Problemem nie jest zakwaszenie organizmu, tylko kwasica. Kwasica jest chorobą, która pojawia się, gdy uszkodzony jest przynajmniej jeden z narządów odpowiedzialny za wydalanie toksyn z organizmu.
Nadmiar kwasów odkłada się w tkankach i wzrasta poziom pH we krwi. Prawidłowe wartości to 7,35-7,45, jeśli pH spada poniżej tego poziomu można mówić o kwasicy. Może ona być wyrównana, gdy organizm nie dopuszcza do spadku pH krwi poniżej 6,8, oraz niewyrównana, gdy zawiodą mechanizmy regulacyjne i pH krwi spada poniżej 6,8.
Kwasica jest chorobą jawną, można ją oznaczyć na podstawie wyników pH krwi. Niestety, jest też jej niejawna postać, która ma miejsce wtedy, kiedy narządy działają poprawnie, ale na skutek nadmiernej eksploatacji nie kontrolują równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele. Utajona kwasica może być przyczyną wielu chorób, np. kamicy nerkowej, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego
Zakwaszenie organizmu
Eksperci są zgodni, że nie istnieje taki termin jak zakwaszenie organizmu.
W medycynie po prostu nie istnieje taki termin. Istnieje termin kwasicy, kwasicy metabolicznej, oddechowej i do kwasicy dochodzi wtedy, kiedy człowiek jest chory. Kwasicy nie można sobie wywołać ot tak, dietą.
Zobacz także: Kwasica mleczanowa – objawy zakwaszenia organizmu. Jakie badania należy wykonać?
Na rozwój kwasicy może wpłynąć prowadzony przez nas styl życia. Zbyt dużo białka zwierzęcego, masła, serów, słodyczy, alkoholu, jajek, kawy powoduje wzrost poziomu kwasów w organizmie, które muszą być zobojętnione. Do tego stres, brak ruchu, papierosy i stan naszego zdrowia pogarsza się.