży korzeń imbiru jest dobrym źródłem potasu, manganu, fosforu, sodu, krzemu, magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do jego przygotowania potrzebne są 2 cytryny, starty świeży 4-centymetrowy korzeń imbiru i miód. Do słoika wlewa się 2 łyżki miodu. Następnie kładzie się na nim 3–4 plastry cytryny i 2 łyżeczki imbiru. Układanie powtarza się aż do skończenia składników. Słoik zamyka się i wstawia do lodówki. Po 24 godzinach syrop jest gotowy. Należy spożywać 3 łyżki dziennie.
Płukanki na zapalenie gardła w ciąży
Przyszłe mamy mogą stosować płukanki na zapalenie gardła. Pozytywne efekty przynosi roztwór wody i soli. W szklance wody o temperaturze 37°C rozpuszcza się łyżeczkę soli.
Gardło płucze się kilka razy dziennie. Można zastosować też płukankę z wody utlenionej, która z powodzeniem zwalcza infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze. Łyżeczkę wody utlenionej (około 5 ml) należy rozcieńczyć w szklance letniej wody (około 250 ml).
Płukanie gardła można wykonać naparem z szałwii, rumianku i tymianku. Zioła te wykazują właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe i łagodzące obrzęk śluzówki. Torebkę ziół należy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 15 minut. Lekko ciepłym naparem powinno się płukać gardło 2 razy dziennie. Można wykorzystać także inne zioła, takie jak: prawoślaz, porost islandzki, podbiał, dziewanna, propolis, siemię lniane i majeranek. Wykazują one działanie przeciwkaszlowe, przeciwskurczowe i antybakteryjne, łagodzą stany zapalne błon śluzowych dróg oddechowych i osłaniają podrażnioną błonę śluzową gardła.
Nawadnianie organizmu przy zapaleniu gardła w ciąży
Podczas zapalenia gardła ciężarne powinny pamiętać o nawadnianiu organizmu. Dzienna ilość przyjmowanych płynów nie powinna być mniejsza niż 2 l. Szczególnie zalecane jest spożywanie przegotowanej lub niegazowanej wody mineralnej i ziołowych herbat.
Do picia można przygotować napar z korzenia imbiru. Około 3 łyżek drobno startego świeżego korzenia imbiru zalewa się 0,5 l wody i gotuje na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie wywar przelewa się przez sito i spożywa po szklance, rano i wieczorem. Mleko z masłem i miodem to sprawdzone domowe rozwiązanie na zapalenie gardła. Do szklanki gorącego mleka dodaje się 2 łyżki miodu i 1 łyżkę masła, opcjonalnie też rozgnieciony ząbek czosnku.
Bibliografia:
1. Kalicki B., Milart J., Wachnicka‑Bąk A. i wsp., Ból gardła – kiedy leczenie objawowe jest wystarczające?, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2012, 8(2), s. 107- 110.
2. Treben M., Apteka Pana Boga. Porady i praktyka stosowania ziół leczniczych, Warszawa, Ex Libris, 2015.
3. Leśnicka M., Zielska, zioła i ziółka, Gdańsk, Tower Press, 2000.
4. Mazur E., Diagnostyka ostrych zakażeń górnych dróg oddechowych (GDO) - dobór materiałów i problemy interpretacyjne związane z obecnością flory fizjologicznej i nosicielstwem, „Postępy Mikrobiologii”, 2012, 51(3), s. 213–217.