Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy, leczenie naturalne i dieta
menu
Polub nas na Facebooku

Zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy, leczenie naturalne i dieta

NAN

Fot: Africa Studio / stock.adobe.com

Zapalenie błony śluzowej należy do jednego z najpowszechniejszych schorzeń przewodu pokarmowego. Jego najczęstszą przyczyną jest zakażenie bakteryjne, ale stan zapalny może rozwinąć się również z innych powodów. W łagodzeniu dolegliwości stosuje się często leczenie naturalne i dietę.

Zapalenie błony śluzowej żołądka często nazywane jest po prostu zapaleniem żołądka, ponieważ stan zapalny rzadko ogranicza się tylko do błony śluzowej. Jest zjawiskiem bardzo złożonym, ponieważ w całym organizmie zachodzą wówczas zmiany morfologiczne, biochemiczne i immunologiczne. Choć to proces miejscowy, może towarzyszyć mu wiele objawów ogólnoustrojowych, będących następstwem uruchomienia mechanizmów obronnych.

Objawów zapalenia błony śluzowej żołądka nie należy lekceważyć, ponieważ nieleczone schorzenie często prowadzi do groźnych powikłań: nadżerek, krwawień, a nawet rozwoju komórek nowotworowych.

Zapalenie błony śluzowej żołądka – leczenie naturalne

Leczenie naturalne przy zapalaniu błony śluzowej żołądka powinno uzupełniać, ale nie zastępować kurację przeprowadzaną pod kontrolą lekarza. W przeciwnym razie można narazić się na zaostrzenie stanu chorobowego i rozwój groźnych powikłań. Dolegliwości związane z tym schorzeniem złagodzą dostępne w aptekach preparaty przeciw nadkwasocie lub inne leki bez recepty na zapalanie błony śluzowej żołądka.

Niekiedy sprawdzają się również zioła i inne produkty naturalne. Od dawna ceni się m.in. właściwości siemienia lnianego. Pozytywne efekty przynosi picie naparu z siemienia lnianego oraz nasion lnu i kozieradki, kwiatów lawendy, anyżu oraz korzenia prawoślazu. Stan zapalny łagodzą również wyciągi z korzenia lukrecji, liści melisy czy korzenia mniszka lekarskiego. Zaleca się również zażywanie octu jabłkowego, który pobudza produkcję kwasu solnego – uszkodzenie śluzówki prowadzi do zaniku komórek okładzinowych żołądka i zmniejszenia wydzielania tego kwasu.

Zapalenie błony śluzowej żołądka i dieta

Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka ma bardzo duże znaczenie dla zminimalizowana dolegliwości i poprawy komfortu życia chorego. Powinna być lekkostrawna, należy też unikać produktów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych, dlatego z jadłospisu warto wyeliminować potrawy tłuste czy smażone, zastępując je daniami duszonymi lub gotowanymi.

Warto spożywać od 4 do 6 niewielkich posiłków, pamiętając, by przerwy między nimi nie były dłuższe niż 3 godziny. Bardzo ważne jest ograniczenie, a najlepiej całkowite zrezygnowanie z alkoholu, mocnej kawy czy herbaty, napojów gazowanych, ale również ostrych i pikantnych przypraw oraz produktów z dużą zawartością błonnika, czyli np. pieczywa pełnoziarnistego.

W diecie osób zmagających się z zapaleniem błony śluzowej żołądka nie powinno zabraknąć produktów bogatych w tryptofan, czyli aminokwas przekształcający się w serotoninę zwiększającą stężenie melatoniny – w czasie choroby rośnie na nią zapotrzebowanie organizmu. Dużo tryptofanu dostarczają m.in. banany, przetwory mleczne, daktyle czy orzeszki ziemne. Regularne spożywanie produktów zawierających bakterie probiotyczne pozwala z kolei zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori – jedną z głównych przyczyn zachorowań na zapalenie błony śluzowej żołądka.

Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka

Najpowszechniejszą postacią choroby jest przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka. To jedno z najczęstszych schorzeń przewodu pokarmowego. W około 80% przypadków jego przyczyną jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, której obecność wpływa na nabłonek gruczołowy żołądka, wzmagając proliferację komórek i uszkadzając produkcję śluzu. Charakterystyczną cechą zapalenia spowodowanego przez te bakterie jest występowanie grudek chłonnych, które są skupieniami limfocytów z centralnie położonym jądrem.

W rzadszych przypadkach przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka towarzyszy schorzeniom autoimmunologicznym, np.: reumatoidalnemu zapaleniu stawów, zapaleniu tarczycy, chorobie Sjögrena, insulinozależnej cukrzycy czy niedokrwistości złośliwej. Może być też wywołane przez treść żółciową cofającą się do żołądka lub przyjmowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, preparatów żelaza i potasu.

Przyczynami ostrego zapalenia błony śluzowej żołądka są natomiast:

  • stres,
  • nadużywanie alkoholu,
  • stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych,
  • choroby ośrodkowego układu nerwowego,
  • zarzucanie żółci z dwunastnicy do żołądka.

Zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy

Objawy zapalenia błony śluzowej żołądka w ostrej postaci występują zazwyczaj nagle. Chory skarży się wówczas na uczucie pełności w nadbrzuszu i utratę łaknienia, pojawiają się też wymioty. Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, szczególnie wywołane przez bakterie Helicobacter pylori, często przebiega bezobjawowo. Niekiedy jego symptomami są: uczucie pełności w nadbrzuszu, ból nadbrzusza przed lub po jedzeniu, wzdęcia, nudności, odbijanie o treści kwaśnej czy utrata łaknienia.

W przypadku towarzyszących chorobie przewlekłych owrzodzeń czy nowotworów dołączają się inne objawy, czyli: postępujący spadek masy ciała, anemizacja, stany gorączkowe. W autoimmunologicznym zapaleniu żołądka obserwuje się niedokrwistość megaloblastyczną.

Zapalanie błony śluzowej żołądka – leczenie

Leczenie zapalenia błony śluzowej żołądka, w zależności od stopnia zaawansowania choroby, polega zwykle na przyjmowaniu preparatów neutralizujących kwaśną treść żołądkową (zawierających magnez lub glin), preparatów cytoprotekcyjnych (sukralfat, bizmut, misoprostol) i blokerów receptora H (ranitydyna, cymetydyna). Ostra krwotoczna gastropatia czasami wymaga interwencji chirurgicznej, czyli przeprowadzenia resekcji żołądka.

Zobacz film: Jak sposób gryzienia wpływa na trawienie? Źródło: 36,6

Bibliografia:

1.http://www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/2007/5/426_5_76_2007.pdf,

2.http://www.czelej.com.pl/images/file/fragmenty%20ksiazek/Choroby%20zaka%C5%BAne%20i%20paso%C5%BCytnicze%20wyd%20II/ChZ%2027.pdf

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
547
37
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni